sobota 15. mája 2021

Claire


Barbie Keith Haring 2019

Srdečne Vám predstavujem Claire - ešte svoj druhý vianočný prírastok, ktorým je Barbie Keith Haring, tvár Goddess, kolekcia Gold Label. Navrhol ju Bill Greening.
Inak je to v poradí len moja tretia zberateľská Barbie Gold Label a štvrtá Goddess v zbierke.

Barbie s tvárou Goddess patria medzi moje najobľúbenejšie zberateľské Barbie.
V začiatkoch môjho zberateľstva (čo je už 10-11 rokov) bola táto tvár pre mňa úplným favoritom, neskôr ju však u mňa vytlačili Barbie tváre s "tvrdšími" výrazmi/rysmi.😃

Niekedy v júni 2019, keď bola novinkou na trhu, dala Barbie CZ/SK súťaž práve o túto Barbie. Keďže sa mi veľmi páčila, rozhodla som sa o ňu hrať. Bohužiaľ som ju vtedy nevyhrala, ale bola som aspoň rada, že sa dostala do dobrých zberateľských rúk k iným zberateľkám.💗
Aj keď som vtedy bábiku nevyhrala, asi o mesiac neskôr mi Barbie CZ/SK poslala ako prekvapenie Barbie malú sadu oblečenia z kolekcie Hello Kitty.😊

Keith som ďalej nevyhľadávala, necítila som extra potrebu ju "nutne" vlastniť. Považovala som ju však stále za jednu z topiek zberateľských Barbie, ktorú v tom roku Mattel vydal. Páčila sa mi nielen kvôli vybratej tváre, ale aj účesu, celkovej maľbe tváre a civilnému (pre mňa použiteľnému) outfitu.

Prešiel však čas, konkrétne som sa o Keith opäť začala zaujímať úplne náhodne, začiatkom decembra 2020, keď som ju uvidela na fotkách v našej veľkej FB zberateľskej skupine u zberateľky Lucky, ktorá ukazovala fotky z Alltoys, kde bola medzi zberateľksými Barbie v ich vystavených vitrínach.
Natoľko ma to zaujalo, že som sa po rozklikaní fotiek Lucky spýtala, či si náhodu nepamätá cenu (z fotiek ju nebolo vidno), čo za ňu pýtajú.
Tá si žiaľ nepamätala cenu a tak som sa s Keith ďalej už viac nezapodievala.

Neprešiel asi ani týždeň a zažila som nesmierne nádherný predvianočný šok.
S mami sme boli na nákupoch potravín v hypermarkete Tesco, ktoré je súčasťou menšieho nákupného centra, kde sídli i jeden z našich troch Dráčikoch v meste a pre mňa je dokonca i najbližšie.
Keďže som v tom období mala v hlave bábiky Barbie z kolekcie BMR 1959, ktoré sa v našich kamenných Dráčikoch začali koncom roka  objavovať, aj ja som mala dokonca už konečne kúpenú k Vianociam BMR Millie z prvej série, tak som bola veľmi zvedavá, ktoré iné krásky BMR ešte stretnem.
Ostala som však v nemom úžase, keď na mňa okrem BMR bábik Barbie pozrela samotná Goddess Keith Haring.
Chvíľku som síce zaváhala, či ju zobrať, ale mami mi povedala, že mi ju zaplatí a dá ešte k vianočným darčekom, tak už nebol žiadny problém. A s Dráčik kartou sa rozhodne oplatila.😎
Už som sa aj za tých pár rokov zabudla, že som si takto pár dní pred Vianocami kúpila i upírsky párik Bellu a Edwarda z Twillight ságy.

O Keith som bola od začiatku informovaná, že má bohužiaľ "obľúbenú" novinku tzv. pixelovú maľbu očí. Ani tento nedostatok ma však od jej kúpi neodradil. Našťastie voľným okom to nie je veľmi vidieť, pery má chvalabohu klasicky namaľované. Podľa mňa by však zberateľská Barbie z kolekcie Gold Label mala mať vyššiu kvalitu, ale čo chcem od Mattela za tie posledné roky, teraz je takáto úroveň u neho bežný štandard.😔

A to jej telo! Síce je kĺbové, ale je to nejaký super prekombinovaný hybrid Barbie tiel. Kolená sú dosť pevné, ledva si vie však sadnúť. Je dosť "tuhá". Ach, na Gold Label je to však hrôza....😟👎

Potrebovala by kvalitné zberateľské telo Pivotal alebo MM kĺbové telo.
Nechcem však písať o nej len negatívne veci, má prekrásny účes zapletený v cope, pekne vypracovaný outfit (mimo "super" plastových náušníc), krásne ružové očné tiene a veľmi štýlovo vypracovanú krabicu.😊

Moja Claire má však ešte jeden nedostatok naviac od výroby, ktorý by pred pár rokmi pri kontrole kvality nepustili do predaja, ale teraz i takéto veci sú u Mattela na bežnom poriadku.😗
Ten nedostatok je v podobe plastovej "vyrážky" na čele. Mne to už nevadí, nechcela som ju napriek tejto vade v Dráčiku nechať. Je to vidieť len pri niektorých fotkách zblízka do tváre a na fotkách vyzerá vyrážka viac "výraznejšie" ako pri reálnom "kontakte" s ňou.

S výberom mena som sa dosť natrápila. Väčšinou si vždy vyberiem rýchlo, mám už za tie roky, čo zbieram bábiky rôzne zoznamy mien podľa národností, rasy a pod.
Dlho mi v hlave vŕtalo meno  Olívia, ale stále mi to k nej veľmi nesedelo. Potom som si spomenula, že som týmto menom jednu Barbie v zbierke mala, ale len na krátko.
Nakoniec som vybrala meno zo zoznamu mien odporúčaných pre blondínky.
A z tohto zoznamu sa m zapáčila trojica mien, z ktorých som do užšie výberu nakoniec vybrala Claire.😎

O samotnom maliarovi, ktorý inšpirovala Mattel k vyrobeniu tejto Barbie som do jej vydania vôbec nemala šajnu. Proste pre mňa je umenie o niečo inom ako o graffiti a spol. a pod pojmom umelecké diela si predstavujem v podobe obrazov v štýle Monet, Manet, Vincent van Gogh a pod....😃

So samotným maliarom Keithom Haringom a jeho krátkym životom som sa začala zaujímať až po kúpe Claire.

Zhrnula som zopár základných informácií z jeho životopisu:
Keith Allen Haring bol americký umelec, ktorého pop art štýl vyšiel z newyorskej graffity subkultúry z 80.rokov. Usilovala sa na prelome 70. a 80. rokov o to, aby jeho umenie bolo rovnako čitateľné a priamočiare ako dopravné značky.
Jeho animované snímky sa "stali" všeobecne uznávaným vizuálnym "jazykom".
Veľká časť jeho práce zahŕňa se**álne narážky, ktoré sa zmenili na sociálny aktivizmus pomocou obrázkov na podporu bežného se*u a povedomia o AIDS.

Haring si najskôr získal pozornosť verejnosti svojim grafitovým umením v metrách, kde na staniciach vytvoril biele kriedové kresby na čiernej nepoužívanej reklamnej doske. Metro považoval za svoje "laboratórium", miesto, kde mohol experimentovať a vytvárať svoje umelecké diela a čierny reklamný papier považoval za voľný priestor a "ideálne miesto na kreslenie". Jeho najuznávanejším symbolom sa stalo Plazivé dieťa, plaziace sa dieťa vyžarujúce lúče svetla. Použil ho ako svoju značku na podpísanie svojej práce, keď bol umelcom metra. Symboly a obrázky (napríklad štekajúce psy, lietajúce taniere a veľké srdcia) sa v tejto tvorbe a ikonografii stali bežnými. Vďaka tomu sa Haringove diela rýchlo rozšírili a stal sa mimoriadne rozpoznateľným.

On však umelcom svojej doby vytýkal, že vytvárajú nezrozumiteľné diela, ktoré ľuďom odopierajú právo na to, tešiť sa z umenia. Až sa umenie otvorí divákom, môžu sa otvoriť i oni jemu, uvažoval.

Jeho podpisový štýl je často vidieť i v rôznych módnych kolekciách. Jeho spoločnosť spolupracovala so značkami ako Adidas, Lacoste a UNIQLO, Supreme Reebok a Coach.

Priatelil sa s umelcami ako bol rovnako populárny maliar Jean-Michel Basquiat, so speváčkou Madonnou, spevákom Davidom Bowiem, s módnou návrhárkou Vivienne Westwood alebo s chlapcami Run DMC.

Krátko pred svojou smrťou, v roku 1989 založil svoju vlastnú nadáciu, ktorá sa zameriava na vzdelávanie znevýhodnenej mládeži a šírenia informácií pre verejnosť o HIV a AIDS.
Nadácia podporuje aj umelecké a vzdelávacie inštitúcie financovaním výstav, vzdelávacích programov a publikácií.

Keith Haring zomrel vo februári 1990 na komplikácie spojené s AIDS vo veku 31 rokov a tento rok uplynulo presne aj 31 rokov od jeho predčasnej smrti.

Vráťme sa však ešte ku samotnej Claire, o ktorej sa tento článok týka.😊
Koncom minulého roka sa ku mne dostali rôzne staršie vyradené časopisy z posledných rokov.
A tam čuduj sa svet, som pri listovaní (postupne si ich aj niekedy čítam) som objavila v rubrike kultúrnych podujatí a akcií výstavu. ktorá sa konala v októbri 2019 v Liverpoole a niesla názov Ignorácia - Strach, kde boli vystavované obrazy umelca Keitha Haringa.
Keďže som ich listovala v januári tohto roka, Barbie už u mňa bývala, hneď ma článok zaujal.
Okrem krátkeho textu boli pripojené tri fotky samotných obrazov v skvelej veľkosti pre mierku 1:6.
Na náhody neverím, tie pre mňa neexistujú, verím to, že ja som sa jednoducho musela dostať k tým časopisom, pretože som potrebovala tie obrazy na prezentáciu tejto samotnej Barbie.😎

Mami veľmi zaujala od začiatku kúpy Claire platová biela časť, ku ktorej bola bábika pripevnená. Sú na nej vyobrazené motívy tvorby Keith Haringa. Moju mami natoľko inšpirovala, že vytvorila 3D "obývaciu" dizajnovú stenu, ktorú sme spoločne prichystali na veľké výročné fotenie na oslavu 10.narodenín môjho blogu a blogovania. Dúfam, že fotky k tejto udalosti konečne čoskoro aj zverejním.🙈🙊🙉

Žltú stenu som pôvodne robila za iným kreatívnym účelom mimo sveta bábik. Lenže mami mi ju uchmatla a povedala, že sa jej skvelo vykombinuje s 3D stenou od Keith Haring.
A tak v strede je biele pozadie s krabice od Keith a po bokoch sú žlté steny.💛 
Jedná sa o žltý krepový papier, ktorý vytvára veľmi reálnu štruktúru vhodnú ako povrch stien.
Ja som stenu ešte dotvorila s čiernymi drevenými okrajmi, ktoré mi pred pár rokmi ostali po projekte zimného klziska.
Obrazy z časopisu som nalepila na tvrdý kartón, ktorý som najskôr prekryla bielym papierom. 
A tak vzniklo toto "vysoko" umelecké fotenie.😊
Využila som svoj stojan na maľovanie, paletu a mini akrylové farby, ktoré som už pred pár rokmi pre svoje bábiky vyrábala. 
Do scény sme ešte pridali ratanové kreslo, kaktus v črepníku a pár dekorácií.


Pohľad na originál balenie krabice.


Na zadnej strane krabice sa nachádza fotka samotného maliara Keitha Haringa v "akcii".


Ešte pripevnená k bielej 3D krabici.


Certifikát pravosti. Našťastie oproti certifikátom z kolekcie BMR 1959 je na tvrdom papieri. Pri Gold Label by to asi nebolo ani vhodné.😗


Claire na svojom stojane.


Claire mimo svojho stojana, konečne "voľná".😋






















Pár pohľadov do jej krásnej tváričky. Na jednej z týchto fotiek si môžete všimnúť i tú jej "vadu" v podobe vyrážky na čele.



Červené športové okuliare. Sú super, takýto typ ešte nemám. Síce červených slnečných okuliarov pár mám, ale takýto tvar ešte nie.


Pohľad na jej náušnice. Ťažko sa mi ich fotilo. Zobrazujú obľúbenú postavu, ktorú Keith Haring rád maľoval. Pokladám ich však za najväčší nedostatok tejto bábiky. Totálny plast pri zberateľskej Barbie z kolekcie Gold label, ach.😤


Prekrásne dlhé vlasy zapletené vo vrkoči v štýle Rampunzel. Účes je ozaj veľmi krásny, určite ostane originálny, nemienim s ním nič robiť.😊


Pohľad na celý outfit skladajúci sa: z čierneho dlhorukávkového trička, sieťkovaného tielka, ružových nohavíc s čiernym opakom, striebornej kabelky a čierno-bielych nízkych čižiem.
Veľmi sa mi páči, taký mestsko-športový outfit.😊


Čierny asymetrický top s bielou obľúbenou postavou Keitha Haringa je super. Čierne oblečenie je u Mattelu veľmi vzácne, jeho priam málo, tak som vždy vďačná takým kúskom do šatníka svojich bábik.


Tyrkysové sieťové tielko. Som zvedavá ako ho v budúcnosti ešte využijem, predsa len je poriadne tesné. Možno ho použijem s plavkami, táto možnosť vyzerá viac reálne.👀


Čierna manikúra, takú Barbie som ešte v zbierke nemala. Keď nerátam Sweet Tea Look Karlu, tá má len čiernu pedikúru.
Červený náramok je super. Mám týchto plastových náramkov viacej. Z kolekcie Basic, najmä doplnkových setov. Často a rada ich využívam. Červený som ešte nemala.


Žltý a tyrkysový náramok s čiernymi vzormi. Veľmi zaujímavé, vzorované som tiež ešte nemala v zbierke.😃


Strieborná látková kabelka sa mi z outfitu veľmi páčila. Z jednej strany je nakreslené rádio a z druhej je podpis samotného maliara.



Ružové nohavice s motívom čiernych obľúbených postavičiek maliara. Čierny opasok je super, pretože je z takého mäkkého plastu. Oproti koženkovým z Basic doplnkových setov je lepší, môže viac vydržať.


Zadná strana outfitu. Tričko a tielko sa zapínajú na suchý zips. Nohavice na patentku.


Nízke bielo-čierne čižmy sú tiež super. Mám troje takýchto typov čižiem. A tieto určite využijem. Sú zvláštne tým, že každá čižma má iné farebné postavičky.



Posledná séria fotiek s 3D obývacou stenou a zabývanou diorámou, pri ktorej Claire maľuje. Pssst, nepovedzte to nikomu, ale to práve Claire je autorka a maliarka všetkých obrazov, len Keith Haring prezentoval tieto obrazy za ňu na verejnosti. Dúfam, že toto "malé" tajomstvo udržíte u seba.😃😄😉















4 komentáre:

  1. Je moc krásná. Taky jsem o ní dost uvažovala, ale zatím jsem ji nikde nepotkala. Jak se teď dívám na ty fotky, připomněla mi moji Kateri (Colette) 😉

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gratuluji k novému přírůstku, Claire je krásná. Líbí se mi i outfit. Boty jsou parádní.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je prekrásna, veľmi ju ľúbim. U mňa je za princeznú. Mne sa jej pôvodné oblečenie nepáčilo, ale keď som ho mala možnosť kúpiť za pár euro, tak som ho vzala, aj keď mi chýba kabelka, topánky a náramky.

    OdpovedaťOdstrániť