piatok 21. mája 2021

Zahara



Barbie Jean-Michel Basquiat 2020

Srdečne Vám predstavujem môj prvý tohtoročný prírastok Zaharu - Barbie Jean Michel Basquiat, Gold Label, tvár Nichelle 1990. Navrhol ju Carlyle Nuera. Je to z jeho tvorby už moja 4 zberateľská Barbie a už štvrtá Gold Label. Nejako sa mi podarilo dosť rýchlo získať dve Barbie z kolekcie Gold Label po sebe.😃
A taktiež je to moja prvá zástupkyňa tejto tváre.
Poďme ďalej si povedať ako som sa k nej dostala, keďže nie som fanúšička tejto tváre a dlhé roky ju počas svojho zbierania ignorujem. Nehovorím, mám nejaké favoritky, ktoré považujem za krajšie, napr. Barbie Holiday Celebration AA 2001, Holiday Celebration 2002 alebo Barbie In Limelight 1997, tú poznám ešte z detstva, keďže je i mojej Barbie knižke. A z playline je to jednoznačne Butterfly Art Christie, tam milujem celú kolekciu.
A medzi tie, ktoré sa mi celkom páčia sa vlani zaradila i Basquiat. 
Kvôli tomuto článku som sa vrátila 9 rokov v čase a preštudovala som si mini seriál "Evolúcia Nichelle" u zberateľa Ľuba. Síce všade na jeho novom blogu chýbajú fotky, každú jednu Nichelle som si skopírovala do uja Googla, aby som vedela priradiť názvom i dané Barbie.
Videla som jej podoby v civilných outfitoch a aj s rozpustenými vlasmi a na nich sa mi zapáčila.
Považujem ju za jednu z najkrajších zberateľských Barbie za minulý rok.

Barbie s touto tvárou by som si nikdy sama nekúpila. Kúpila by som si ju len vtedy, keby som pokračovala v klasickom v zbieraní bábik Barbie ako v začiatkoch môjho zberateľstva. Vtedy som túžila mať aspoň jednu zástupkyňu z najznámejších Barbie tvár.
Osud to chcel zjavne inak. Vlastne, moja mami hovorí odvtedy, čo ju máme v zbierke, že Ľubo to chcel inak.😂
Od vlaňajšieho roka sa pravidelne každý mesiac zúčastňujem mesačných tém u Barbie CZ/SK.
Presne pred rokom som dostala od nich dva outfity z kolekcie Wonder Woman.
V novembri 2019 som vyhrala i zberateľskú Barbie Holiday 2019 Hispanic. Vravela som si, že prešiel už dlhší čas a bolo by super, keby som už vyhrala ďalšiu Barbie.
Barbie CZ/SK dala po Vianociach tému na mesiac január, ktorou bola ZIMA.
Fajn, skvelá téma, všetky možné zimné aktivity u mňa bábiky absolvovali počas posledného adventného kalendára s bábikami. 
V duchu som si hovorila, že ktorú fotku vybrať, aby bola najlepšia?
Moja mami mi povedala, že nech dám viac, veď aj iné zberateľky častokrát dávajú viac fotiek na danú tému. A tak som sa trošku rozohnila i ja a dala fotky z posledného adventného kalendára od guľovačky po krasokorčuľovanie, sánkovanie, lyžovanie a výstup na lanovke.
Začiatkom nového mesiaca (vo februári), keď som sa podvečer dostala na net sa mi na FB začali objavovať a pípať gratulačné správy. Ja som ostala v pozitívnom šoku, nevedela som, za čo mi kamaráti/zberatelia gratulujú a píšu si komentáre, v ktorých tipujú akú Barbie asi dostanem, keďže Barbie to neprezradila.😃
Až po krátkej chvíľke som nakoniec zistila, že sa mi opäť podarilo vyhrať zberateľskú Barbie.

Tu je prefotený komentár, ktorý mi Barbie napísala:



Poviem Vám radosť bola veľká, najmä to napätie, ktorú Barbie som asi vyhrala.
Zberatelia Ľubo a Hanneton mi napísali, že Barbie Basquiat. Najprv som nechápala, kde k tomuto faktu dospeli, ale Hanneton mi vysvetlila, že na obrázku/koláži, ktorú Barbie dáva ako za príklad na každý mesiac, bola práve Basquiat.
Ja som si myslela, že to bude na 100% zberateľská Barbie z vlaňajšie roka. Tajne som dúfala, že by to mohla byť nejaká kráska z kolekcie BMR 1959, želala som si Kena Tateho z druhej série tejto kolekcie, ktorý sa mi veľmi páči, ale pred Vianocami som zaváhala a vychmatli mi ho.
Čím ďalej, tým viac som bola presvedčená, že to bude predsa len Basquiat. Moja mami mi vravela, že čo to ten Ľubo na nás dovliekol. Dlhodobo vraj podľa nej pracoval, aby si vysníval do našej zbierky tvár Nichelle 1990.😅 Čo sa mu nakoniec úspešne i podarilo.
Síce som stále do poslednej chvíle bola ešte napätá, čo som vyhrala, pretože zhruba 5 týždňov jej trvalo, kým konečne prišla k nám domov. Posledné 2 týždne pred príchodom som bola riadne nedočkavá, tak som sa oboch pýtala, že koľko trvá príchod výherných bábik, lebo pri tej Holiday Barbie, čo  som vyhrala, bol príchod rozhodne rýchlejší. Aj keď vtedy nebola vo svete "K" situácia.

Som rada, že nakoniec pribudla do zbierky práve ona, lebo predsa je to hodnotnejšia Barbie a s tvárou, do ktorej by som nikdy neinvestovala, vždy by ju predbehli iné bábiky alebo nábytky či doplnky.😀
Predsa len bábiky z kolekcie BMR sú pre mňa viac dostupnejšie.
A páči sa mi rozhodne viac ako moja prvá výherná Holiday Barbie s tvárou Neysa.😎
Ďalšia černoška v zbierke. Nejako sa mi hromadia a nie je to ani Mbili.

Výber mena nám dal i pri tejto kráske riadne zabrať, chceli sme poriadne africké meno. Dvakrát sme prešli na internete zoznam takýchto mien. Do úzkeho výberu sa dostali tri a nakoniec sme vybrali Zaharu. Síce bábiku s týmto menom som už v zbierke mala, bola ňou malá sestra Barbie Chandry z kolekcie So in Style. Tú som však dávno poslala ďalej.

A teraz ešte môj monológ k tomu, koho bábika zobrazuje. Je inšpirovaná americkým maliarom-umelcom Jeanom-Michelom Basquiatom.

Aj pri tomto maliarovi som spravila krátky životopis:
Narodil sa v Brooklyne ako syn prisťahovalcov z Haiti a Portorika. Začínal ako graffista a štýl graffity preniesol aj do svojich obrazov, v ktorých kombinoval štetcovú maľbu a sprej. Často aplikoval nápisy a naivné obrázky v detskom štýle.
Pochádzal z newyorskej street-artovej komunity a začiatkom 80.rokov minulého stor. sa stal hviezdou americkej výtvarnej scény. Do svojich diel preniesol farebnosť a surovosť ulice, jeho neoxpresionistické obrazy uznávali Andy Warhol či David Bowie.
Zásluhou Andyho Warhola, s ktorým sa priatelil sa stal najznámejším afroamerickým maliarom.

Prvýkrát oficiálne vystavoval v roku 1980 a kritika začala o ňom hovoriť ako o Žiarivom dieťati.

Basquiatov život však nebol lemovaný len úspechmi, ale aj drogami, ktoré mu spôsobovali psychické problémy. Depresie a paranoje sa u neho prehĺbili v roku 1987 po smrti Andyho Warhola, ktorá ho hlboko zasiahla.

Patril k newyorskej umeleckej bohéme a napriek predčasnej smrti vo veku 27 rokov (na predávkovanie drogami) a zanechal po sebe viac ako 150 diel.

V roku 1996 nakrútili o "Žiarivom dieťati" film Basquiat, v ktorom mladého afro-amerického umelca stvárnil Jeffrey Wright a Andyho Warhola si snímke zahral britský spevák, hudobník a skladateľ David Bowie.

Okrem toho, aby ste vedeli, že sa kamarátil aj s Keith Haringom, ktorý má tiež svoju inšpirujúcu Barbie (moju Claire), ktorú ste u mňa pred Zaharou videli. Obe Barbie sú robené dosť podobnom duchu.
Obe sú Gold Label, ale majú odlišný "stvoriteľov" = návrhárov. Keith je z roku 2019 a Basquiat z roku 2020

Film o Basquiatovi by som si raz aj rada pozrela. Síce je staršieho dáta, ale ja a ani mami sme ho nikdy nevideli.
Zistila som, že vystupoval i vo videoklipe skupiny Blondie a s ich speváčkou Debbie Harry. Táto americká skupina a Debbie Harry je obľúbená skupina a speváčka mojej mami z jej mladosti. Videoklip v ktorom umelec vystupuje je k piesni Rapture z roku 1981, ktorá je oficiálne prvým rapovým videom odvysielaním na MTV.

Ako som vyššie písala, moja mami nebola spočiatku nadšená s myšlienkou akú Barbie sme vyhrali.
Považovala ju za takú "divokú" černošku s divokým účesom a s oblečením sme dostali. Nakoniec sa jej tiež zapáčila, keďže účes išiel "dole". Tie jej dredy sú zaujímavé. Bodaj by sa jej aj nepáčila, veď si farbia oči narovnako = na tyrkysovo.😄💙

Po Keith a jej super štýlovom pozadí z krabice, z ktorej sme urobil 3D obývaciu stenu, som rozmýšľala, čo vymyslím Zahare. Opäť ma inšpirovala po vzoru Keith i jej vnútorná krabica a krepový papier.
Krepových papierov mám farebne doma celkom dosť a spoločne s mami sme vybrali ten, ktorý sa farebne k samotnej Barbie hodil najviac. Usúdili sme, že tá farba, čo bude celú scénu zjednocovať je tyrkysová farba. Žltý krepový som minula pri Keith Haring a zelený sa mi nehodil.
Zahara má tyrkysové očné tiene i manikúru a pár akcentov i v oblečení.
Pozadie bolo, ale bolo treba aj vymyslieť nejakú zaujímavú scénu.
Tí, ktorí čítali článok o mojej Claire (Keith Haring) si môžu spomenúť, že som v starých vyradených časopisoch našla propagáciu výstavy obrazov tohto maliara, kde boli pripojené i fotky jeho obrazov, ktoré som nakoniec premenila na obrazy pre bábiky.
A v týchto istých časopisov sa nachádzal pre mňa ďalší potrebný zdroj.
Na troch stranách bola opisovaná ďalšia výstava dvoch umelcov z rôznych odlišných dôb.
Jeden tvoril medzivojnovom období (meno si už nepamätám) a tým druhým nebol nik iný ako samotný Basquiat.😃
To mi dalo zase za pravdu, že na náhody proste neverím. V časopisoch som listovala v januári tohto roka. Vtedy som ešte o výhre nevedela. Tú mi oznámili až začiatkom februára.
Len som nevedela, že akú Barbie som vyhrala. Mami mi povedala, že nech si fotky s jeho obrazmi vystrihnem, ale ja som jej povedala, že dopredu to robiť nebudem, keďže predsa len nie som si na 100% istá, že či tá výherná Barbie je práve Basquiat.😎

A keď výhra po vyše mesiaci konečne dorazila domov, musela som si nájsť práve ten časopis, kde boli fotky jeho obrazov.
Boli tam celkovo tri malé fotky obrazov a jeden veľký plagát takej čiernej lebky.💀
Nevedela som, či použiť i tú lebku, ale mami mi povedala, že tri obrazy budú iste stačiť + pozadie z Barbie krabice. Vraví, že sa nečuduje tomu, že Basquiat v takom mladom veku umrel, pretože čo ten chudák mal všetko negatívne v hlave a čo všetko musel pociťovať, keď také depresívne obrazy tvoril.😨
Všade okrem samotných zlatých korún, ktoré sú jeho poznávacím znamením boli rôzne depresívne a tmavé postavy, lebky, výrazy tvárí a pod.😱

Zahara už momentálne nemá tento účes, snažím sa z nej urobiť konečne "ženu" a preto podstúpila vlasovú úpravu, pri ktorej jej mami všetky gumičky odstránila a mala na čele a vlasoch čelenku, aby jej vlasy neodstávali. Keďže i po troch týždňoch jej ešte stále nejako "trčia", podstúpi i preliate vlasov. Zatiaľ som na to nemala čas, ďakujem zberateľovi Dominikovi, ktorý mi to poradil, lebo má tú istú bábiku v zbierke. Ja som sa predtým bála niečo také urobiť, lebo o jej dredy nechcem prísť. Aj tento účes ju robí jedinečnou.😊

Oproti Keith Haring som úplne nadšená z jej kĺbového tela. Má skvelo pohyblivé i lakte, takže som sa pri fotení dosť dobre vybláznila. Takto si predstavujem pravú zberateľskú Barbie zo súčasnosti.
S kvalitným telom, krásnou maľbou, prepracovanou krabicou atď.😊

Fotky Zahary ešte v jej originál krabici. Urobila som viac detailných fotiek zo všetkých strán krabice. keďže je veľmi pekne i prepracovaná. 





A takto vyzeral samotný maliar.




Certifikát pravosti. Konečne na kvalitnom papieri, od Gold Label kolekcii to musí byť samozrejmosťou, ale od Mattela posledných 10 rokov môžeme čakať čokoľvek.😔


























Tri pohľady zblízka do jej krásnej tváričky.




Zlatá koruna. Ako tá sa mi z jej outfitu páči úplne najviac.😃 Hneď od začiatku som videla v nej potenciál pri fotení, ktoré ste už v akcii mohli dosť rýchlo vidieť pri fotení tohtoročného Dňa matiek.


Pohľady na jej super divoký účes.😄


Pohľad na celkový outfit. Ach, no, silno divoký, Carlyle sa nechal i v tomto prípade dosť silno odviazať.😅 Našla som však najväčší potenciál v samotnom saku. Je super pre Kenov, aj keď rukávy sú troška kratšie.


Sako je vypodšíkované len v časti bez rukávov.



Po odložení saka.


Kravata, tak tá nemá celkové "pravé" viazanie kravaty, len sa tak nastrkuje, čo mne nevadí, pretože s viazaným kravát nemám žiadne skúsenosti.😃
Košeľa je urobená formou akože "nohavičiek" ale na miesto nich je použitá "iba" gumička, ale aspoň bude dobre držať.


Pohľad na nohavice a opasok. Síce sú teraz opäť trendy široké nohavice, ale zatiaľ neviem v akom novom outfite sa mi budú hodiť. Opasok je dlhý, ďalší módny trend. Pripomína mi tie pásy stužiek, ktoré vytŕčajú z outfitu BMR 1959 Millie z prvej série.😄


Pohľad na zadnú stranu celého outfitu. Celý sa zapína na suchý zips.


Tyrkysová manikúra, takú Barbie som ešte nemala.


Vínové čižmy. Tento strih a typ čižiem som ešte zatiaľ nemala. Páči sa mi.😎


A nakoniec posledná séria fotiek už s celkovou scénou. Zahara bola pozvaná fotiť na jednej výstave obrazy od umelca Jean-Michela Basquita. A kvôli tomu sa takto prispôsobila Mami mi vymyslela námet a rekvizity, kde obrazy boli vyložené. Jedná sa o dve palety a dve drevené krabičky od čierneho čaju z Lidla.
Asi tak nejako by mohla moderná výstava vyzerať.😊😉









5 komentárov:

  1. Říkala jsem si, že jméno Zahara je mi u tebe nějaké povědomé. A ono ano, krásné jméno, hodí se k ní. Jinak panenka je krásná a netušila jsem, že jsi k ní zprvu cítila nechuť. Hlavní je, že se ti nakonec zalíbila, upravíš ji k obrazu svému a bude u tebe šťastně žít.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ešte raz srdečne gratulujem <3 Pre mňa je to určite jedna z Top Barbie minulého roku. Je úžasná. Keďže outfit je čistá divočina, tak som ju kúpila nahú, tak mi úplne stačí. Tvoja má to háro riadne vybuchnuté, ale viem, že to budete meniť, tak je to vlastne jedno.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gratuluji k výhře panenka je úžasná:-). Moc pěkně jsi ji vyfotila.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Velká gratulace, nádhernou panenku jsi vyhrála. Taky bych ji brala, ale si nahatou jako Nikky. Překrásné fotky, do detailu vyfocená.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moc gratuluji. Já Nichelle taky moc nemusím, ale tahle se moc povedla a navíc je opravdu stylová...

    OdpovedaťOdstrániť