piatok 25. decembra 2020

24.adventný deň


Milí priatelia, priaznivci a návštevníci nášho adventného kalendára, konečne sa dostávame k záverečnému - dvadsiatemu štvrtému dňu tohtoročného adventného kalendára.
Najskôr naše spoločné vianočné prianie:

Mrazivé ticho, 
všade biely sneh, 
konečne pokoj, 
nebo plné hviezd. 
Je tu čas vianočný,
keď stromček sa ligoce,
prajeme Vám zo srdca prekrásne Vianoce!

Mary & mami (Silvia) & naše mačky

🎄🎅🎇⛄

Prepáčte, že meškám, ale na dokončení projektu som pracovala ešte do hlbokej noci pred Štedrým dňom. Proste som nestíhala. Musela som nakoniec aj svoje ponocovanie ešte následný deň aj dospať. Fotila som až včera po Štedrej večeri.😞

Ďakujem všetkým sledovateľom a priateľom na Facebooku, Instagrame, Flickri i návštevníkom môjho blogu aj za tohtoročnú priazeň adventného kalendára.💕😎🙏
Tešíme sa opäť o rok pri malom "výročnom" 5.ročníku. Nebudeme to tajiť, vymysleli sme si kalendár v módnom/fashion štýle, takže niektoré dni možno budú robené menej tradičnejšie, ale predsa len to chce po 4 rokoch i nejakú zmenu. Dúfam, že sa tešíte i vy na ďalší ročník, rovnako ako my dve.
Do konca roka vytvorím ešte tradičnú záverečnú koláž s anketou a zhrnutím tohtoročného adventného kalendára.😊

Nápad vytvoriť si chatu pre bábiky na tohtoročný záverečný deň nášho adventného kalendára som dostala ešte koncom minulého roka, keď youtuberka My Froggy Stuff presne túto chatu vyrobila.
Mňa tento projekt veľmi nadchol, že som sa rozhodla, čo najskôr zrealizovať.
S mami sme už chaty pre bábiky robili. Konkrétne to bola v januári 2012 švajčiarska chata. Inšpiroval nás vtedy vianočný výpredaj v Kiku, kde mali vtedy vianočné dekorácie inšpirované švajčiarskými motívmi. 
Tú chatu sme potom využili ešte na Vianoce 2014, kde sme ju urobili vo vianočnom štýle.
Boli tam vtedy dva páriky a rovnaký psík ako je i v tohtoročnom projekte.
Nábytok zo švajčiarskej chaty som troška prerobila a posúvam ho ďalej. Preto som si musela vyrobiť iný, už viac dokonalejší a reálnejší.🙊

Už v januári som si kúpila drevenú samolepiacu tapetu v čínskom obchode. 
Následne som sa k samotnej stavbe dostala až v marci, keď sme boli zavretí na jar doma.
Len som to nejako nevyrátala a tapeta mi z vnútornej strany celá nevyšla. Taktiež mi chýbali drevené "nanukové" paličky, ktoré som dala len okolo vonkajšej strany okien, lebo som okrem nich nemala i priehľadnú fóliu ako sklo.
A tak som sa na projekt od marca viac nepozrela.
Cez leto som sa dostala opäť do toho čínskeho obchodu, žiaľ mali už iné druhy drevených tapiet.
Ja som jednu z nich však kúpila, lebo som si bola istá, že je to tá, ktorú mám už na chate.
Doma som ostala veľmi sklamaná.
Síce tapeta mi ostane do iných projektov, ale ja som potrebovala túto.
Mami mi vravela, že som najskôr mala začať tapetovať vnútornú stranu a nie vonkajšiu. Vonkajšia je celá pokrytá s drevenou tapetou. Vnútorná má mať tie pásy.
Nádej som vkladala i do iných čínskych obchodíkov, ktoré som v septembri všetky v našom meste prešla. Išla som ich do toho pôvodného, kde som v marci tapetu kúpila, nič. To už som mala i fotku v mobile, aby som zase tapetu nedoplietla.😄
S mami sme neprišli na to ako nahradiť chýbajúcu časť tapety, tak zvrchu ostali steny len biele, bez drevenej tapety. Možno časom sa raz zadarí zohnať opäť tú istú tapetu. Veľmi si to zo srdca želám.🙏

Pred dvoma týždňami som sa však nakopala a ušila pre 3 svetríky pre celú rodinu.
Filcové čižmy Uggy pre všetkých troch som šila ešte v septembri.
Na chlapskú a detskú nožičku som si sama vytvorila i strihy. Najmä chlapské čižmy boli najťažšie.
Na dámsku som mala strih tiež od Froggy.
Samotný príbeh je i látka, z ktorej som ušila svetríky.
Ja som si predstavovala látku so super škandinávskym červeno-bielym vzorom.
Síce mám dva dámske svetríky s norskými vzormi, ktoré mali v tohtoročnom kalendári korčuliarky, ale ja som potrebovala pre tri bábiky. Tú látku aj tak už nemám a bola veľmi hrubá.👀
Podľa mojich požiadaviek vyhovujúcu látku som našla v obchode s oblečením Gate na vianočných legínach. Uznajte však, že do 15€ som nechcela investovať, aby som legíny následne rozstrihala.
Doma sme našli ešte v septembri pásavý detský svetrík, ku ktorému som sa niekde dostala.
Mal žlto-červeno-bledomodro-biele pásy. Nebolo to podľa mojich predstáv a bol i hrubý na bábiky.
Mami sa z neho pokúsila ušiť pre dieťa sveter. Poviem Vám, nepodaril sa jej. Nechala to na mňa.
Boli sme dojednané, že pre rodičov ušijem tie svetríky ja, nakoniec i pre ich dieťa.😊Koncom novembra som išla z nákupov potravín domov. Tradičná trasa i pri kontajnery s oblečením. Zaujala ma visiaca zaseknutá látka, ktorá sa neprepadla do vnútra kontajnera. Nedalo mi to a niečo ma lákalo sa tam pozrieť. A čo moje očká neuvideli, áno škandinávskom štýle tenký dámsky svetrík v malej veľkosti a značky Terranova. Super s motívom sobov a vločiek. Paráda, moje sny sa niekedy ozaj plnia rýchlo. Nemusela som do látky vôbec investovať. Síce farebne by som svoju požiadavku ešte upravila na červeno-bielu farbu, ale to je len tá moja a mojej mami náročnosť na detaily.
Svetrík je tenší, oveľa lepší ako ten pôvodne vybratý detský pásavý svetrík. S ním by som nikdy taký výsledný efekt nedosiahla.
Dámsky a pánsky svetrík s motívom sobov a vločiek som ušila na stroji. Detský hlavne rukách, predsa je to piplačka, len som si na stroji ušila tie "dekoračné" časti, ktoré sú viac na očiach.
Predsa len niečo šiť na tieto malé bábiky Shellinky je veľká piplavá prácička.
Pôvodným plánom bolo ešte ušiť pre Kena a Barbie i rifle, ale nakoniec som toto zadanie vypustila, nebolo prioritné. Časom niečo ešte došijem.😊

Ďalej môžem povedať, že som sa k samotnému projektu stavby dostala až tento pondelok...
Tento pondelok som vytvorila len krb, ale nie celý.
Je robený podľa Froggy, ja ho mám však užší, keďže Froggy vložila do rúry/krbu kúpený LED svetelný lampáš, preto musela mať širší tvar.
Ja som si však musela vlastný plameň vymyslieť.
Z kartónu je urobená "rúra", do ktorej som vystrihla dieru na oheň, všetko som prelepila zvonka a zvnútra bielym kancelárskym papierom a následne tavnou pištoľou som začala robiť efekty kameňa.
Tento nápad mám tiež od Froggy, tá ho však použila pri svojom staršom projekte s menším krbom. Pri tomto projekte krb len obalila tehličkovým papierom. Čo sa mne nepáčilo a ani som taký papier nemala vo svojich zásobách. Vlastne u nás som taký predávať ešte nevidela.😕
Poviem Vám, že to bola piplačka a minulo sa pritom veľa lepidla.
Celý krb som natrela šedou farbou, na záver som ho ešte tieňovala.
Oheň, o tom som po pár rokoch praxe na diorámach mala už nejakú predstavu.
Pred pár rokmi som pred Vianocami kúpila v akcii 4 LED sviečky. Dve som použila do krbu do vianočného projektu  v našom druhom ročníku adventného kalendára. Jeden som zničila a druhý použila. Len tam som sviečka vtedy obal celý rozobrala.
Teraz to išlo lepšie, nechala som celú sviečku, len som okolo nej polepila zlomené konáre, ktoré ostali i z brezových konárov.
To všetko som nalepila na podstavec z vrstveného kartónu, časť konárov okolo LED sviečky je nalepená len na sviečke, aby sa dala sviečka zapínať a vypínať. Ostatné konáre sú na pevno.
Z kartónu, tapety a drevených paličiek som vytvorila i poličku na krbe.

Drevené paličky som na obruby vnútorných okien a dverí mala. Viackrát som si lámala počas roka hlavu, kde zohnať priehľadné fólie, ale väčších rozmerov.
Krabice od mojich bábik, ktoré mi ostali sú nižšie a majú veľa nápisov. Ach.
Nakoniec som to vyriešila aj tak napájaním, keďže našťastie Froggy okná delila paličkou.😊

Poslednú vec, ktorú som mala na pláne bol gauč. My s mami sme vybrali farebne ladiacu látku so svetríkmi. Látka sú bordové legíny v malej veľkosti, ktoré som dostala pred 2 rokmi od 2.stupňovej sesternici, že si s nimi mám robiť, čo chcem.
S výrobou gaučov pre bábiky mám bohaté skúsenosti, ale predsa len istý čas jeho výroba trvá. 
Na úplný záver som ešte v rukách ušila dva vankúše z károvanej látky, z ktorej som pred 9 rokmi šila pre bábiku školskú uniformu. Pochádzajú z jedného zničeného vankúša, na ktorom ležalo dekoračné zvieratko.
Síce som si myslela, že by som mohla na gauč použiť už dávnejšie ušité dva biele vankúše s motívom škriatka Gnoma, ale mi nesedeli, tak som sa premohla a ešte tie dva kárované vankúše ušila.
Mami mi hovorila, že som tvorbu nemala siliť, keď čas na mňa neúprosne tlačil a mala som použiť šedý gauč, ktorý som robila pred dvoma rokmi do záverečného dňa kalendára.
Možno mala pravdu.😗 Mami majú vždy pravdu. Moja mami mi to rada a veľakrát pripomína.😄

Konferenčný stolík je rýchlovka, dva mini pne a na nej je mini paleta. Tá pôvodne má slúžiť ako podstavec na poháre. V jednom balení sú 4 kusy, dajú sa kúpiť bežne v obchode Tedi. My máme doma už 3 balenia a stále nám nestačí.

Vianočný stromček sme mali však vytvorený začiatkom decembra.
Lámali sme si i s ním veľmi hlavu, ktorý stromček z našej zásoby pre bábiky využijeme.
Všetky tie tradičného čečinového tvaru boli nízke, sú to napr. tie, ktoré sme i predávali v projekte predaj vianočných stromčekov.
A tak sme sa nakoniec dohodli, aj keď mne sa to celkovo nepozdávalo, sme znížili veľký stromček, ktorý vo vlaňajšom kalendári bábiky kupovali a vozili na streche auta.
Začiatkom novembra sme kúpili sáčok s drevenými malými srdiečkami v Kiku za 1€.
Mali ich v rôznych farbách. My sme sa rozhodovali medzi červenými a bielymi.
Mne sa viac páčili červené. Mami však neskôr ľutovala, že sme mohli zobrať tie biele, že aby nebolo tej červenej v projekte veľa...
Pôvodne košík, v ktorom stromček stojí je zlatý, mami ho prefarbila na červeno.
Bol však prázdny na ozdoby, čo naň ešte vymyslieť? Túto otázku sme si s mami kládli.
Tak nás napadli srdiečka. Z červeného a bieleho filcu som vystrihla 10 kusov srdiečok, 
5 červených a 5 bielych.😇
Tie som obšila okolo dekoračným stehom a našila na nich červené a šedé drevené gombíky, ktoré mi ostali po dvoch drevených svietnikoch v škandinávskom štýle, ktoré sme pred rokmi kúpili vo výpredaji v Kauflande.
Z toho mám i tú veľkú drevenú hviezdu na špici a srdce na krbe s vločkami.
Na stromček sme ešte použili malé drevené postavičky, ktoré sú pôvodne vianočné ozdoby na stromček, len pri bábikách ich využívame nie ako ozdoby na vešanie.

Mami obalila rôzne krabičky napr. i od zápaliek do vianočných dvoch papierov v škandinávskom bielo-červenom štýle, ktoré sme na niektoré Vianoce dostali s darčekmi.
Na stromček som pri fotení dala ešte LED červenú menšiu girlandu, ktorú som pred dvoma rokmi kúpila vo vianočnom výpredaji v Kiku len za 10 centov. Mám také dve. Tu však jedna úplne stačila.😃

A ešte k výzdobe, dva svietniky na krbe a na stole sú práca mojej mami. Zelený mini stromček na krbe je dekoráciu z Kiku. Vianočné pohľadnice som si už pred pár rokmi vytlačila z internetu zo stránok miniaturistov.
Dve drevené muchotrávky mami niekde odlepila z nejakej vianočnej dekorácii. Drevené postavičky na krbe a stole sú rovnaké aké visia na stromčeku.😎

Neviem, či si na samotných fotkách všimnete, ale za oknami je pozadie zimnej krajinky s brezami, ktorá sa počas kalendára na fotkách stále objavovala.
Mňa tohtoročné decembrové počasie vážne veľmi zdeptalo, dva dni bolo slnko a následne dlhé skoro 3 týždne nič, len tma, hmla, kalná obloha, bez oblakov i hviezd.
Dnes však konečne vyšlo nádhernéééé a pre mňa zázračné sviatočné slniečko.
Škoda, že malo už včera vyjsť, veľmi som sa snažila, ach, len tak ťažko sa mi večer fotilo, mobil si hádzal osvetlenie a zrnitosť ako chcel. Slnečné počasie je len slnečné počasie. Leto je proste leto a zima je jednoducho zima. Na tom nič neurobím, len sa mi zdalo terajšie počasie už veľmi extrémisticko-depresívne naladené....😐

Ako záverečný a "vyvolený" pár na posledný deň 4.ročníka nášho projektu - adventný kalendár s bábikami sme sa zhodli jednohlasne na Johnnym ( Ken Capt.Jack Sparrow Pirates of the Caribean On Stranger Tides). Nad partnerkou sme troška premýšľali. Rozmýšľali sme ešte nad Deborah (Barbie Basic Model 002 No.14) a Sophie (Barbie Hervé Léger). Obe bábiky majú tvár Louboutin a obe s ním už na nejakých foteniach tvorili pár. 
Vsadili sme však na podobnú tvár ako je Louboutin a tou je Mermaid, konkrétne je to u nás Milagros (Barbie Holiday 2017 hispánska verzia), ktorú som si posledné roky veľmi obľúbila.
Z našich malých hnedovlasých troch Shelliniek sme vybrali malú Giu (kolekcia Shelly/Kelly club School Bunch).
Pes je rasa samojed z roku 1990, kúpila som ho pred 8 rokmi na jednom európskom E-bayi a volá sa Snowball.

A aká dôležitá vianočná pesnička chýbala ešte v tohtoročnom adventnom kalendári? Kto pozorne čítal a počúval si mohol všimnúť, že je to naša najobľúbenejšia vianočná pieseň Last Christmas (Minulé Vianoce) od britského dua/skupiny Wham!, ktorú spieva George Michael.
Tematicky sa práve táto pesnička k záverečnému dňu hodila. Kto pozná videoklip tak vie, kto nie, má možnosť si ho teraz pustiť.
Pre niektorých dlho očakávaná skladba, ktorá u mňa musí byť v každom adventnom kalendári, pretože je to moja najobľúbenejšia, najkrajšia, najdokonalejšia a najbohovskejšia vianočná skladba, skladba, ktorú sa možno podarí urobiť len raz za 100 rokov a vznikne vplyvom nejakej inšpirácie vyššieho zásahu z "hora".💘💝😍






















7 komentárov:

  1. Krásná vánoční scénka, svetříky jsou parádní (vzpomněla jsem si, jak jsi mi kdysi napsala k článku o nalezení halloweenských dýní na chodníku: "Ja po prečítaní množstvo motivačných kníh Ti napíšem, že sa v Tvojom prípade jedná o zákon príťažlivosti. Ty si si želela tekvice a universum, Boh či kozmos Ti ich zaslal. Lebo tak veľmi si si ich želala. Nerieš s akým spôsobom, dôležité je, že ich máš.", tak bych Ti teď ráda napsala, že Universum, Bůh či Kosmos Ti poslalo vhodný svetřík z tenké pleteniny s krásným motivem a vědělo, proč to dělá). Moc se mi líbí i srdíčkový stromek. Díky za krásný adventní kalendář.
    A přeju Tobě a Tvé rodině krásné svátky a hodně štěstí a zdraví v dalším roce. A naše kočky zdraví vaše kočky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to je krááásnýýýý. Celý článek jsem si přečetla, se scénkou bylo doopravdy hodně práce. Ale je nádherná. Velká, velká gratulace.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Asi opět je TOP tsto poslední :-) ikdyž jsou krásné všechny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda to bylo příprav, člověka to při shlédnutí fotek kolikrát ani nenapadne. Ale vyplatilo se. Ta chata je skvělá, rodinka dokonale vyladěná, celkově je to vymazlené do posledního detailu 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krásná scénka ze Štědrého večera. Dýchá z ní vánoční atmosféra.
    Mary, chci Ti poděkovat, že jste si s mamkou i letos daly práci s vytvořením adventního kalendáře. Je za tím spousta času a práce, vymyslet jednotlivé scénky a pak je realizovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tedy máš můj obdiv vymyslet pro každý den určité téma,vyrobit a zhotovit.Vím kolik to dá práce.Máš to všechno tak nádherné.Krása.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To najlepšie na záver, tak ako scéna tak pesnička. Johny aj Holiday sú úžasní, chata, kozub, ozdoby a ten stromček. Proste top z topov.

    OdpovedaťOdstrániť