nedeľa 25. októbra 2020

X - X Large Prop


Pokračujeme opäť fotkami A-Z bábikovskej mesačnej fotografickej výzvy na Flickri.
Poslednou témou v predposlednom súťažnom mesiaci - júl bola na písmeno X - X Large Prop (X Veľká rekvizita).
Pravidlá pre toto súťažné kolo boli:
Táto téma je o objavovaní nadrozmerných predmetov v miniatúrnom svete bábik.
Od absurdne veľkých každodenných replík nájdených v diorámach bábik k očarujúcim módnym fotografiám uvádzajúcich kolosálne nábytky a doplnky, tu je veľa spôsobov ako vyklopiť mierku 1:6!
Myslíme podivné módne úvodníky naplnené s kolosálnymi kvetinami, gigantickými mašľami do vlasov a stoličkami mimo škály.
Premýšľajte o hravých fotografiách s plážovou tematikou, so šesť porciovanou zmrzlinovou lyžičkou, s nadrozmernými slnečnými okuliarmi a s veľkými ľadovými kokteilmi. 
Alebo možno Vaša bábika je súčasťou fantastickej scény, kde ona doslova kročí alebo vyjde z rozprávkovej knihy alebo rámu.
Či sú očarujúce alebo vtipné, tu je vždy priestor pre tieto mimoriadne veľké predmety.
Ukážte nám, že aj tie najmenšie svety bábik môžu byť väčšie ako život!

Po prečítaní zadania témy sme s mami vedeli, že prvom rade musíme nájsť jednu hlavnú veľkú rekvizitu/dekoráciu, od ktorej sa celá táto téma točí.
Ostali sme troška zaskočené. My dve sa jednoducho už skoro 10 rokov orientujeme na miniatúrne rozmery a veci v mierke 1:6.
Samozrejme, že máme doma plno rôznych dekorácií, s ktorými by sa dala bábika/y ofotiť. My sme však chceli ísť ako to máme vo zvyku aj pri tejto téme s estetickou cestou, s ktorou by bol prepojený i nejaký nápad.
Keďže sme pri predchádzajúcej téme v rovnakom mesiaci išli už námorníckou tematikou, nemohli sme už využiť dekoračné prvky z našej námorníckej izby ako je napr. veľký maják, závesné záchranné koleso a pod.
Ďalej sme pátrali a pozerali sa na rôzne dekorácie v skoro každej miestnosti nášho bytu.
V našej africkej obývačke máme dekoračného slona, ale ten je skôr v rovnakom merítku alebo aj troška menší oproti Barbie.
Hľadali sme ďalej. Mega konzervy (skôr len obal) alebo mlynček na mletie kávy sa nám nepozdávali.
Pri niektorých veciach by to bola pre Barbie bábiky skôr "normálna" veľkosť.
Našťastie, mami prišli s geniálnym nápadom. Píšem geniálnym, pretože sa nám s ním podarilo dosť dobre zaujať a aj odlíšiť sa, čo bol náš cieľ od začiatku!

Moja mami miluje hudbu. S hudbou doslova žila celú svoju mladosť.
Pozná nesmierne množstvo pesničiek a ich interpretov.
Počas svojej strednej a vysokej školy veľmi veľa aj nahrávala na MC kazety svoje obľúbené piesne.
Tieto fakty som už troška opisovala i pri tohtoročnej téme na písmeno E - Everething is ´80 (Všetko je ´80).
Mami je veľkým fanúšikom švédskej skupiny ABBA. A vo svojej hudobnej zbierke má 3 veľké platne od tejto skupiny.
Tak jej napadlo, že platňa je skvelá a veľká rekvizita práve pre túto tému, ktorá asi tak ľahko niekomu nenapadne.
Rekvizita sa našla, rozmýšľali sme ako celú scénu s touto veľkou platňou vytvoriť.
Cez jarný "covid" domáci pobyt som vytvorila a dokončila rôzne nedokončené projekty pre bábiky.
Jedným z nich bol i tento gauč v pop-art štýle podľa mojej obľúbenej youtuberky MyFroggyStuff.
Mala som ho rozpracovaný od minulej jesene.
V máji som ho konečne úspešne dokončila. 
Bola platňa, bol už ladiaci retro gauč, chýbala hlavná modelka.
Opäť sme išli výberovým systémom, že ktorá Barbie z našej zbierky sa v tejto sérii ešte nevyskytla.
Odrazili sme sa až pri výbere oblečenia.
Na tohtoročné narodeniny som od sesternici dostala nečakaný darček v podobe rôznych starých playline bábik Barbie a okrem nich v ňom bolo i plno oblečenia, prevažne od bábik My Scene.
Outfity od My Scene bábik sú kvalitne ušité, majú normálne farby, na žiadnych z nich sa s látkami nešetrilo, proste sú z éry, keď bol svet ešte normálny nie ako je teraz.
Táto červená mikina/bombera sa mi z darovaného oblečenia najviac páčila.
Je to taký iný štýl oproti tomu, čo ja rada svojim bábikám obliekam.
Z tohto dôvodu sme si s mami povedali, že nie je dôvod, aby sme v súťaži neukázali i iný štýl obliekania ako je náš módny "kódex".
K bombere patria aj tie zvonové nohavice. Tričko s motívom Wonder Woman je z fashion packu, ktorý som v máji tohto roka dostala ako výhru od Barbie ČR/SR.
Topánky sú od jednej Barbie Módnej ikony z prvej vlny.
Náušnice som tiež dostala na tohtoročné narodeniny od Lenky (naurielpanenky.blogspot.com). Viac šperkov z jej dielne mám nafotených, dúfam, že ich uvidíte čoskoro a nie až v novom roku....

Podľa farby mikiny sme nakoniec vybrali i modelku. Stala sa ňou Milagros (Barbie Hispanic Holiday 2017). So svojimi červenými perami a s Made to Move pohyblivým telom, spĺňala naše predstavy na fotenie tejto scény.

Mini platne bol môj nápad. Tie som ešte i spolu s gramafónom vyrábala pre prvú série A-Z výzvy na Flickri na tému X - XOXO.
Keďže som vtedy vyrobila len LP platne skupiny The Beatles, musela som využiť len tie.😃

Pri fotení sme s mami riešili už len jednu nepodstatnú (pre nás podstatnú) vec.
Či vybrať LP s oranžovým kruhom v strede platni z vydavateľstva Supraphon (české) alebo s modrým kruhom z vydavateľstva Opus (slovenské). Vyberali sme z dvoch ABBA platní.
Nejako sa mi k červenej scéne viac hodila oranžová farba a logo leva od Supraphonu sa mi páčilo viacej ako jednoduché logu Opusu.
Okrem troch LP od skupiny ABBA má mami ešte jednu platňu so svojim veľmi obľúbeným britským spevákom Sirom Cliff Richardom.

Ako som na začiatku písala, niekedy jednoduchšia scéna a dobrý jednoznačný nápad prinesú viac ovocia ako dobre prešpekulovaný nápad i scéna.
Pretože mi v tejto tretej sezóne vybrali už tretiu fotku do finálnej top 5-tky!
Súťažná fotka je štvrtá zhora, tam kde má jednu nohu položenú na gauči a opiera sa rukou o operadlo.
Myslím, že mi chýbali dva hlasy do remízy a tri hlasy do celkovej výhry. Nevadí, boli sme obe s mami veľmi spokojné, vďačné a šťastné.🙏💝

V budúcom článku už pokračujeme finálnym mesiacom A-Z súťaže a na tému sa dostane "školské" prostredie.😎









 

11 komentárov:

  1. Mary, téma jste s mamkou moc hezky zpracovaly. Abba je i moje mládí, doma jsme také měli desky této skupiny. Obdivuji krásné fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. parádní fotky Abba je i má srdcovka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Miška, to som rada, že som našla i medzi bábikármi priaznivcom Abby.😊

      Odstrániť
  3. Teda Mary, paráda. Mě se hrozně moc líbí ten nový gauč. Na první fotce jsem myslela, že jsou to jenom nalakovaná víčka, ale ono je každé víčko potažené koženkou? No tak ten se teda povedl.
    Celá scénka je velice pěkně propracovaná, oblečení a panenka jsou nádherné. Perfektní nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Věrka a ďakujem. Nie, bola to fuška, je to umelá červená koženka. Po babke nám ostal jej kožený vankúš, ktorý mal tri farby, červená prevládala, bolo jej najviac. Výroba gauča mala háčik, pár mesiacov som najskôr zháňala také väčšie viečka, najmä ľadový čaj alebo nejaké mlieka mávajú viečko týchto rozmerov. Potom som každý musela obaliť do koženej látky. Háčik, s ktorým som nerátala bol, že koženka bola dosť hrubá. Bola to fuška, lepila som tavnou pištoľou každé viečko zvlášť. A na zadnej strane každého viečka je nalepený tvrdý papier. Dám Ti odkaz na Froggy, ako ho vyrábala, tá použila filc, ale ten pôsobí na mňa ako látka "lacno". Tu je odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=Fxc3zw2Qlgw&t=11s :-)

      Odstrániť
  4. Tohle téma se mi na flickru hned moc zalíbilo. Super nápad, tak velká deska jako pozadí a pak ten gauč, vše pěkně stylové, sladěné, prostě pecka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem Lenka za toľko krásnych slov.🥰💗 Po tomto gauči som veľmi túžila, tak som rada, že som si ho nakoniec urobila.😃

      Odstrániť
  5. Je to moc pěkné. Řekla bych, že to hraje krásně dohromady :-)

    OdpovedaťOdstrániť