utorok 30. novembra 2021

5.ročník adventného kalendára s bábikami

 

Koľko dní ešte zostáva do Vianoc? 🎄 Na túto detskú otázku odpovedá od 19.storočia adventný kalendár - ale vždy len raz denne. Potom musí dieťa zasa 24 hodín trpezlivo čakať.

Tento zvyk nás môže do života veľa naučiť, lebo čakanie, kým smieme otvoriť ďalšie okienko, školí náš charakter a pomáha nám lepšie sa vysporiadať s problémami. Odmena totiž nielen posilní našu radosť, ale môže aj podporiť našu schopnosť sústredene pracovať a podávať lepšie výkony. Už 60.rokoch 20.storočia na to prišiel rakúsko-americký psychológ Walter Mischell.

História adventného kalendára

Už v 19.storočí existoval  prvý predchodca adventného kalendára, napríklad v podobe 24 čiarok nakreslených kriedou na dverách, z ktorých smeli deti každý deň jednu zotrieť. V roku 1902 vydalo evanjelické kníhkupectvo Friedrich Trumpler v Hamburgu prvý tlačený kalendár v podobe vianočných hodín - s číslami 13 až 24. Rok nato uverejnil mníchovský vydavateľ Gerhard Lang obrázkový hárok s 24 obrázkami na vystrihovanie a presne s toľkými poličkami na nalepovanie. Kalendár s otváracími okienkami sa začal rozširovať od roku 1920. V 50. rokoch ho začali plniť čokoládou.
Od polovice 10. rokov 21. storočia sa u charitatívnych zariadení etabloval "opačný" adventný kalendár - každý deň počas adventu sa malý príspevok vložil do škatule, ktorú na Vianoce darovali na dobročinné účely.

Toľko k úvodnému príhovoru a pár zaujímavostí z histórie adventného kalendára.
Vráťme sa však k nášmu adventnému kalendáru s bábikami. Jeho "história" sa začala písať v decembri 2017, keď uvidel prvýkrát svetlo sveta.
Tento nápad vznikol v našich dvoch hlavách (mojej a mojej mami)👯 v roku 2016, keď sme videli každý deň cez advent na FB fotky jednej španielskej zberateľky bábik Barbie.
Tá každý adventný deň vložila fotku jednej svojej Barbie s nejakým vianočným prvkom v jednoduchej scéne. Niekedy ani samotné oblečenie vôbec nebolo vianočné, ale snažila sa. Do fotky vložila cez program čísla.
Keďže milujeme Vianoce, máme plno vianočných dekorácií v malých i veľkých rozmeroch a aj vianočné oblečenie v podobe vianočných rolákov, ktoré som v rokoch 2013-2014 ušila pre svoje bábiky, bolo rozhodnuté, že i my si taký kalendár spoločne vytvoríme. 
Nevedeli sme, že tak skoro a to hneď o rok.👀
Dosť nás motivovalo, že sme v januári 2017 kúpili vo výpredajoch Kiku dva typy adventných kalendárov - čísiel. Jedny sú plastové guľaté nálepky a druhé drevené štipce.
Obe varianty sme už dvakrát použili za posledné 4 roky.
Kalendár sme ešte obzvláštnili o naše obľúbené vianočné pesničky.
Tých sme za tie roky dosť v hojnom počte predstavili, aj keď každý rok sa polovica opakuje, ale aspoň meníme interpretov a snažíme sa vyberať už predstavenú pieseň v inom šate.
Keď sme prvý ročník vytvárali, nevedeli sme, že bude mať taký úspech i dosah aj vo svete. Bolo by divné prestať, lebo sa všetci naň už tešíte, obzvlášť pri týchto posledných dvoch "divokých" rokov potrebuje celý svet 🌍 konečne i niečo pozitívne a plné lásky.💓


V úplne prvom ročníku v roku 2017 adventného kalendára sa každý adventný deň ukázala jedna bábika, ktorá niečo v ruke držala a sedela či stála v nejakej jednoduchej scéne. 11 bábik malo na sebe vianočné roláky z mojej dielne a malo scénu v interiéri, ďalších 12 bolo oblečených do elegantných či zimných outfitov podľa toho, či bola bábika v interiéri či exteriéri.
V poslednom 24.dni mala bábika na sebe outfit v štýle "pani Santa Clausová".🎅
Pôvodne sa na záver mal objaviť môj veľkolepý projekt zimné klzisko, ale nakoniec som ako obvykle nestíhala a to sa presunulo až na novoročné prianie.😌


V druhom ročníku v roku 2018 sme sa rozhodli byť viac kreatívny a vytvorili sme špeciálnu diorámu - vianočnú izbu, v ktorej sa odohrávalo 12 interiérových scén. Pridali sme i bábiky. V niektorých scénach vystupovali v dvojiciach. Scény boli už viac veľkolepejšie. Bábiky v každom dni vykonávali nejakú činnosť, či to boli tradície v podobe pečenia alebo balenia darčekov, v exteriéri zase sánkovačka alebo stavanie snehuliaka.⛄
Okrem už tradičných vianočných pesničiek z predošlého roka, sme kalendár obzvláštnili o tematickú vec v podobe vianočného stromčeka 🎄, ktorý sa mala v každom adventnom dni nejakým spôsobom v dni objaviť.
V záverečnej scéne sa však objavilo už viacero postáv v podobe rodiny - mama, otec, dve deti a pes.


V treťom ročníku adventného kalendára v roku 2019 sme už boli veľmi dobre rozbehnuté a hlavami nám prechádzal jeden vianočný nápad za druhým.
Tematickým prvkom tohto kalendára boli "vianočné venčeky", ktoré sa ukázali v každom dni.😊
V tomto roku sme zapojili už všetky bábiky Kenov a taktiež sme zapojili aj viacero detí.
Opäť sme sa snažili striedať zimné scény s vnútornými. Špeciálne pre tento ročník sme vytvorili tri až štyri nové diorámy. Aktivity sa týkali okrem tradičných ako stavanie vianočného stromčeka či pečenia vianočných sladkostí na exteriérové menej tradičnejšie aktivity ako návšteva kaderníctva alebo cukrárne. Navštívili sme i hračkárstvo, ulovili sme kaprov, koledovali sme pri dverách, kupovali sme vianočné stromčeky na trhu a na záver sme s veľkolepej scéne na schodisku privítali Štedrý večer.🎇
Ušila som jeden kabát a tri slávnostné šaty pre záverečný deň. Mami sa postarala o oblečenie pre malé detičky.


Vo štvrtom ročníku adventného kalendára 2020 s bábikami sme už boli po poslednom roku v takom šmungu, že sme ho tvorili hneď po ukončení predchádzajúceho. Mali sme plno nových nápadov.
Tento kalendár tematicky každý deň prepájali zimné vločky.☀
Jednou základnou novinkou, ktorá celý kalendára spájala, bol nový projekt v podobe zimnej krajiny zázrakov, ktorú som z brezových konárov vymyslela a nakoniec i úspešne zrealizovala.
Vyskytla sa v 8.scénach a boli v nej zobrazené zimné činnosti od lyžovania po lovenie kaprov.
Mimo zimných aktivít sa opäť predviedli dve staré scény. Diorámu predaj stromčekov a vianočné stánky som prerobila na lepšie. V tomto kalendári sa zatiaľ ako na jedinom ukázali skoro všetky moje bábiky, čo som mala do konca novembra 2020 v zbierke.
Takže nielen Barbieny, Kenovia, ale aj všetky malé detičky - Shellinky, Stacey i Skipper.
Záverečnú scénu tvoril veľký projekt - zimná chata, ktorú som celú sama vyrobila. Ušila som nové svetríky v škandinávskom štýle pre Barbie, Kena a Shelly, proste pre celú rodinku. 
V tomto ročníku som sa dosť veľa kreatívne pohrala, vznikli dva páry lyží, 5 párov zimných čižiem Uggs a lanovka.🏂

Teraz nás čaká v poradí už 5.ročník, čo je už také malé výročie. Preto i táto rekapitulácia celého nášho vianočného projektu.
Všetko uvidíte postupne. Keď som si myslela, že som minulý rok veľa na ňom pracovala, mýlila som sa. V tomto roku vôbec nebude použitých toľko postáv. Bude len jedno dieťa, všetci Kenovia a vybraté bábiky. Vianočné roláky sa objavia len v jednom dni, dúfam, že nebudete sklamaní a prežijete to.
Vznikli opäť nové projekty, tri, na jednom stále pracujem, kopa malých drobností sa vytvorila a stále sa tvorí. Mám len polovicu nafotenú, stále predbežne tvorím a fotím. Plánujem ušiť ešte dvoje šiat a jeden outfit pre Shelly.
A môžem vyhlásiť, že tento rok bude mať kalendár prívlastok "FASHION" a tematicky ho budú prepájať vianočné hviezdy.🌟
Samozrejme s vianočnými piesňami tiež pokračujeme ako zvyčajne.👼

Máte nejaké otázky? Komentujte, lajkujte, zdieľajte, je to len na Vás ako sa vyjadríte!💗 Pá, pá, vidíme sa celý tento decembrový mesiac.  A držte palce, zjavne opäť vypijem viac kofeínu, aby som to všetko do úspešného konca zvládla.😂

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára