nedeľa 5. apríla 2020

H - Havana


Druhou témou pre mesiac január bola H - Havana. Táto téma nás s mami vyslovene veľmi potešila. My máme radi, keď nám do A-Z fotografickej výzvy na Flickri dávajú i "cestovateľské" témy, aby sme bližšie spoznali danú krajinu.
Inak to nebolo ani pri Kube.😊
Pravidlá pre túto tému boli:
Je časť nechať svoj "zamrznutý" úbor vzadu, pretože bábika smeruje na Kubu! Tento rok Havana oslávila 500 rokov na mape a my chceme vidieť ako sa Vaša bábika/y pripojí k oslave tohto živého mesta.
Možno Vaša bábika strávi popoludnie navštevovaním pamiatok ako sú hrad El Morro alebo Havana Capitol Building počas jazdy zachovalým americkým vintage kabrioletom.
Možno si Vaša bábika užíva živú salsovú hudbu a zároveň popíja chutné mojito alebo daiquiri z jednej obľúbených putík Ernesta Hemingwaya - La Bodeguita del Medio a El Floridita.
Alebo možno Vaša bábika je na módnom zábere, kde farebná, rozpadávajúca sa architektúra zo 16.stor. starej Havany je pozadie.
Len sa uistite, či si Vaša bábika zabalila opaľovací krém a vychutná si nejakú R&R na jednej z tyrkysových vôd, bielych pieskových pláží!

Nádherná pestrofarebná téma plná pozitívnej energie. Jedna z tých, pri ktorých nám s mami hrala fantázia na plné obrátky a hneď sme mali predstavu ako má táto kubánska téma vyzerať.👀
Mami si predstavila farebné spráchnivelé budovy s typickou architektúrou a staré kabriolety.
Máme doma už dlhší čas krásnu mentolovú farbu, pretože mami sa snaží prefarbovať rôzne dekoračné veci a vnášať postupne práve túto farbu do našej kuchyne.
Napadlo ju vyrobiť si z karónu stenu s dverami, ktorú nafarbí na mentolovo. Rovnakú stenu s dverami, ale otapetovanú robila mami do adventného kalendára, kde sme ju potrebovali do vstupnej hale v 22.dni adventného kalendára 2019 s bábikami. Má v tejto tvorbe dobré skúsenosti.😊

Spolu sme si na Pinterese pozerali fotky pravého kubánskeho života, tradičnú módu kubánskych žien i mužov.
A podľa toho mi začala vyskládavať outfit pre Barbie zo šatníka našich bábik. Vyskladala a ponúkla mi asi tri outfity.
Ani jeden sa mi nepáčil a nebola som s nimi vôbec spokojná.😕 So vzormi ani s farbami. Jeden z nich boli i dlhé ružové šaty od Barbie DOTW Mexiko. Lenže síce sa najviac podobali na dlhé kubánske šaty, ktoré pravé Kubánky nosia, ale povedala som si,že síce Kubánky hýria farbami, ružovou však nie. Okrem toho, čo ak raz dajú do A-Z tému týkajúcu sa Mexika a jeho kultúry?
Preto som sa nakoniec rozhodla inak.
Ja som po pozretí fotiek na Pinterese mala už jasnú predstavu ako obliecť svoju bábiku.
Potrebovala som dlhú volánovú sukňu s blúzkou a s holými ramenami a na hlave nejaký turban či šatku.
Volánové sukne vychádzajú i z tradičných tanečných outfitov, ktoré siahajú až do španielskej kultúry.

S mami sme sa rozhodli, že využijeme černošský párik, aby sme sa odlíšili.
Z tohto dôvodu sme riešili ako oblečieme i Kena.
U neho sme vyriešili outfit hneď, červená košeľa, krátke nohavice, otvorené sandále a ja som pridala i hnedý klobúk od Barbie DOTW Británie, klobúky totiž Kubánci často nosia.

Pre Kubánku som sa rozhodla ušiť tradičnejší outfit, keďže z domácich zdrojov mi nič nevyhovovalo.
Mami sa tento môj nápad nepáčil, nechcela, aby som zabíjala svoj čas zbytočným šitím. Videla však, že ma neodradí.
Keďže boli ešte posledné dni vianočných sviatkov a mala som dovolenku, nemala som s tým problém.
Začali sme spolu hľadať potrebnú látku, ktorú som našla v maminom starom outfite z jej mladosti.
Jedná sa o blúzku v lososovo-bledočervenej farby a volánovú poschodovú sukňu v červených a tmavočervených tónoch.
Nosila ich v období svojej promócie. Dlhé roky oblečenie opatrovala v skrini. Až sme oblečenie nakoniec rozstrihali už pri prvej série tejto súťaže do témy Q - Queen of Africa, pretože sme vtedy z látky ušili tiež šaty pre typickú africkú ženu.

Z látky som už šila napr. i letné šaty pre Věrku (babivera8.blogspot.com).
A tak bez strihu som sa najskôr pustila do šitia volánovej sukni. Vystrihla som si širší obdĺžnik, na ktorý som postupne po rade prišila volány, ktoré som najskôr musela nariasiť. Mala som šťastie, pretože som volány nemusela zvlášť i zahýbať, lebo som ich šila z pravých volánových častí, ktoré boli na blúzke a boli už začistené.
Rovnako som využila volán i na samotnej blúzke, ktorú som urobila sexi ako krátky top, aby bol na nej holý pupok.
Vytvorila som takú turbano-šatku, ušila som širší obdĺžnikový pás z bledočervenej časti látky.
Pri prezeraní kubánskych žien som si všimla, že najmä pri tých tanečných outfitoch mávajú na hlavách rôzne ozdoby v podobe ovocia. Tento fakt ma zaujal a obe s mami nás napadlo použiť takýto ananás, ktorý ma plochú časť a pôvodne bol nalepený na jednom magnetickom zápisníku, odkiaľ sme ho vydekorovali do havajskej izby pre bábiky.
Nateraz už ostane v tomto outfite, ktorý raz môžem využiť i do nejakého fotenia v španielskom štýle.😊
Šperky tvoria dva korálkové náhrdelníky - zelený a oranžový. Kubánky milujú plno pestrofarebných šperkov, moja Kubánka bola v tomto ohľade ešte dosť skromná.😁 Najskôr mi dva náhrdelníky spravila mami, ale tá ich urobila z väčších korálkov, ktoré navliekla na drôt. Mne sa však drôtová technika veľkosť nepáčili. Preto som ich prerobila.
Náramky sú tiež z mojej dielne, dorobila som jej ešte červený, aby lepšie ladil k outfitu. Kruhové zlaté náušnice sú tiež typické pre kubánske ženy. Ja ich mám od Katky (uzmrzlinky.blogpsot.com), ktorá ich pôvodne urobila ešte s ružovými kvetmi v ich stredoch. Tie som pre tento účel dala preč.

Pri obrázkoch Kuby na Pinterese ma zaujali ešte ďalšie veci. Kubánci majú hudbu, rytmus a tanec v krvi, preto ako "vášnivý" národ radi tancujú, spievajú a pritom hrajú i na hudobných nástrojoch.
Jednými z nich, čo sa často používajú sú bubny - bongá a do ruky sú to maracasy.
Mini žltý bubon je dekoračný, máme ho doma vyložený ako dekoráciu v našej obývačke v africkom štýle.
Malý modrý bubon je "detto" tá istá dekorácia, ale v menšej verzii a majú ju zase ako bytovú dekoráciu naše bábiky v ich obývačke v africkom štýle.😃
A tie maracas ma až natoľko zaujali, že som si jedny musela sama vyrobiť.
Z korálok a malých drevených paličiek.
Okrem maracas som vyrobila i pravú kubánku cigáru. Spočiatku som myslela, že možno vyrobím rovno i celú krabičku, ale keďže sme v scéne nepoužili ku stoličke, na ktorej Bryan sedí i stôl, tak by som ich nemala ani kde položiť. Menej je niekedy viac a stôl s krabičkou cigár by pôsobili prehnane.

Celkovú scénu dopĺňa moja obľúbená palma, stolička a visiace prádlo na budove.
Pri tejto scéne sme napr. ešte zisťovali, z čoho rastie taká palma, keď nerastie na púšti. Zaujímavé otázky, že?
Dali sme nakoniec okolo nej kúsky vytrhnutej umelej trávy.

Počasie mi pri tejto téme prialo, vystihla som jeden krásny slnečný čas a rozhýbala som do tanca náš vášnivý kubánsky párik. Súťažná fotka je v poradí šiesta zhora.
Ako pravá Kubánka sa predstavila Sherry (Barbie Basic 003 Model No.08) ako jej partner Kubánec Bryan (AA Texas A&M University Ken).

Vtedy som ešte nevedela, čo s týmito fotkami na Flickri spôsobím. Obom organizátorkám súťaže - Leslie i Audre sa fotky nesmierne páčili, samé krásne chvály, ohlasov bolo veľa i od spolusúťažiacich, či iných zberateliek.
Fotka sa dostala za vyše 9 rokov, čo som na Flickri do mojej top 7 najviac lajkovaných fotiek a tento rok "láme" na mojom Flickri rekordy. A určite ešte neskončí, keďže sa ich chystám zverejniť i na Instagrame, kde momentálne láme rekordy fotenie E - Everything is ´80, ktoré som na začiatku tohto týždňa zverejnila na mojom Insta účte.

Opäť ďalšia a ešte väčšia radosť nastala, keď nám fotku vybrali do top 5tky najlepších fotiek na tému H - Havana.
Niektorí zberatelia a zároveň priatelia na Facebooku o tom už vedia, keďže som sa od šťastia o túto správu musela v januári podeliť.😎
Skončila som na krásnom druhom mieste. Celkovo musím zhodnotiť, že pri tejto téme sa i ostatné zberateľky/spolusúťažiace veľmi kreatívne snažili a vytvorili nádherné fotky v duchu Havany.😊
Som veľmi vďačná a šťastná za tieto úspechy v bábikovskom svete.

Na budúce uvidíte poslednú tému za mesiac január a s ňou sa ukáže niektorá z našich diorám, ktorú máme ako trvalú v dome pre bábiky. Máte sa na čo tešiť.
























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára