utorok 14. decembra 2021

14.adventný deň - Priateľky a vianočné nákupy

Štrnásty adventný deň má názov - Priateľky a vianočné nákupy👜. Je to jediný jeden deň v tohtoročnom adventnom kalendári, kedy uvidíte v dioráme naraz tri bábiky. Už budú len dvojice. Táto scéna mala byť pôvodne už pred 10.dňami, v 4.adventnom dni kalendára.

Ak som si myslela, že dioráma s červenými dverami bola najnáročnejšia na výrobu do tohto adventného kalendára, mýlila som sa. Sú ňou tieto výklady obchodov.😅 Veľmi dlho sme sa s tým dve piplali.
Troška som podcenila naše schopnosti, tak som musela rýchlo improvizovať a vymieňať dni.😏
My s mami sme mali tento nápad v hlave už od minulého roka. Tak, keď sme začali si robiť na jar prvý rozpis dní, táto aktivita a dioráma v ňom bola hneď zaradená.
Viac sme ju neriešili. Až prišiel október a začali prvé naše vianočné prípravy, ktoré sme najskôr realizovali len na papier.
V novembri už začalo viac prihorievať, najmä som bola nervózna, že nemám stále urobenú diorámu s červenými dverami, lebo som vedela, že s ňou otvárame prvý deň v kalendári, ale taktiež som vedela, že číslo "4" potrebuje nutne svoju vlastnú scénu.😃
Na tú som sa nezamerala, riešila som dvere a miestnosť s oknom.
Už vtedy som bola na pochybách, že sme štvrtému dňu zaradili zlú diorámu.
Stále som bola v pozitívnom naladení, že ju nakoniec stihnem vyrobiť.
Červené dvere a miestnosť s oknom konečne boli hotové, ale dioráma s výkladmi bola nedohľadne.

S mojou mami máme už aspoň tri roky sen, vytvoriť si ulicu s výkladmi, také mini vonkajšie centrum mesta. Vyhýbala som sa dosť dlho tomuto nápadu, až sme sa rozhodli v septembri 2019 taký menší výklad zrealizovať do A-Z fotografickej výzvy s bábikami na Flickri, keď sme vytvorili dva výklady. Jeden s topánkami a kabelkami a druhý klasický s oblečením.
Len bol dosť na rýchlo vytvorený a základnou chybou bolo, že sme nepoužili kvalitné krabice od zberateľských Barbie. Použili sme len prednú priehľadnú časť z playline Barbie Made to Move krabíc, keďže tie krabice sa po otvorení bábiky zničia, lebo sa musí strhnúť zadná časť, čo je len tvrdý papier.
Krabice nemali ani spodok. 😕
Vlani sme výklady definitívne rozobrali, keďže nedržali pohromade ako pôvodne mali.
Síce scénu s vianočnými nákupmi sme s týmito starými výkladmi dali do 16.dňa adventného kalendára 2019, ale vôbec to nespĺňalo naše vysoko náročné predstavy o výkladoch v meste.

Vlani sme sa preto s touto myšlienkou a nápadom radšej nehrali.
Teraz som aj vďaka vlaňajšiemu videu od mojej obľúbenej youtuberky My Froggy Stuff mala jasnejšiu predstavu ako si zrealizovať ulicu s výkladmi pre bábiky.
Moja mami chcela meniť tento deň za nejakú úplne novú scénu, ktorú sme si mali vymyslieť. Na začiatku tvorby tejto diorámy nebola celkom presvedčená, že ju zrealizujem.😁

Začala som vyberať uskladnené krabice od Barbie, ktoré ku mne došli ako originály.
Zatiaľ som nepoužila na tvorbu žiadne zberateľské krabice. Tie som si všetky vždy schovala do skrine, za skriňu a pod.
Z takých novodobých krabíc ako majú Barbie z kolekcie BMR 1959, ktoré vyzerajú ako krabice od topánok, sú síce eko a štýlové, ale ja mám najradšej priehľadnú klasiku, ktorá Vám cez priehľadný plast najviac priblíži Barbie k sebe.

Vybrala som si nakoniec dve krabice. Od začiatku som chcela mať až dva výklady, aby dioráma bola dokonalejšia.
Mala som dilemu, či použiť dve úzke rovnaké krabice alebo jednu úzku a jednu širšiu.
Ako vidíte, voľba padla na variantu úzka a široká, keďže druhá úzka bola od Barbie Octopussy a mala viac počmárané nápisy na prednej strane.
Táto širšia je od Barbie Holiday 2017 a užšia od Barbie Natalii Vodianovej.
Zo zbytkov ružového polystyrénu, ktorý sa používa na zateplovanie bytov a domov, som vytvorila taký múrikovský "válov", do ktorého som obe krabice zasadila. Kamennú stenu som spravila obom výkladom i po bokoch. Taktiež každá predajňa má samostatné dvere s oknom a dvere sú funkčné (dvojstranné), sú funkčné - otvárajú sa. Obe časti sú samostatné a tým pádom sú variabilné, môžu byť vedľa seba alebo i do tvaru písmena "L".💪

Najskôr som musela nafarbiť polystyrén na bielo. Potom som do polystyrénu rýpala diery, aby som vytvorila "vzor" tehál. Šedé špárovanie mi do celého projektu urobila mami.
Potom som sa pohrala s lemovaním okna výkladu. Nafarbila som na čierno úzke drevené kávové paličky a tie som nalepila okolo oboch výkladných okien.

Ďalej som sa venovala už dverám, čo bola dosť veľká fuška. Najskôr som vyrezala namerané rozmery do kartóna, potom som z druhého kartónu vyrezala dvere. Tým som tiež urobila diery, lebo všetky fashion výklady veľkých módnych domov majú sklené dvere. Ja som urobila variantu dreveno-sklených dverí.🚪
Ďalej som dvere musela prelepiť bielym papierom, aby som zakryla kartónové okraje. Potom som začala lepiť 3 typy drevených paličiek (lekárske, nanukové a kávové) na dvere, najskôr len z prednej strany, ktorú som pomaľovala na čierno. Potom som vložila priehľadnú fóliu zo zadnej strany. Následne som začala lepiť drevené paličky i na zadnú stranu, aby som skryla fóliu. Len tie paličky, ktoré som dávala na zadnú stranu som skôr ako som ich nalepila, musela zafarbiť na čierno a až potom lepiť.
V tomto istom štýle som išla i pri oknách nad dverami.😊
Poslednou vecou pri dverách bolo nalepiť kovovo zlaté pánty a kľučku. Obe tieto komponenty mám z drevených krabíc na čaj z Kiku. My sme ich pred rokmi dosť veľa kúpili, pretože sme potrebovali krabičky hlavne kvôli "poličkovej" časti (pre účely diorám/obchodíkov so suvenírmi pre bábiky na vyloženie tovarov) a tú dvierkovú časť sme využili ako okná do Barbie domov.
Tie časti ako sú pánty na otváranie nám všetky ostali a dlhé roky som s nimi nič nerobila.
Potom, čo som začala robiť samostatné stavby s otváracími dverami, tak som našla pre nich konečne uplatnenie.😎

Predposlednou časťou bolo vytvoriť markízy, prelepiť samolepiacimi tapetami pôvodné nápisy na krabiciach a vymyslieť názvy dvoch obchodov. 
Z nápisu krabice od Natalii Vodianovej sme sa s mami dohodli, že necháme len nápis "Natalia", lebo keby sme ho boli zakryli celý, tak by v spodnej časti bolo vidieť len minimum tovarov.
Prekryla som zlatou samolepiacou tapetou len jej priezvisko Vodianova a pod ním nápis "Barbie".
Na druhej krabici sú menšie nápisy, takže sa ľahšie prekrývala. Samolepiacou modrou tapetou som vystrihla taký ovál. S mami sme vymýšľali názov druhého obchodu a odrazili sme pri nápade, že sme si vybrali jedno krstné meno z bývalých topmodeliek. A najviac nám sedelo Claudia po nemeckej topmodelke Claudii Shifferovej. 

Markízy som robila z pásavých plátených látok, ktoré mi mami kúpila vo výpredaji v Kiku pred pár rokmi. Mám ich v 6 farbách a šila som z nich moje "legendárne" blúzky pre fotenie s telefonistkami.
Nalepila som látky na drevené paličky, ktoré majú slúžiť na grilovanie. U mňa samozrejme na kreativitu.😄

Poslednou fázou bolo zdobenie výkladov, ktoré som prenechala mojej super odborníčke, ktorou je moja mami. Ona túto aktivitu robí už od svojich detských čias. Je v tom odborníčka.
Zdobí náš byt každé ročné obdobie. Taktiež, kto by chcel mať dokonale ozdobený vianočný stromček, nech si pozve moju mamu. Ona je veľká detailistka a má obrovský zmysel pre estetiku.
Škoda, že okrem nášho rodinného kvetinárstva, nerobila v niekde, kde by mohla využiť svoj dizajnérsky talent. Takto ho pretavuje do nášho sveta bábik.
Vytvorila najskôr na oba výklady obchodov dve girlandy.
Jednu z umelej bielej čečiny a druhú zo zelenej. Obe pochádzajú z vianočných umelých stromčekov.
Len majú čečinu ostrihanú na kratšie.
Na zdobenie použila dve farby žinilkového drôtu, ktorý som použila i ako girlandu pre párik v predchádzajúcom dni.
Ďalej sme použili moje antracitové väčšie korálky, ktoré vyzerajú troška ako vianočné gule.
Týmto istým štýlom mami vyrobila i dva ladiace venčeky na dvere pre oba obchody.
Nalepili sme aj také plastové háčiky, aby sme mohli venčeky sezónne pre rôzne fotenia meniť.

Mami sa dostala do svojho "živlu", keď výkladné skrine začala napĺňať a vianočne "čačkať".
Väčší je kvôli pôvodnému tmavomodrému pozadiu ladení do modro-strieborno-bielych tónov, takých zimných.
Využili sme stojan na šperky, ktorý som pred pár rokmi kúpila v Kiku. Je to tá figurína s kožušinou. Len sme z jej krku dali dole kovové háčiky, lebo by sa inak do úzkeho výkladu veru nedostala.
Všetky kabelky sú vo výklade od Mattela, rovnako i tmavomodré flitrové kokteil šaty. Tie sú od Barbie Look Night Out s tvárou Mbili.
Ďalej využila biely brezový konár a biele umelé zasnežené konáriky, ktoré sme kúpili tento január vo výpredaji v Tescu.
Biele stromy pod sklom, sú svietiaca dekorácia z Kauflandu. Máme ešte aj druhú s motívom bieleho domčeka, len sa do kompozície málo hodila.
Rôzne šperky sú ručnou prácou kamarátky Katky G. (uzmrzlinky.blogspot.com).

Druhý výklad je ladený do zlato-červena. Najskôr sme mysleli, že tam dáme len hlavy/busty bielych figurín z kolekcie Fashion Fever, ktoré boli v klobúkových sadách.
Mami sa však v jeden deň zapozerala na náš vianočne vyzdobený kuchynský stôl, na ktorom máme tento rok novú dekoráciu v podobe zeleno-zlatých drevených hviezd dvoch veľkostí.
Tie sa nám podarilo uchmatnúť tiež vo veľkých vianočných zľavách v januári v Tescu. Sú to inak dve balenia.😊
Všetky štyri hviezdy zobrala a vložila do krabice. Neskôr pridala dve polovičné makety figurín, ktoré mám ešte z detských čias a ostali po nematteláckych setov oblečenia pre bábiky.
Provizórne im z červenej stužky urobila topy, ozdobila šperkami tiež od Katky G.
Ešte jej to nestačilo, tak využila zlatú Barbie korunu od zberateľskej Barbie Basquait, kovovú karnevalovú masku,  ktorá bola raz na jednej retiazke, kupovali sme ju za účelom talianskeho projektu, aby bola v obchodíku ako suvenír.
 Použila ešte do výkladu dve vianočné dekorácie v podobe malého červeno-zlatého bubna a červeného dreveného kolotoča. Obe boli pôvodne ozdoby na vianočný stromček.🎄

Kučeravá blondínka Charlene (Barbie Basic 002, Model No.03) má nohavice a ružový pulóver z dielne Elenky Motýľovej. U kabátu nie som si istá, pretože prišiel mi v prvom balíčku s kabátmi a strihom aj druhom sa mi podobá na kabát, ktorý mám od Janky Edrovej. No, môže byť tiež od Elenky, lebo aj iné kabáty sú z jej dielne.
Kabelku má od IT Never Ordinary Lilith.
Topánky sú od Barbie Style/Módnej ikony).
Náušnice a náhrdelník z dielne kamošky Katky G. (uzmrzlinky.blogspot.com).
Hnedovláska v ružovom je Megan (Barbie Katniss Everdeen Hunger Games, Catching Fire)
Má na sebe nový kúpený kabát od jednej Fashion Fever Mackie.
Ružovú blúzku od Barbie Look Sweet Tea Karličky.
Ružové nohavice sú tiež z dielne Eleny Motýľovej.
Kabelka je od zberateľskej Barbie Model On the Location Monte Carlo.
Nízke čižmy sú od Barbie Look Urban Jungle Millie.
Účes jej robila moja mami.
Náušnice sú dámske.
Druhá hnedovláska Deborah (Barbie Basic 002 Model No.12).
Hnedý kabát s leoparďou kožušinou je tiež z dielničky Eleny Motýľovej.
Vysoké čierne čižmy sú od zberateľskej Barbie Angelica Pirates of the Caribbean On Stranger Tides.
Bledohnedá kabelka je z mojej dielne.
Náušnice sú tiež od kamošky Katky G.

Modrá a červená nákupná taška pochádza od zberateľských Barbie Look City Shopper a obe som dostala pri jednej výmene od zberateľky Moniky/Isky.
Mami ich upravila a prekryla názvy "Barbie" s vianočnými nálepkami.
Nákupné tašky typu Chanel, Dior a Mochino som vyrobila ja. Môžete si ich zdarma vytlačiť u španielskej zberateľky Sandry/Bonequea.
Vianočné venčeky, nápis JOY, ozdobu hviezdy, ktorú drží v ruke Deborah a baliace papiere vyrobila behom rokov moja mami.
Zelený a ružový malý stromček sú vianočné dekorácie z Kiku kupované pred 2-3 Vianocami.

A aby ste nepovedali, že Vám každý deň ponúkam len samé staré vianočné piesne, tak mám pre Vás tento rok úplnú novinku. Je ňou pieseň s názvom (Everybody´s Waiting´For) The Man with the bag (Všetci čakajú na muža s taškou).  Je to vianočná pieseň z roku 1950, ktorú napísal Irving Taylor, Dudley Brooks a Hal Stanley. "Muž s taškou" je odkaz na Santa Clausa, ktorý dáva darčeky zo svojich saní ľuďom, ktorí boli "mimoriadne dobrí".
Táto nová verzia je duet v podaní dvoch amerických spevákov, skladateľov a hercov. Prvý z dua je Darren Criss známy zo seriálu Glee. Druhý je jeho kamoš a volá sa Adam Lambert. Ten skončil v roku 2009 na 2.mieste v súťaži American Idol. A možno ste o ňom mohli počuť, že vystupuje aj zo skupinou Queen ako ich nový spevák. Takto spolu boli už dávnejšie i na rôznych turné. 
Darren a Adam spravili z tejto piesne svižnú, swingovú a džezovú podobu, ktorá ide celkom lahodne do uší. Videoklip je podaný v vtipnom štýle. Obaja ako pracovníci luxusného hotela vytvoria pascu, aby chytili Santa Clausa. Ak chcete vedieť, či sa im to nakoniec podarilo, tak si pozriete celý videoklip.😊
Rozhodne stojí za pozretie.😉







4 komentáre:

  1. Mary, málem mi jeden den unikl. Opět krásné, obdivuji, jak vše do detailů promyslíte a vytvoříte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ruženka😘, našťastie nie, len som ho dávala v ten daný deň dosť neskoro...😎

      Odstrániť
  2. Nádherná scénka - všechno pěkně vymazlené. Obchůdky - super. Děvčata - veškeré oblečení, a hrozně moc se mi líbí co všechno jsi jim nandala do tašek a co všechno ještě pobraly do rukou. Mooooc kráááásné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Věrka.🥰 Fotenie je vždy tá úplne najjednoduchšia vec. Niekedy plno času zaberie obyčajné pózovanie, darmo si my vymyslíme nejakú scénu,🙄 ktorú si aj vytvoríme, keď v samotnej praxi zrazu zistíme, že napr. tá bábika neudrží v niečo rukách alebo sama neustojí vymyslené pózovanie.😅

      Odstrániť