sobota 9. marca 2019

Happy 60th Birthday Barbie!:-)


Na tento významný deň v zberateľskom svete bábik som sa chystala už dlhší čas.
Barbie dnes oslavuje svoje životné okrúhle jubileum - 60.rokov. Túto príležitosť som si nemohla nechať ujsť, opak by bol hriechom.Smějící se
Som rada, že ho môžeme s mami osláviť, pretože pred desiatimi rokmi, keď oslavovala 50tku, vtedy sme ešte boli mimo tohto očarujúceho plastového sveta v malom.Usmívající se


Niektorí zberatelia zo zahraničia radi oslavujú narodeniny Barbie každý rok. Mne sa tento nápad na fotenie veľmi páčil, ale vo vždy som naň ho zabudla. Pamätala som si, že je to v marci a predsa tak ľahko zapamätateľný dátum to je - hneď po MDŽ.
Kto nevie, bábika Barbie, celým menom Barbara Millicent Roberts je módna bábika vyrábaná americkou hračkárskou spoločnosťou Mattel, Inc., na trh uvedená v marci 1959. Americká podnikateľka Ruth Handler je pripísaná vytvoreniu bábiky za použitia nemeckej bábiky Bild Lilli ako inšpirácie.

Drahá naša Barbie, ktorá náš inšpiruješ, prináš nám zberateľom bábik do života veľa šťastných chvíľ a zároveň nám umožňuješ aj návrat do našich detských čias, prajeme Ti z celého srdca to najlepšie, nech nám naďalej prinesieš veľa radosti a šťastia. Tak Ti prajeme ďalšie úspešné roky vo svete showbiznisu, medzi deťmi a aj zberateľmi bábik.

Ešte raz všetko najlepšie k životnému jubileu!!!LíbajícíÚžasnýUsmívající se


Ako som už vyššie písala, oslavu okrúhlych narodenín sme si dali ako záväzok už pred rokom. Začiatkom tohto roka sme postupne začali uvažovať, čo vymyslíme. A pred mesiacom sme postupne začali svoje nápady uskutočnovať aj do reality.
Vedeli sme, že vytvoríme určitý interiér, ktorý zariadime do farby ružovej, ktoré je pre Barbie svet stále najtypickejšia.Smějící se
Prvým základným prvkom, ktorý sme si od začiatku naplánovali bol veľký ružový gauč navrhnutý americkým dizajnérom Johathanom Adler, ktorý Mattel vyrobil pri príležitosti 50.narodenín Barbie. Jedná sa o zberateľský kúsok, ktorý je vo svete módnych bábik dosť známy. My sme ho kupovali už ako zberateľky, 4 roky po jeho vydaní cez európsky E-bayi.
Jeho kúpu sme nikdy neľutovali, je to ozajstný dizajnérsky kúsok v prirodznej veľkosti pre všetky bábiky v mierke 1:6.
Škoda, že takéto skvelé veci Mattel už nemal na pláne i pre toto výročie.Zamračený

Druhovou vecou, ktorú mami napadlo bolo do interiéru dostať ružové kúsky oblečenia, čo bol maličký problémik, pretože ja som väčšinu ružového oblečenia, ktoré som mala ešte z detstva, ale už ako dospelá zberateľka som väčšinu ružovej dosť dobre "vylikvidovala".Líbající
Samozrejme, že nie úplne doslovne.

Minulý víkend sme a rozhodli vytvoriť steny tejto diorámy a až potom doriaďovať celkový interiér izby.
Otázkou bolo aké steny použiť. Moja obľúbená tehličková biela stena, ktorú dosť často používam sa mi zdala príliš otrepaná a málo slávnostná pre túto príležitosť.
Napadlo ma pri našom dôkladom uvažovaní, že mám ešte vytvorenú menšiu bielu stenu s čiernymi ornamentálnymi vzormi. Bol to dobrý nápad, ale potrebovala som ešte dve bočné steny. Chceli sme ich ružové. Len žiadny ružový papier či samolepiaca tapeta v domácich zásobách neboli. Nechcela som investovať do niečo zbytočne, čo využijem len jednorazo. Nápad bol preto taký, že sa pozrieme na baliace papiere v Kiku. Keďže je jarno-veľkonočné obdobie, mali dokonca až dva. eden tmavý a druhý úplne bledý. Mne sa ani jeden nepáčil, pretože ten bledý bol príliš bledý a ten tmavý mal odlišnú farbu pre mňa príliš bijúci sa s Babie gaučom. Nakoniec som nekúpila ani jeden. Keďže som mala čerstvo kúpenú ružovú farbu z obchodu Tedi. Rozhodla som sa preto svoje dve steny touto farbou namaľovať.
Kartovú stenu som polepila najskôr bielym kancelárskym papierom a až potom ten som nafarbila. Po prvej vrstve som bola sklamaná a myslela som, že steny vyhodím, lebo i samotný kartón nebol kvalitný a bol na niektorých miestach ohnutý. Nakoniec po aplikáciií ďalších vrstiev ružovej a po jej zaschnutí som vytvorila celkom schopné bočné steny, ktoré ladia k celkovej scénke.

Týždeň predtým sme si nachystali s mami číslo 60 (aj keď pri dáme by sa vek nemal veľmi prezrádzaťSmějící se), ktoré je ako nálepka z machovej peny a nápis Barbie z umelohmotných písmenok, ktoré boli pôvodne na visenie a kupovala som ich v Kiku. Museli sme ich však premaľovať na ružovo. Nápisu som vyrobila z papieru vlajočky, ktoré sú veľmi trendy prvkom pri zaraiaďovaní v interiéroch a na párty sú dvojnásobne hodia.Usmívající se

Po vytvorení stien to išlo už ľahko, lebo sme obe vedeli, čo presne chceme.
Ja som nachystala okrem ružovo lsfisvivh kúdkob onlečenia, aj ružové topánky, jednu kabelku a všetko, čo sa mi zdalo vhodné. rôzne typické ružové a hlavne plastové veci. Tak môže vidieť od medvedíka po tulipány v tomto duchu dekorácie.
Alebo dve papierové tašky, jedna s nápisom Barbie od kamarátky zberateľky Moniky, ktoré som s ňou s niečím iným pre Barbie vymenila.

Ružové oblečenie sme nevedeli ako zavesiť na stenu. Nakoniec mami napadli využiť čierne paličky z rozpadnutého prestierania, ktoré sme využilali i po okrajoch stien, aby som zakryla i nedostatky.
Vytvorila takú dvojradú ukladaciu stenu, na ktorú s ružovými malými štipcami a s dvomi vešiakmi naaranžovala ružové oblečenie.Usmívající se

Mňa napadlo použiť tri čierne figuríny, ktoré mám ešte z detských čias, na ktorých boli kúpené rôzne outfity z Barbie kolekcie Fashion Fever.

Hľadali sme ešte nejaký konferenčný stolík, ktorý by sa k ružovému gauču hodil, aby bol plastový, nie je však Mattel, ale značky miniatúr Re-ment, ktorý som vlani dostala zadarmo ako súčasť balíčka od neznámej darkyne.

Myslela som si, že najväčší problémom bolo vytvorenie stien, mýlila som sa. Od začiatku sme sa nevedeli rozhodnúť aká naša bábika bude zobrazovať typickú tú "pravú" od Mattela Barbie blondínku v ružových šatách.
Mali sme typy, chvíľku blondínku Teresu z kolekcie Barbie Basic 002- ale dať Teresu, ktorá vždy zobrazovala priateľku Barbie a ja túto tvár mám zhodou okolností dvakrát ako blondínu, pritom je typickejšia v tmavých vlasoch, bolo divné použiť.
Rôzne tvrdé tváre ako sú napr. Daria alebo Natalia Vodianova sú síce blondíny, ale ani jedna nezobrazuje to sladké a nevinné dievča.
Ja som práve tie najtypickejšie tváre ako sú GG, ktorých som mala na detských Barbienách fakt požehnane, vykynožila v mojej zbierke = predala, tak mi liezli pred pár rokmi na nervy.
Zo 7 zástupkýň tváre Mackie ostali len 3. Najmä ma troška mrzí predaj výročnej playline Barbie, ktorá mala tvár Mackie s bočným pohľadom s typické ružovo-biele pásavé plavky,ktoré na stene v šatníku po nej môžete videť.
Museli sme a našťastie sme mali aj možnosť zabrúsiť v zberateľských vodách kolekcie Dolls of the World (bábiky zo sveta), kde máme dve typy zástupkýn tváre Mackie - v podobe Veľkej Británie a Francúzska.
My sme neváhali a hneď sme vybrali práve našu Francúzsku Brigitte. Nevinnú, nežnú krásku s dlhými blond vlasami, proste typickú Mattel. Tvár, ktorá sa minulosti objavovala i na playline Barbienách.
Na rozdiel od GG alebo terajšej stálice Milie, je pre nás táto tvár oveľa viac sofistikovanejšia. krajšia a menej detská.Usmívající se

Mysleli sme si, že už žiadny problémik po v, ýbere aktérky nebudeme mať, ale mýlili sme sa.Smějící se
Ten posledný, ktorý nás asi najviac z tohto narodeninového foenia potrápil bol, že čo oblečenie na Barbie.
Musí to byť niečo typicky Mattel ružové, nie gýčové a zároveň slávnostné.
Už od minulého roka som túžila nájsť látku s čierno-bielymi pásmi, ale žiaľ sa mi ju nepodarilo nájsť.
Takýto typ býva na košeliach a my sme raz mali kúsok na dámskych nohavičkách, ktoré sme však roztrihali pre účely ušitia vankúšov do parížskej izby pre bábiky. Z tej ostali úplné zbytky, aj keď mami vravela, že či by sa z nej nedalo ušiť aspoň top, ku ktorému by sme už spodok doladili.
Neskôr ma napadlo použiť moje ručne šité večerné šaty, ktoré sú v púdrovej farby. Brigitte v nich vyzerala dosť bledo, keďže aj ona samotná má bledú pleť.
Stále sme s výberom neboli vyzrozumiteľné. Veľmi sa nám páčili čierno-bielo pásavé kokteilové šaty od playline výročnej Barbie, ktorú sme stretli v Alltoys, ale 11€ sme nechceli dať, keďže nám išlo len o tie šaty a uý bôbec nie na bábiku.
Chvíľku som sa pohrávala s myšlienkou, že roztrihám mamin tielkový top, ktorý bol s typickými pásmi najbliží.
Je čierny a má úzke strieborné pásy. Nie je to celkom ono, mami by ho aj obetovala pre dobro účeluSmějící se. ale nakoniec rozhodol fakt, že ide len o "tričkovinu", z ktorej by tie šaty nepôsobili honosne a noblesne ako sa na také veľké výročie patrí. Veď je len jedno za sto rokov.

Nakoniec sme sa rozhodli využiť jeden z outfitov, ktorý sme chceli využiť na jednu z figurín. Z tohto dôvodu odišla i moja obrovská dilema, či Brigitte dočasne použičať pohyblivé telo. Rozhodlo oblečenie, konkrétne tieto kožené čierne nohavice, ktoré som si vybrala do hlavnej narodeniovej fotky.
Brigitte sa stala už druhou DOTW Barbie, ktorá u nás na chvíľku ožila, po vlaňajšej DOTW Sharayae, kde sme potrebovali fotiť na súťaž tému India a ona, aby si vedeľa kľaknúť, odstala telo Made to Move.
Brigitte vyfasoval najbledšie telíčko v mojej zbierke, ktoré má moja Karlička The LooK Sweet Tea a mám ešte jedno, ktoré má Natalia Vodianova a tú som ani dočasne nechcela kúskovať.Nerozhodný

Nevedeli sme sa stále rozhodnúť, ktorú ouftif je na takúto oslavu najlepší a tak sme to poňali tak, že sme ju nafotili v troch ružových outfitov. V prvom, pre mňa hlavnom, ktorý sa skladá z pink korzetového topu a kožených čierno-strieborných nohavíc, v ktorom je za tú sexi krásku.
Druhý v Chanel štýle, čierno-strieborné tuobé šaty s bledoružovým sačkom, v ktorom sa prezentuje za elegantnú dámu.
A nakoniec tretí, ktoré tvoria čipkové ružové šaty okolo krku, v nich zase ukazuje svoju romantickú stránku.
Mami spočiatku vymýšľala i zavinovacie šaty, ktoré sú na jednej z figurín od zberateľskej Barbie Diane von Furstenberg, ale tie som už veľakrát fotila a plno zberateľov i v zahraničí ich pozná, ja som chela niečo iné a menej okukané.

Okrem rôznych tvárí som vo svojej zbierke vykántrila všetky plastové kabelky, opasky ale plastové šperky, na ktoré mám u Mattela vážne negatívnom zmysle pocity, ktorým sa chcem vyhnúť, z tohto dôvodu som pri fotení použila šperky od našj stálej klenotníčky Katky (zmrzlinka80.blog.cz), náušnice, ktoré má Brigitte ku koženým nohaviciam sú úplná novinka, ktorú sme dostali k posledným VIanociam. Jediným plastom, ktoré vlastním sú všetky náramky plastové, pôsobia najviac realisticky.

Logo Barbie hlavy na striebornej retiazke a ruového nápisu vtuhu alebo na stole, tak strieborný som dostala raz ako na kreatívny materiál od sesternice a zvyšné dva mám z detkých čias časopisov Barbie, kde boli na rôznych "čačkách" - doplnkových darčekov.

Nakoniec sme zvládli vytvoriť diorámu pozostávajúcu z toho malého očarujúceho ružového šatníka, Brigitte Vám ukáže ako oslavuje ona vo svojom ružovom apartmáne svoje narodeniny.Smějící se

Na záver dám pesničku, ktorá sa Mattelu v tej dobe, keď vyšla nemohla páčiť, bol to hit v 90.rokov - konkrétne z roku 1997, ktorý by malo poznať veľa ľudí. Je od dánsko-nórskej tanečno-popovej skupiny Aqua s názvom Barbie girl. Pieseň vraj bola inšpirovaná a napísaná potom, čo jeden z mužských členov skupiny videl v Dánsku výstavu o kultúre gýčov, kde hrala významnú úlohu bábiky Barbie. Myslím, že Mattelu urobila nakoniec dobrú reklamu, napriek tomu, že sa s nimi Mattel viedol s nimi súdny spor. Ja som v tom roku, čo pesnička vyšla práve nastúpila do prvej triedy a keď pieseň hrali v rádiu, tak som si na ňu pospevovala a dávala som si ju hlasnejšie.Usmívající se

S vetami I´m a Barbie girl, in a Barbie world. Life in plastic, it´s fantastic sa s Vami v tomto článku lúčim. Takže choďte dnes na tú párty!Smějící se Šup, šup, šup!Mrkající




























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára