nedeľa 5. mája 2019

Veľkonočná dioráma 2019


V tomto článku sa ešte bližšie pozrieme na detaily a spracovanie našej poslednej diorámy v jarno-veľkonočnom štýle. ktorú ste mohli vidieť v článku Hoppy Easter 2019.Usmívající se
Inšpiráciu k jej samotnému vytvoreniu prispel hlavne Pinterest, kde sme si ešte začiatkom tohto roka našli pár veľmi zaujímavých fotiek s diorámamy v rôznych veľkostiach.


Pinterest je pre nás s mami posledné dva-tri roky nesmierna studnica inšpirácie, dokonalých výtvorov, fantázií, dekorácií a fotiek.
Rozhodli sme sa rovnako ako pri poslednej vianočnej a neskôr už valentínskej dioráme, že si vytvoríme novú k Veľkej noci.
Spojili sme nápady asi z troch fotiek inšpiratívnych diorám.

Mne sa už pár rokov páčia nielen v diorámach, ale aj reálnych interiéroch rôzne niky/výklenky, preto som si vybrala práve takéto inšpirujúce fotky. Mami sa zase páčil nápad spraviť písací kútik so stolom a stoličkou, ktoré sa v našich inšpirujúcich diorámach tiež nachádzali.
Spojili sme z tohto dôvodu oba nápady do jedného celku a vznikla z toho táto naša malá dioráma.
Výklenok samozrejme potreboval i veľké okno. Najprv mami chcela spraviť aj dve okná, okrem výklenku i nad písacím stolom, ale na dve okná sme rovnaké rámy nemali.
Nakoniec by sa druhé okno ani nehodilo, pretože potom by sme museli vytvoriť iný typ písacieho stola, ktorý by nebol taký vysoký, aby neprekryl náhodou celé okno.Smějící se
Najväčším problémom, ktorý nám vždy tvorbu kazí sú samotné kartóny. Niežeby by sme ho mali nedostatok, ale nie je to veľmi vhodný a kvalitný materiál. Či je kartón tenší alebo hrubší, v každom prípade sa ľúbi prehýbať, lámať a odúvať.
Nám sa už dva roky páči veľmi materiál s anglickým názvom FOAM BOARD (penová doska). Je to niečo na spôsob polyesteru, ktorý sa normálne však láme mrví, ale pri tejto hmote to tak nie je, je to taká PVC pena prekrytá fóliou v rôznych veľkostiach, väčšinou biela, stretla som sa ešte aj s čiernou, ale neviem či sa vyrába aj celková základná stupnica farieb.
U nás sa dá zakúpiť len v nejakom internetovom obchodíku a za nie veľmi priaznivé ceny.
Veľmi často ju vo svojich výtvoroch využíva moja obľúbená youtuberka My Froggy Stuff, pretože táto pena je pevná a dá sa ľahko rezať podľa potreby.
Je naším snom mať tento kreatívny materál a robiť z neho všetko, čo nás pre bábiky napadne.

Mami mala na starosti výrobu stien. Dvakrát menila kartón a dvakrát tapetovala interiér.
Prvýkrát použila bielu samolepiacu tapetu, o ktorú však prišla, keď musela použiť druhý kartón, pretože ten prvý zle zrezala. Tým však prišla o bielu tapetu a druhú sme už nemali, pretože bola kupovaná v Lidli, rovnako ako drevená samolepiaca tapeta, z ktorej je vytvorená Nika a podhlaha diorámy.
Lenže Lidl má ponuku tapiet maximálne 3-4 do roka, takže sme druhú už nemali ako kúpiť.
Ostala len malá časť, ktorú mami vykombinovala so zbytkami fialovej a zelenej. Keďže interiér sme chceli ladiť celkovo do pastelových farieb, nejako sa to ako celok nakoniec dalo dohromady.Usmívající se
Bohužiaľ zelená tapeta na pravej strane sa roztiahla, nie je kvalitná, taká čínska a urobila aj bublinky. Z toho sme boli naštvané a zároveň i smutné, na niektorých fotkách to bije do očí.Zamračený V budúcnosti steny pretapetujeme len jednou farbou.

Dolnú časť stien tvoria drevené úzke kreatívne paličky spravené do štvorcov. Mami chcela niečo iné, predtým vždy robila len hrubšie lekárske paličky, ktoré nalepila vedľa seba. Nakoniec všetko namaľovala na ružovo.
Z najtenších paličiek urobila okno, rám mám z jedného obrau, v ktorom som predtým mala obrázok zo servítkovej techniky.
Okno nakoniec namaľovala na bielo.

Výklenok som dostala na starosť ja. Chcela som aby bočné steny boli užšie, ale zostal mi len tento hrubší kartón. Posledné roky dávajú ako výplň do nábytkov pre mňa veľmi zaujímavé výplne v podobe hrubších obdĺžnikov. Bývajú v rôznych hrúbkách, preto som chcela tenší, presne taký, ktorý mi ostal len strop výklenku.
Dve bočné steny a strop som pretapetovala drevenou tapetou. Spojila som ich tavnou pištoľou. Trikrát som ho však prerábala, lebo raz bol príliš dlhý, druhýkrát bol krivý a mal zakryť nedostatky okolo okna.
Zložitejšia bola výroba posedenia. Tam som vrstvila rôzne dve dlhšie strany a štyri krátke, ktoré som pretapetovala a nakoniec spojila do tvaru obdĺžnikovej sedačky, ktorú vidíte vo výsledku.Usmívající se
Vytvorila som madrac, ktorý som na sedaciu časť z bledoružovej látky a madracu, ktorú som nalepila a na záver som ušila tri vankúše z pastelovej károvanej košele, z ktorej som zhodou okolností na vlaňajšie veľkonočné fotenie šila tuniku i sukňu.
Ušila som i jeden vankúš z tej istej bledoružovej látky ako je sedacia časť naviac, ale nakoniec som sa rozhodla pre variantu troch károvaných vankúšov.
Deň pred fotením, čo vyšlo až na Bielu sobotu som zistila, že som zabudla spraviť kontajneri do sedačky. Opäť som vrstvila kartón, aby som vytvorila box, na ktorý som lepila tavnou pištoľou úzky špagát. Zistila som však, že po spravení jedného boxu už nemám lepidlo, pretože som ho potrebovala ešte i na opravu stien v dioráme.
Myslela som si, že niečo napr. v podobe veľkonočných dekorácií do bočných dier sedačky vložím na miesto boxov, ale moju mami našťastie napadlo, aby som použila také papierové krabičky, ktorým sme dali dolu veká a boli práve dve. Tie zvyšné, ktoré som mala pred pripravené dorobím, keď budem mať čas, zatiaľ som sa k tomu nedostala.Nerozhodný

Mami dostala okrem stien na starosť i písací kútik.
Ten vytvorila z takých dvoch drevených krabičiek na nohy, vrchná doska na písanie je z drevenej krabičky, kde slúžila ako dvierka a vrchnú časť tvare domčeka máme od posledných Vianoc. Je z vianočnej dekorácii kúpenej v Kauflande, v ktorom boli pôvodne drevený jeleni a nápis Christmas.
Všetko mami premaľovala bielou, fialovou a mentolovou akrylovou farbou. Tento stôl použijeme do jednej nedokončenej diorámy, preto sme vybrali práve túto trojicu farieb.

O tom akú stoličku som chcela k stolíku dať som Vám už písala vo veľkonočnom článku.
V krátkosti to opäť zopakujem. Objavila som v mojom novom obľúbenom obchode Tedi takú krásnu drevenú stoličku, ktorá má slúžiť na ďalšiu kreatívnu tvorbu. Trikrát som sa rozhodovala, či ju kúpiť a investovať do nej. Nakoniec, keď som ju na štvrtýkrát týždeň pred Veľkou nocou konečne išla kúpiť, tak boli všetky vypredané.
Musela som prejsť na plán B, ktorý som mala v zálohe. Bledoružovú plastovú stoličku s motívom kvetiniek.
Tú mám od konca minulého roka. Patrí k jednej Barbie kuchyni z prvej polovici 90.rokov. Je to kvalitná stolička z čias, keď Mattel robil kvalitné nábytky. Ja som práve kvôli tej kuchyni vtedy balík kúpila.
Rozmýšľala som, že použijem i takú jednu, ktorú som vyrobila sama a má tú istú mentolovú farbu ako písací stolík. Lenže tá by pri ňom zanikla a táto kvetinová stolička pôsobí romanticky, sviežo a jarne. Dokonale do celého interiéru zapadla.Usmívající se

Dve ružové a jedna žltú vtáčiu búdku sme kupovali začiatkom jari v obchode Tedi. Najskôr sme kúpili dve ružové, lebo modrá nám nevyhovovala. Keď sme prišli o dva týždne, tak vyložili i zelenú a žltú.
Kúpili sme žltú, zelená mala príliš výraznú až neónovú farbu. Škoda, že nemali najkú modrú, aby bola každá iná.
Keďže drevené konáre sú v súčastných interiréroch moderné, mami sa rozhodla využiť ho i v interiéri bábik a zavesila naň dve búdky.

Šest farebných mini zajačikov mám ešte z detských čias z nášho rodinného kvetinárstva a bábikám som už v detstve dekorovala na Veľkú noc ich príbytok.
Tri pastelové vajíčka sú pôvodne korálky.
Všetky papierové veci som si vytlačila pred 7 rokmi pre účely tovaru do veľkonočného obchodíka Happy Easter pre bábiky.
Drevenýého zajka na pravej dolnej strany výklenku som kúpila vlani v Kiku za 10 centov, aj keď má poškodenú jednu časť nohy. Na zadok mu mami nalepila ešte brmbolec, lebo zajačie zadky s chvostom sú veľmi populárne v zahraničí a pužívajú sa do rôznych veľkonočných motívov.
Plyšového zajačika už roky používam pre svoje bábiky. Pôvodne mi robil každodennú radosť na mojom peračníku, keď som navštevovala strednú školu. Je veľmi roztomilý, má pohyblivé konatiny vďaka, ktorým si vie i pohodlne sadnúť.Usmívající se

Šedé štvorce/podstavce, na ktorých je položená zvyšná ružová búdka a fialová krabička, tak tie mami objavila zahodené v jednej krabici od nábytku. takéto podobné sa začínajú vyskytovať pri rôznych predajných nábytkoch, ktoré konce a rohy má chrániť.
Mami naň ešte pri minuločnej veľkononej dioráme polepila na nech lekárske paličky a namaľovala na šedo, aby boli kajšie. Drevo na bokoch nie je totiž na takýchto štvorcoh dotvorené.

Koberec je pôvodne prestieranie. Ja som ho kúpila už pred rokmi. Býva v námorníckej dioráme pre bábiky.
Mami ho veľmi do tejto diorámy nechcela dávať, ale nakoniec tak zapadol, že tu ostane asi aj natrvalo.Smějící se

Túto diorámu ešte niekedy uvidíte v iných prevedeniach, rovnako ako aj môj obľúbený výklenok.
Riešila som pri samotnom fotení výhľad z okna. Nenašla som nič vhodné a momentálne som nemala možnosť nájsť si niečo na internete, čo si vytlačím.
Nakoniec mi mami poradila konáre vo vlastnoručne vyrobenom črepníku, ktorú si ako dekoráciu urobila tento rok do našej kuchyne.
Na samotných hlavných veľkonočných fotkách takmer nie je vidieť, pretože slnko sa odrážalo do bodu okna tak, že bolo vidieť len čiernu tmu.Smějící se















Nakoniec fotky i s hlavnou aktérkou tohtoročnej Veľkej noci - so Cynthiou a s jej domácim zajačikom Bennym.Úžasný










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára