nedeľa 19. apríla 2020

M - Moody Photography


Mesiac marec priniesol ďalšie tri témy, Prvou z nich bola M - Moody Photography (Náladová fotografia).
Nad touto témou sme si lámali naše mozgy minulý mesiac najviac.
Nakoniec vznikli fotenie, ktoré sme vôbec neplánovali.😊
Pravidlá pre túto tému boli:
Je čas preskúmať túto tichšiu, temnejšiu stránku krásy.
Náladová fotografia je o všetkej intenzívnej emócii a vyvolávajúca reakciu z pozorovateľa.
Obmedzené osvetlenie a hojné tiene môžu vyjadriť temný, ponurý alebo dokonca strašidelný pocit
v slabo osvetlených izbách alebo súmrak krajiny.
Možno Vaša bábika skúma čiernobiele fotografie k vytvoreniu dramatického alebo melancholického portrétu.
Možno Vaša bábika spáruje vysoký kontrast a bohatosť farieb, aby vytvorila náladový, jednoduchý editor potravín.
Aj keby možno svadobné fotografie Vašich bábik sú perfektnou zmesou hlbokých tieňov a tlmených farieb k vytvoreniu romantickej, shabby atmosféry.
Ako pristupujete k tejto téme je úplne na Vás.
Len si buďte istý vytvoriť pocit drámy použitím kontrastu medzi tieňmi a svetlom v obrázku.

Pri tejto téme sme si mysleli, že bude pre nás najslabším článkom za tento súťažný mesiac. Veľmi sme sa však mýlili.
Čiernobiele fotky som vôbec neplánovala. V tom som si bola najviac istá. Mám rada farebné fotky, ale uznávam i čiernobiele, ktoré majú svoju umeleckú atmosféru.
Môj kompaktný foťák však nedosiahne kvalitu zrkadlovky, s tou sa proste súperiť vôbec nedá, aby som dosiahla kvalitnejšie fotky.
Aj táto téma potrebovala v prvom rade nejaký nápad, ktorý by zaujal.

Keďže sme spočiatku nevedeli, ktorou cestou pôjdeme, túto tému sme si nechali ako úplne poslednú.
Naša cesta inšpirácie išla opäť na Pinterest.
Tam tých prekrásnych a umeleckých fotiek bolo nesmierne množstvo, jedna krajšia ako druhá. Farebná či čiernobiela, proste som si pozeranie do sýtosti užila.😎
Tieto inšpirujúce fotky však nevyriešili celkom našu tému. Veľmi sa mi páčili témy fotiek krásnych žien v dlhých rozviatych šatách, ktoré majú poprípade na hlave i klobúk a v rukách držia nejakú kyticu poľných kvetov. Najlepšie ešte bolo, keď stáli od chrbta či bokom na lesnej ceste, kde na nich dopadali lúče zapadajúceho slnka. Krása, ktorá neprichádzala absolútne do úvahy, keďže karanténa bola v plnom prúde a do parku som nemala v pláne ísť.

Spolusúťažiace si medzičasom podávali vo väčšine prípadov portrétové fotky svojich dokonalých bábik.
Aj som tento smer trendu pri tejto téme očakávala, keďže veľa zberateliek IT bábik často fotí i mimo súťaže portrétovky svojich krások.
Takýto typ fotografie im vždy zaručuje 70% úspechu bez väčšej námahy.

Dosť silno som začala rozmýšľať ako dosiahnem nejaké tiene, odrazy a pod. vo svojej fotke.
Skúšali sme s mami odrazy svetla zo starých CDčiek. Najskôr len s jedným a potom i s druhým.
Myslela som, že tento efekt bude najlepší.
Nejakú zaujímavú scénu sme s mami pri tejto téme vôbec neplánovali.
Vybrala som si aj modelku Holiday 2017 s tvárou Mermaid. Len som bola nerozhodná do čoho ju mám obliecť, aby aspoň s oblečením nejako zaujala.
Najskôr sme skúšali dlhé kvetinové šaty z outfitu od Červenej Čiapočky. Nebolo to ono. Potom sme to zmenili na krátke elegantné bledomodré šaty od zberateľskej Barbie Cynthie Rowley.
Milagros sme dali do ruky červenú ružu. S ňou mala v pôvodnej scéne len stáť a bolo by sa na nej odrážali svetelné tiene z tých CDčiek.
Po pár dňoch som myslela, že k Milagros pridám i partnera, ktorý ju bude od chrbta objímať. Mala som k nej plány pridať Integriťáka Chipa.
Na Instagrame mám plno talentovaných zberateliek/fotografiek, ktoré odoberám a medzi nimi je jedna Ruska, ktorá vie vďaka hre svetla, tmy, tieňov a pózovania, dokonale vyjadriť pocity svojich bábik s úžasnou atmosférou.
Chcela som sa s ňou troška inšpirovať.

Nakoniec v priebehu dvoch dní som svoje fotografické plány zmenila a rozhodla som sa inšpirovať náladovými fotkami z Pinteresu, na ktorých majú modelky zasnené výrazy pozerajúc von oknami a popíjajúc teplú šálku čaju, kávy či horúcej čokolády. Takýchto bolo pomenej ako ostatných náladových fotiek. Mami mi ich od začiatku spomínala, že čo keby sme i my dali bábiku, ktorá by bola zasnená a v rukách by držala čajík. Vtedy sa mi tento smer nepozdával...😕

Rozhodla som sa využiť výklenok a s ním spojenú celú diorámu, ktorú sme vlani vyrobili pre vlaňajšie veľkonočné fotenie.
Odvtedy som ju nefotila, pretože steny neboli kvalitné a rozpadáva sa. Potrebuje urobiť nové steny. Výklenok a okno sú v dobrom stave.
Ja výklenky, niky a podobné interiérové vychytávky milujem. Ak by som mala vlastný domček, bolo by to prvé, čo by som si v ňom priala mať. Pre mňa taký výklenok má neopísateľnú atmosféru a pohodlie na sedenie, leňošenie, meditovanie atď.

Ako môžte vidieť aj modelku som razom zmenila. Milagros má síce zasnený výraz tváre, ale tu som kvôli pastelovému nádychu izby, hľadala niekoho ešte jemnejšieho a hlavne som potrebovala modelku s telom Made to Move.
Výber padol zase na Shakiru. Hoci som sa pred sebou zaviazala, že Barbie, ktorá sa už v tejto súťaži ukázala, sa viac neukáže pokiaľ sa všetky moje bábiky na ich kĺbových telách nevystriedajú.
Tu som však urobila výnimku. Shakira už fotila tému na písmeno E - Everything is 80´, ale nehrala prvé husle, fotila ju s Karličkou The look Sweet Tea, s mojou Jacqueline.😊

Shakiru trebalo ešte obliecť, použila som celý outfit od druhej bábiky, ktorý som mala na nej celé zimné obdobie a je v pastelových odtieňoch, pridala som len zajačie papuče.
Do scény sme dali i mačku a fialovú deku, ktorú ste už taktiež mohli vidieť v tejto súťaži pri téme F - Frozen, kde s ňou boli v sánkach prikrytí.
Do ruky som jej dala šálku horúcej čokolády. Šálka a lyžička sú miniatúry japonskej značky Re-ment, ktoré som dostala pred dvomi rokmi do daru.

Celková scéna je na naše pomery jednoduchá, v dioráme som zaberala časť, kde je len výklenok s vankúšmi, na iné som sa už viac nezameriavala (v izbe som iné pri tomto fotení ani nezariadila😀). Len na pásy slnečných lúčov v interiéri.
Deň pred fotením sme museli vyriešiť, čo bude Shakira vidieť cez okno.
Nemohla som si dovoliť nalepiť do neho nejaký obrázok, potom by mi do interiéru nepadali slnečné lúče.
Bolo jasné, že mi už len ostáva výhľad z nášho reálneho okna.
Potrebovala som však s diorámou dosiahnuť výšku okna, pretože môj PC stôl je nižší ako parapeta okna.
A tak som doniesla z našej knižnice knižky väčších rozmerov, ktorých mohlo byť aj 30 kusov. A vytvorila som nové pódium, na ktoré som položila následne diorámu s výklenkom.
Výhľad nám z obývačky smeruje na detské ihrisko s parkom a ďalšie paneláky, ktoré sú našťastie viac vzdialené.
Aj tak z výhľadu okna bábik je vidieť len listy stromov a svetelné lúče.

Veľmi ma prekvapilo, že fotky z tejto témy zberateľov na Flickri zaujmú, veľmi sa im páčili, nakoniec viac ako zvyšné dve témy v tomto mesiaci. 😊

Na budúce sa tešte na niečo hravé aj s matematickou tematikou.😃









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára