štvrtok 23. decembra 2021

23.adventný deň - Balerína a Luskáčik

Predposledný dvadsiaty tretí adventný deň má názov - Balerína a Luskáčik🎭. Scéna je samozrejme inšpirovaná známym baletom a aj rozprávkovo krásnymi skladbami od ruského hudobného skladateľa Piotra ľjiča Čajkovského. Mňa v detstve viac-menej Luskáčik obchádzal a nikdy som si ho k Vianociam nespájala.
Posledných 5 rokov som ho začala vnímať viacej, odkedy sledujem rôzne fotenia, fotky na Pinterese, Instagrame a pod. alebo videá s kreatívnou tvorbou na Youtube, kde tieto melódie radi používajú vo videách počas vianočného obdobia.🎄Vo svojich myšlienkách som si prechádzala v hlave, či som ja nejaký film podľa originálnej rozprávky/poviedky som niekedy videla. Spomenula som si len na nejakú kreslenú verziu, ktorú som musela vidieť ešte na 1.stupni základnej školy.
Zhodou okolností oslavuje 20.rokov kreslená rozprávka Barbie v Luskáčikovi, takže sa mi tieto dve témy krásne spoločne prepojili.
Nejaký hlavný obsah deja poznám, ale priznám sa, že vedomosti som si musela doplniť, keď sme v marci tohto roka urobili prvú verziu s obsahom tohtoročného kalendára.😊
Chystám sa už od marca si pozrieť fantasy dobrodružný film Luskáčik a štyri ríše z roku 2018, mám ho už v pc i stiahnutý, len stále nebol naň čas, takže myslím, že tohtoročné Vianoce by sme ho doma mohli konečne pozrieť.😇 

Ak by náhodou niekto vôbec nevedel o čom je toto svetoznámne dielo, tak stručné krátke info:
Rozprávkovú novelu Luskáčik a Myší kráľ napísal v roku 1816 nemecký spisovateľ E.T.A.Hoffmann. 
Dielo sa však do povedomia verejnosti dostalo vďaka Alexandrovi Dumasovi, ktorý pôvodne temnejšiu novelu preložil Rozprávkovú novelu Luskáčik a Myší kráľ napísal v roku 1816 nemecký spisovateľ E.T.A.Hoffmann. 
Dielo sa vš do francúzštiny a prepísal do detskej podoby. Z Dumasovej adaptácie neskôr urobil jedno z najslávnejších baletných predstavení na svete ruský skladateľ Piotr Iľjič Čajkovskij.

Scénu, ktorú som chcela zachytiť v tomto adventnom dni mi bola od začiatku jasná, našla som si i v tomto prípade kreslený obrázok na Pinterese podľa, ktorého som vychádzala.💗
S postavičkou Luskáčika nebol problém, keďže som pred pár rokmi bola pobláznená aspoň jedného vlastniť ako dekoráciu pre bábiky. V Tescu sa mi nakoniec podarilo po jedných Vianociach kúpiť tohto červeného, ktorý bol pôvodne vianočná ozdoba na stromček.
Vlani mali v rovnakej veľkosti strieborného, mala som kúpiť i jeho. Tento rok nemali už žiadneho. 
A dva typy - väčšieho i menšieho mi už po druhýkrát hneď vypredali v obchode Pepco, lebo boli takí lacní, že ich určite bolo len po pár kusov, ktorých po prvých 2 dňoch hneď vykúpili..😞 V týchto "kontajnerových" obchodoch to často tak býva ako sú Kik, Pepco či Tedi. Jednoducho donesú určitý počet nejakej dekorácie, ktorá ak je pekná, tak ju musíte kúpiť hneď, inak hrozí, že ju vykúpia alebo v lepšom prípade ak máte možnosť, navštívite v jednom meste viacero predajní. Túto možnosť máme v našom meste, ale nie vždy aj táto varianta sa vydarí. 
A to som si ozaj na tú letákovú akciu Pepco dala pozor, no nemôžem sa naklonovať, aby som tam bola hneď prvú hodinu alebo aspoň deň začatia akcie...

Pre mami je aj tento na baletné tancovanie s bábikou veľký. Istú chvíľku sme ešte v novembri rozmýšľali, že by sme vyrobili malého. Aj som objavila na youtube jedno video ako urobiť mini Luskáčika. Na to však bolo treba opilovať kúsky drevených častí, takže nič pre mňa.
Mala som isté predstavy ako ho vytvoriť, len z časového dôvodu som túto tvorbu zavrhla.
Boli dôležitejšie veci na výrobu do tohtoročných adventných dní.

V tejto dioráme vidíte poslednú - tretiu variantu vianočnej girlandy s motívom malých drevných postavičiek. Mami ju vyzdobila tak, aby ladila s vianočným stromček s drevenými postavičkami a filcovými srdiečkami, ktoré som ako ozdoby ja, vlani robila na tento stromček.
Pretože bol v záverečnom dni vlaňajšieho adventného kalendára, v ktorom bola chata v škandinávskom štýle.😎
Tento stromček mi ako jediný aj svieti, mám na ňom malú LED červenú girlandu z Kiku.
Pôvodne bol vyšší, no vlani sme ho i kvôli výšky projektu  "chata", museli znížiť. Takto je taký štandardný typ konárového stromčeka.

Rovnaké drevené postavičky sme dali, okrem samotného čísla, aj na parapetu. 
Pôvodne sú drevený panáčikovia vianočné mini ozdoby na stromček a pod.
Každý sa dal samostatne zavesiť. My sme ich kúpili vtedy celkom lacno v Kiku.
Viac sme ich tam nevideli. To je už aj skoro 10 rokov. 
Inak som podobné postavičky i v iných farebných prevedeniach videla predávať v Kauflande či aj u súkromníka, len ceny mali iné.😕
Keďže sa nám scéna v dolnej časti pod oknom zdala prázdna, tak mami narýchlo napadlo, že máme tieto drevené hviezdy v počte 9 kusov. Pred pár rokmi sme si ju kúpili ako výzdobu do nášho interiéru. 
Do kalendára sme plánovali kvôli tohtoročnej téme "hviezdy",🌟 ktorá spája každý deň kalendára, použiť len jednu, nakoniec sme neplánovane použili celú zásobu. Inak ich máme vyložené v našej obývačke na stole.

Hlavnou hrdinkou tejto scény je Astrid (zberateľská Barbie z prvej série kolekcie BMR 1959) a predstavuje hlavnú postavu z rozprávky - Kláru.
Od samotného začiatku som vedela, že musím ušiť Astrid šaty, pretože krátke biele šaty a dokonca s balónovými rukávmi, žiaľ v šatníku bábik nemáme. 
To bol ten problémik, pretože vo veľkom balíku oblečenia, ktorý som kúpila začiatkom tohto mesiaca, žiaľ žiadne šaty neboli, nie to ešte biele a nad kolená.
Stále som ich šitie odkladala, vždy bolo potrebné uprednostniť výrobu niečoho, čo bolo v skoršom adventnom dni.
Takže na poslednú chvíľu sa mi podarili ušiť šaty aké som si podľa baletných predstavení naštudovala.
Mami sa čudovala, že prečo sa trápim s takýmto typom rukávov, ja jej vravím, že ide o "dobovú" verziu, tak tam musia byť. Z mojich krajčírskych skúseností za posledných 10 rokov, čo šijem na bábiky, je to po prvýkrát, čo som šila pre mňa zložitejší rukáv.
Šaty sú šité na stroji, okrem rukávov, tie som si ušila radšej v rukách, pretože táto tenká látka v kombinácii v tejto mierke pre bábiky, je malý "zabiják".😱 Zabudla som ešte aj na fakt, že táto Barbie má iné telo, vyššie oproti mojim "bežným" bábikám v zbierke so štandardným telom. Tak i v tomto bol pri šití menší problém.
Nakoniec som šaty dotiahla do úspešného konca, na fotkách nie je našťastie vidno tie chyby, ktoré mi látka spravila.😕
Šaty som dozdobila červenou saténovou stužkou, rovnakú som Astrid dala i do vlasov.
Doplnila som o malé zlaté hviezdičkové náušnice (dámske) a na nohy som sa jej pokúsila dať čierne klasické baleríny, čo nie sú síce baletné špičky, ale už ozaj mi nešibe, aby som všetko musela vytvoriť.
Možno časom sa aj na to dám nahovoriť.😄 Tie čierne baleríny sú z takej sáčkovej doplnkovej sady od Mattela.

Bola som šťastná, že sa mi podarilo s klasickým mojou bežnou opierkou Barbie napózovať aj na jednej nohe, lebo Made to Move telo je ťažké na váhu. Našťastie som našla rovnováhu, aby sa bábika udržala. Síce nestojí s nohou na "špičke", ale som rada, že som to bez nejakých visiacich nitiek za jej krk nakoniec úspešne zvládla.

Mne sa najviac páči časť Dance of the Sugar Plum Fairy (Tanec cukrovej víly). Aj keď som váhala i medzi Valčíkom kvetov, ktorá je taká viac "hlavná". Lenže Tanec cukrovej víly mám viac napočúvanú, lebo si ju vyberajú užívatelia Instagramu a Youtubu do svojich videí.💜
Toto video je z anglickej Royal Opery.







5 komentárov:

  1. Báječný nápad úžasně přetvořený do krásné scénky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ruženka, pre mňa tento deň patrí medzi tie najobľúbenejšie.🥰😊🎀

      Odstrániť
  2. Nádhera :-) Musím sa priznať, že Luskáčika som nevidela ešte v žiadnej podobe a začala som ho trochu viac vnímať až pri výrobe bábik k tomu filmu :-D No, k čomu ma Barbie neprivedú, že? Scénka je krásna, Astrid je nádherná bábika, milujem jej nežnosť. Šaty si stvorila krásne.

    OdpovedaťOdstrániť