sobota 28. marca 2020

E - Everything is ´80


Priatelia, ako som Vám sľúbila v predchádzajúcom článku pokračujeme A-Z fotografickou výzvou na Flickri, konkrétne ešte s mesiacom november a to s druhou témou, ktorá bola E - Everything is ´80 (Všetko je ´80).
Tak táto téma spočiatku zaskočila, ale nakoniec veľmi pozitívne prekvapila.😊
Pravidlá pre toto súťažné kolo boli:
Vráťme sa do budúcnosti a znovu navštívme ohavnú, výstrednú dekádu 80.rokov. Od kultových ku prehnane premrštených, 80.roky boli jedny z najviac vplyvných desaťročí v móde, pop kultúre a dokonca aj v politike.
K tejto téme môžete pristupovať z akejkoľvek perspektívy, na ktorú si pomyslíte:
žiaden nápad, vypchávka či účes nie sú príliš veľké!
Vaša bábika by mohla zdať hold jednej z jej obľúbených ikon z módy alebo hudby z 80.rokov ako je vidieť na tínedžerského časopisu alebo obale hudobnej kazety.
Mohla by nakupovať punkovú koženú bundu a čipkové rukavice.
Dostáva Vaša bábika telesné cvičenie cez športové dresy a ohrievače nôh ako tréningové videá kráľovnou/herečkou Jane Fondou alebo má on strih účesu footloose (americký hudobný film v českým názvom Bez dozoru) á la Kevin Bacon ako kostým na tému 80.roky.
Od Vašej bábiky sediacej v miestnosti s plagátmi Duran Duran a Princeznou Dianou na stene až po jazdu v úhľadnom "hovoriacom" Pontiaku Trans AM.
Nechajte ísť Vašu fantáziu, tak divoko ako desaťročie!

80.roky je to desaťročie v ktorom som sa ešte nenarodila a módu z tohto obdobia považujem nielen ja, ale aj moja mama za jednu z najdivokejších v 20.storočí a vôbec sa mi nepáči. Preferujem módu zo 60. a 70.rokov minulého storočia.
Aj keď samozrejme mami v tejto dobe vyrastala a sama povedala, že stihla v tomto období samé dôležité udalosti ako bola maturita a promócie.😊
Okrem toho, že spätne sa jej móda síce už vôbec nepáči, ale v tej dobe i ona napodobňovala v móde svoje obľúbené idoly.
Napr. Madonnu, aj keď nikdy u nej nepatrila medzi super obľúbených interpretov. Medzi ľuďmi sa jej stávalo, že jej módny úmysel nepochopili a na ulici vznikali z toho rôzne zábavné situácie.
80.roky jej otvorili hudobný svet, v ktorom dospievala. Mami nesmierne miluje hudbu, dá sa povedať, že viac ako ja. Hudbu mám rada i ja, dokonca sa mi oproti móde viac páči veľké množstvo pesničiek práve z 80.rokov.😍

Celá jej mladosť sa krútila okolo hudby, pesničiek, spevákov či hudobných skupín. Hudba bola vtedy jej "život".
Už som viackrát spomínala, že intenzívne nahrávala obľúbené pesničky na magnetofónové kazety a počúvala rôzne hudobné programy, najmä "západnú" hudbu cez rakúske rádio Ö3, rádio Hlas Ameriky alebo Slobodná Európa a Luxembersko.
Zaujímavosťou bol i fakt, že keď som fotku tejto súťažnej témy uverejňovala na Flickri, bolo presne 30.výročie pádu komunizmu, čo som im aj pod fotku napísala.

A tento jej hudobný život nám teraz pomohol a prispel vo veľkej miery vytvoreniu tejto témy.
Mami okrem intenzívnemu počúvaniu a náahrávaniu pesničiek, si lepila po svojej izbe plagáty a vytvárala si zošity, kde si lepila obľúbených spevákov a skupiny a robila si evidenciu ich pesničiek, ktoré od jednotlivých interpretov spoznala.
A tieto zošity, výstrižky, plagáty i magnetofónové kazety má dodnes. Pred pár rokmi mi aj rôzne kazety púšťala, len máme už pokazený prehrávač na kazety, tak zatiaľ nemôžme pokračovať jej archívnych záznamoch.😞

Veľmi sa mami potešila, že môže vybrať niektoré fotky, dokonca si ich aj odlepila zo svojich zošitov!
Spoločne sme konzultovali, kto sa stane "vyvoleným" ako plagáty bábik.
George Michael a Andrew Ridgeley - skupina/duo Wham! boli jasnou voľbou, lebo patrili k maminým obľúbencom v 80.rokov a v tej dobe sa dostala aj vzácnemu časopisu Bravo zo západu, odkiaľ pochádza i tento mini plagát, na druhej strane je vyobrazený text pesničky Wake Me Up Be For You Go-Go.
Na ľavej strane visí bábikám na stene speváčka Debbie Harry zo skupiny Blondie, ktorá má i vlastnú Barbie.
Ak by chcel urobiť niekedy niekto mojej mami radosť, tak jej kľudne môže kúpiť a darovať túto zberateľskú Barbie.😄
Určite by sa potešila.
Potom v kruhovom plagáte je anglická skupina Duran-Duran.
A nakoniec plagát, ktorý som ja veľmi nechcela, lebo nie je taký kvalitný, tak zľava doprava:
mamin veľký obľúbenec a miláčik britský spevák Sir Cliff Richard, austrálska speváčka Olivia Newton-John, anglický nebohý spevák Andy Gibb (pozdravujem Katku/zmrzlinku😉, ona vie už prečo) a anglický spevák Sir Elton John.

Po výbere plagátov nastala u nás veľká zábava. Na Pinterese sme si zadali módu z 80.rokov, kde sme sa inšpirovali a zároveň i veľmi zabavili.
Mali sme obavy z čoho vyskladáme outfity. Vedeli sme, že chceme obliecť dve bábiky, aby sme sa odlíšili od iných súťažiacich.
Táto téma nás ozaj veľmi bavila.

Podľa vlasov (najlepšie vystihujúce 80.roky) sme si vybrali Barbie Shakiru Rocking Concert a Barbie The Look Sweet Tea, našu Jacqueline.
Obe sme divoko "obvešali" šperkami, do vlasov sme nastrihali tylové zbytky látok v čiernej a fialovej farby. Nechali sme sa pri oboch outfitoch "niesť" v štýle Madonna. Jednoducho veľká farebná divočina. Riadne sme sa odviazali v tejto téme.😃

Výber vhodného nábytku nám nakoniec robil väčší problém, zhodli sme sa, že táto obývačka z kolekcie Fashion Fever, ktorú som pred rokmi zohnala na slovenských bazároch a kúpila som si ju nakoniec až dvakrát, bude najvhodnejšia. Pozadie/tapetu sme vyberali v hodinu dvanástej - pred samotným fotením. Nakoniec sme sa v rýchlosti zhodli s mami na tapete s motívom ružičiek. Niekedy rýchle rozhodnutia bývajú najlepšie, lebo pár zberateliek mi v komentároch pod fotkami písali, že i ony mali v mladosti takú podobnú tapetu.😁

Mne však od samého začiatku to nedalo, potrebovala som mať retro rádio, ktoré však v zbierke nemám. Preto som sa rozhodla, že si jedno vyrobím. Nebola by som to jednoducho "ja", keby som niečo aspoň do jednej z mesačných tém nevyrobila.
Našla som si dve videá na Youtube ako vyrobiť miniatúrne retro rádio. Vybrala som si samozrejme to zložitejšie, lebo bolo viac prepracované.
A počas celej jednej nedeľnej večernej show Tvoja tvár znie povedome, ale aj ešte aj čas po nej, som vyrobila toto retro strieborné rádio.
Bola to piplačka, ktorá stála za to. Kto by bol zvedavý, tak je vyrobené z tvrdšieho vrstveného papiera, ktorý tvorí základ, ďalej som použila mäkký čierny a strieborný výkres, ale aj penovú gumu v čiernej farby, z ktorej vznikli gombíky. Anténa a rukoväť je i funkčná.
Mami sa mi rehotala, že by to chcelo i magnetofónové kazety, ktoré som však už nevyrobila. Aj som zo zvedavosti pozrela nejaké video na Youtube, ale nič poriadne som nenašla.

Fotky z tejto série/témy mali na Flickri mali veľké ohlasy i dosť lajkov. Veľa zberateliek si prostredníctvom komentárov zaspomínalo na svoju mladosť. Jedna z fotiek sa mi dostala nakoniec i do konečného výberu top fotiek za rok 2019.😊
Vyberali sme z dvoch fotiek, ktorá mala byť ústrednou pre súťaž. Vybrali sme tú, kde dievčatám lepšie vidno ich outfity a sú napózované viac "akčne". Je to tá, kde Jacqueline sedí na zemi celá "vystretá". Nakoniec tá druhá fotka medzi, ktorou sme sa rozhodovali bola o trochu viac úspešná a je to tá, kde Shakira drží v rukách strieborné rádio.😊
Napriek toľkým pozitívnym ohlasom, našu fotku nevybrali, pri tejto téme sme si s mami veľmi fandili.

Na budúce téma, ktorá bude súvisieť ešte so zimou.

A kto povedal, že pesničky môžem dávať len vo vianočnom období.
Tak si dajme túto vypaľovačku od skupiny Wham!, ktorú si dievčatá púšťali vo svojej izbe.
Wake Me Up Be For You Go-Go






























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára