piatok 3. apríla 2020

G - Going Green


Pokračujeme ďalšou časťou A-Z fotografickej výzvy na Flickri, prešli sme do tém pre mesiac január. Prvou z nich bola G - Going Green (Byť zelený). Krásna téma, ktorá nás do konca daného mesiaca dosť potrápila.😊
Pravidlá pre túto súťažnú tému boli:
Zredukujte, znova použite, recyklujte! Vo svete v plnom plastov, žiť viac enviromentálne ohľaduplne, životný štýl je dôležitý v bábikovskom svete. Od recyklácie hliníkových plechoviek po regeneráciu dreva pre nábytok, tu je veľa fotografických možností ako môžete ukázať Vaše bábiky snažia robiť ich úlohu. Možno ona bicykluje do práce alebo vysádza stromy, aby pomohla udržať čistý vzduch. Alebo premýšľajte mimo kartónovej krabice alebo vytvorte módny úvodník znovu využiteľným materiálmi. Od skládky odpadov skok k pripravenej cestičke, ukážte zmenu Vašej bábiky k jej odpadkom v záblesku s elegantnou odpadkovou róbovou taškou a kabelku zo starých novín,
Buďte kreatívny a choďte ekologicky!

Priznám sa, že táto téma nie je pre mňa úplne téma snov, nakoľko sa nepovažujem za EKO fanatika, žijem normálne, ale môžem o sebe prehlásiť, že dosť veľa chodím všade peši, doma minieme minimum plastových fľašiek a keďže som skôr veľký kreatívny nadšenec, tak niekedy vyuzijem a zrecyklujem napr. i do posledných detailov jednotlivé časti, ktoré ostanú po dopísaní obyčajného pera.

Pri tejto téme ma ako prvé napadli dva plastové smetiaky na odpadky, ktoré moje bábiky vlastnia a slúžia v origináli ako stojany na perá a ceruzky. Jeden som si pred rokmi kúpila v Kiku a druhý som dostala pred dvomi rokmi v jednom veľkom balíku s nábytkom a doplnkami pre bábiky, ktorý som si kúpila.
Myslela som, že vytvoríme vonkajšie prostredie, kde tieto dva smetiaky zakomponujeme, proste klasika, bábika bude vysýpať smeti do koša a v ruke bude držať "eko" sieťku, ktorú moja mami vyrábala do adventného dňa, kde dedko lovil kapry.
Neskôr sme chceli do tejto scény pridať ešte bicykel, lebo ten v priebehu mesiaca nikto ako nápad nevyužil.

Mami však s týmito nápadmi stále nebola spokojná, zdali sa jej príliš "triviálne". Tak sme premýšľali nad inými.
Mne v rámci eko záchrany sveta napadlo, že by mohla bábika alebo dokonca dve, aby bola scéna zaujímavejšia, zbierať odpadky na okraji pláže, kde by bola vyplavená morská korytnačka, ktorá by mala omotanú nohu nejakým plastom a moja bábika/y by sa jej snažila/i pomôcť.
Ovplyvnil ma totiž jeden článok, ktorý na mňa vyskočil koncom vlaňajšieho roka na Facebooku, v ktorom sa písalo, že momentálne každá morská korytnačka, ktorá sa narodí ma bohužiaľ vo svojom tele nejaký plast...
Hrozné, čo i len na toto pomyslieť.😥 I z takýchto podobných dôvodov zakázala EÚ plastové slamky či paličky do uší... Teraz to už plne rozumiem.

Ja stále nechápem ako ľudia môžu byť takí hlúpi a bezohľadní, aby vyhadzovali odpadky priamo do mora či iných vôd, ale asi by som sa nemala čudovať, keďže v paneláku sused nad nami, niekedy tiež vyhadzuje svoje odpadky napr. z cigariet von oknom a potom máme pod oknami "krásne" výhľady.😔
Pritom je to o tri roky mladší chalan ako ja a takto zle nastavený a nevychovaný...
Žiaľ som si spomenula pri tejto eko témy i na moje niektoré spolužiačky zo strednej školy, pri ktorých som prvýkrát pozerala v nemom úžase, že tie niektoré, ktoré sedeli v rade pri oknách (ja skoro vždy v rade pri stene), na miesto toho, aby urobili pár krokov a išli vyhodiť svoje odpadky do smetného koša, vyhodili odpadky von oknom. Vtedy som sa otvárala hubu v nemom úžase a dodnes to veru so svojim zdravým rozumom pochopiť neviem.😕 A pritom to neboli nejaké primitívne baby z nejakej rómskej osady.

Vráťme sa však nášmu foteniu. Mami sa tento nápad nepáčil z toho dôvodu, že si nevedela predstaviť pekne a realisticky nafotenú túto tému. Aj keď ja mám podlahu "vody/mora" a samozrejme môj obľúbený piesok.

A tak sme premýšľali nad originálnym nápadom do tejto témy skoro do konca mesiaca až nakoniec mami prišla s nápadom, že by mohla bábika kreatívne tvoriť z recyklovaných materiálov, presne spôsobom a vecami ako tvoríme my. Dávame veciam druhú šancu.

Pripravila klby látky zo starého oblečenia, z ktorého si Sayuri (Barbie Made to Move purple top Neko) vytvára vankúše a dáva veciam druhú šancu.
Eko sieťku sme nakoniec i pri tomto fotení využili, v nej mala Sayuri odložené svoje zbytky látok určené pre tvorbu.
Koberce, ktoré mala na zemi som pred 5 rokmi z bavlny vyrábala ja. Nízky stolček je čistá improvizácia mojej mami. Je to jedna z mojich paliet položená na krátke zbytky konárov, ktoré v tomto spôsobe slúžia ako nohy stola.
Taktiež sme zavesili i črepník s kvetom, ktorý má svoj črepník vytvorený macramé technikou.
Okrem paletového stola je v scéne i poličková stena z debničiek, ktoré som cez vlaňajšiu letnú dovolenku vyrábala ja podľa mojej obľúbenej youtuberky My Frogyy Stuff. Je taká stena moderná a dokonca je i "EKO"!
Ako doplnky do steny som použila pár kníh, opäť kvetináč tentokrát i s tanierikom, mini machový stromček z dielne moje mami, jednu drevenú sovu z korálky, ktorú som vyrábala ja, háčkovanú fialovú sovu od Ivky (babkat.blog.cz), ktorú mi pred rokmi darovala, doma máme ešte jednu rovvnakú. A nakoniec pár kĺbkov bavlny, ktoré mami vyrábala pred rokmi do jednej A.Z témy z prvého ročníka tejto fotografickej výzvy. Na stole je ešte aranžmán z dielne mojej mami a drevená tácka s niečím pod zub. Slané jedlo mám zase od kamošky Katky (zmrzlinka80.blog.cz).

Sayuri sme vybrali preto, lebo som hľadala spomedzi svojich bábik, ktoré majú telo Made to Move, lebo pri sedení a tvorení na zemi sa mi bábika s týmto telom pre účely pózovania lepšie hodí. Mami jej spravila ešte účes. Vybrali sme jej teplákový v outfit v podobe trička od jednej Barbie Made to Move, legíny sú z mojej dielny, rovnako ako náušnice s pierkom a modrý korálkový náramok. Fialové papuče sú z doplnkovej sady od bábiky Liv. A aby Sayuri nebolo pri tvorení smutno, pridala som jej i kamoša kocúra Smokieho.😍

Fotila som túto scénu posledný deň mesiaci. Január mi pri svetelných podmienkach a počasia veľmi neprial. Najprv som scénu fotila na balkóne, kde nakoniec nevyšlo žiadne slnko. Scéna nebola veľmi výrazná, tak som sa druhýkrát slnka nedočkala a fotila som scénu nakoniec pri svetle stolnej lampy s mojim "obľúbeným" bleskom.😕

Na budúce príde za Vami veľmi exotická téma. Máte sa na čo tešiť.😊















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára