nedeľa 19. decembra 2021

19.adventný deň - Dievčatá pri krbe

 


Deväťnásty adventný deň sa volá - Dievčatá pri krbe. Túto scénu som odkladala v tomto kalendári až dvakrát.😐 Pôvodne mala byť v 6.adventnom dni na Mikuláša, potom som ju presunula na 11.adventný deň, ale na miesto neho bol Sexy anjel, až som ich nakoniec presunula na 19.adventný deň. Ak sa pýtate prečo, odpoveď je dosť jednoduchá.Túžila som od vlaňajších Vianoc si dať vytlačiť vianočné platne. Pár rokov nemám už tlačiareň, pretože odkedy mám posledné roky notebook, moja tlačiareň bola zo školských čias už zastaralá, takže sa s ním nemohla pripojiť. Tak si buď od niekoho dám vytlačiť, keď niečo chcem alebo idem kopírovacieho centra.
Samozrejme cez vlaňajšiu zimu a jar bolo všetko zatvorené a ja som sa k vytlačeniu cez letné obdobie nedostala. Skôr nevenovala som čas, aby som najskôr v programe obrázky vytvorila.
A tak kým som sa spamätala, nastali ďalšie geniálne opatrenia.
U známej, ktorá mi tlačila naposledy pár strán výtlačkov, som zistila, že majú v robote nejakú pokazenú tlač, lebo robí pri všetkom "pásy", čo sa mi veru nepozdávalo. Ešte pri čierno-bielej tlači textu to nie je vidno. 
U nás v rámci veľkého sídliska pred 2 rokmi otvorili súkromnú firmu, ktorá sa venuje tlači obzvlášť veľkých dokumentov, ale dá sa tam vytlačiť i menšie formáty.
Zatiaľ som tam bola len raz. Aj teraz som sa tam stále celý december chystala, nie som si však istá v akom režime vôbec fungujú a nakoniec mi to časovo proste nevyšlo... Čo ma mrzí, keďže koncom novembra som si obrázky upravila na potrebné vianočné platne. Som sa s tým i dosť dobre na pc vyhrala. Dúfam, že sa mi podarí nakoniec tie platne aj tak vytlačiť.😎

Áno, vidíte správne, mám tam štyri malé platne, ale tie už mám 10 rokov vytlačené. Sú dosť rozmazané, lebo sú určené pre menšiu mierku ako sú Barbie. Keďže ich vytvorili miniaturisti zaoberajúci sa tvorbou malých domčekov.

Gramafón je môj super miniatúrny počin z Vianoc 2016, strávila som nad jeho výrobou zopár hodín. Robila som ho do účelu fotografickej súťaže A-Z s bábikami na Flickri.😊

Túto scénu pri krbe som mala v pláne v tomto adventnom kalendári už od januára. Najskôr som si myslela, že dáme len jednu Barbie. Keďže sme mali v pláne predviesť viac bábik, bolo potrebné do viacerých scén dať po dvojici bábik.👭
Ku krbu sa nám už nehodili elegantné či plesové šaty a chceli sme ukázať dva krásne svetríky. Ružový sa v našich kalendároch ukázal už viackrát. Bledomodrý s bielym golierom má premiéru.
Vlani som ho dostala na Vianoce od mojej kamarátky/zberateľky Katky G. (uzmrzlinky.blogspot.com).
Modrý vytvorila šikovná Ivka Kuciánová a bledoružový som dostala pred pár rokmi na narodeniny od šikovnej zberateľky Blanky (feskynadruhu.blogspot.com), je z jej dielničky.
K obom svetríkom som pridala tmavé a bledé rifle od zberateľských Barbie z kolekcie Barbie Basic 002.Lenky (naurielpanenky.blogspot.com)
Pridala som im ležérnejšie topánky na platformách. 
Jacqueline (Barbie Look Sweet Tea) má topánky od playline Barbie Angry Girls a náušnice od našej dvornej klenotníčky Katky G. Shania (Barbie Basic 2.5) má na nohách topánky z posledných doplnkových Barbie sád a set náhrdelník s náušnicami má od šikovnej druhej našej klenotníčky . Od nej ste mohli v tohtoročnom kalendári vidieť v 17.adventnom dni čierno-zlatý sveter a v 16.adventnom dni krásne tmavomodro-biele pončo.

Šedé kreslo je moja prvotina v rámci mojej tvorby nábytkov pre bábiky. Dlhé roky som okrem gaučov túžila mať i nejaké realistické kreslo. Mattel také nevyrába, ak nejaké vyrobil tak je plastové a proporčne ako vždy malé. Moja mami sa o jedno bez nejakého vzoru či návodu pokúsila už pred 9 rokmi, ale neboli sme s ním obe spokojné. Tak sme ho po čase rozobrali.😕
A prešli roky, mami už nábytky veľmi pre naše bábiky nevyrába, chopila som sa v tejto činnosti ja (ona vraví, že už na mňa v tom vôbec nemá) a nakoniec som sa musela sama postupne vyvinúť, aby som dokázala po rokoch pre bábiky si ho konečne vyrobiť.
Mám už za sebou asi 4 kusy, ale plánujem si urobiť ešte dva, jedno žlté a jedno kárované do červeno-čierna pre účely vianočných fotení.
Ako prvé som si vybrala práve šedé, lebo je také neutrálne, môžeme ho použiť bežne cez celý rok, ale aj na Vianoce ako vidíte pri tejto scéne.😊

Okno tentokrát nemá žiadnu girlandu, aj keď sme s mamou skúšali zavesiť vianočný venček, ktorý sme nakoniec zavesili na vedľajšiu stenu. Napadlo ma použiť zo staršej vianočnej diorámy biele čipkové záclony, ktoré som zatiaľ tavnou pištoľou nalepila, rovnako i veniec, lebo som nechcela celkom steny poškodiť. A obojstrannou páskou mám nočné mory, z ktorých by som priam vraždila.😠
Kúpila som si cez leto v špecializovanej predajni farby-laky obojstrannú pásku. Chcela som ešte silnejšiu ako mi ponúkali potravinové reťazce počas prvého "zatvoreného" polroka tohto roka. Žiaľ na miesto toho mám pásku, ktorá absolútne vôbec nedrží. S mami sme podotkli, že ktovie koľko rokov predáva ten súkromný podnikateľ takéto pásky. Nechce sa nám veriť, že by mohli vyrábať pásky, ktoré vôbec nelepia...
Takže som sa musela vynájsť ako nalepiť drevené ružové vločky. Tie sú horúca "novinka", ktorú som tento týždeň kúpila v Kiku. Po jeho opätovnom otvorení som sa tam konečne "vrhla" a túžila som ešte niečo zaujímavé vianočné objaviť. Áno, stále nemáme dosť vianočných miniatúrnych dekorácií.😆
Zháňame ešte nejaké do ružových odtieňov, preto ma na odchode pri dverách ešte na točiacich sa regáloch zaujali tieto vločky, lebo boli ružové! Vravím mami, ktorá bola už vonku a čakala ma, či sa mám otočiť ich ešte zobrať. Zhodli sme sa, že ich zoberiem. Doma som zostala trošku sklamaná, lebo z 24 kusov bola polovica biela, čo som v obchode nevidela.😌
Nevadí, u nás sa ozaj všetko (a vianočného obzvlášť) využije.
A tak som pri zostavovaní scény uvažovala ako ich nalepím, keď mi nelepí páska a silné lepidlo by mi zničilo priehľadnú fóliu (sklo).
Našťastie som sa ako obvykle vynašla a pobrala som staré pásky, ktoré držia rôzne časti Barbie šálok v ich dome. Pásky sú síce staré, ale len kúsok drží oveľa lepšie ako lepidlo z novej pásky.😱

Krb, to je čisto mami ručná práca. Robila ho v roku 2018 na Valentína pre účely fotenia s bábikami.
Sú z takej pevnej krabice, v ktorej boli tri plastové vrstvené rámiky na fotky z Pepca.
Vrch tvorí zbytok striebornej lišty na steny, ktorú sme si kúpili na kreatívnu tvorbu v zľave, keď sme sa u nás "lúčili" s obchodom Baumax pred pár rokmi.
Mami ju ešte nafarbila trocha na šedo.
Aj predná strana plastovej mriežky pochádza zo starého rámika na fotky. Pôvodne bola zlatá, prefarbila sa na strieborno.
Girlandu na krbe a veniec robila mami ešte pre adventný kalendár 2019, do ktorého sme tiež potrebovali ružovo-striebornú farbu.😊
Strieborné vločky v girlande a vo venci sú postrihané zo starej vianočnej girlandy.
Ružové gule a biele ozdoby sú korálky. Z girlandy visia dve strieborné hviezdy, aby sme mali i v tomto dni prvok hviezdy, ktorá spája celý adventný tohtoročný kalendár. Jedná sa tiež o korálky.
Inak bežne na girlande visia dve bielo-strieborné látkové ponožky z mojej dielne.

Veľké strieborné domčeky sú našou novinkou týchto Vianoc. Kúpili sme ich v januári vo veľkých zľavách v Tescu, hneď sme brali niekoľko balíkov. Sú samozrejme z plastu, ale nesmierne sú to krásne vianočné gule. Mami ich úplne miluje. Balenie obsahovalo tri kusy: strieborné, zlaté a červené.
Mami nám s nimi ozdobila vo vianočnom štýle našu vlastnú kuchyňu (a jedny sme aj darovali k Vianociam). Tieto zapožičala do tejto scény.
Pôvodne sme chceli položiť na krb tri ružové mini stromčeky z Kiku, ktoré ste videli v 18.adventnom dni - Párik a vianočný výklad. Keďže sme sa po dni s nimi nechceli opakovať, tak sme sa rozhodli zmeniť pôvodné dizajnové predstavy.😎

Keďže sme mali tie nové ružové vločky, rozhodli sme sa k nim zladiť a použili sme do scény i moderný ružový stromček na dreve, ktorý sme už pred 4 rokmi do vianočného kalendára, kde boli hlavnou témou "vianočné stromčeky" a zopár stromčekov sme museli dokúpiť. Tento je tiež z obchodu Kik ako vločky.
 
Táto scéna je zatiaľ v interiéri najväčšia. Interiér s oknom som vytvorila špeciálne pre tento adventný kalendár.

Vínové poháre a víno som dostala pred 3 rokmi od kamošky Katky G.
Stôl pod gramafónom je kovová konštrukcia z takej malej lampy, ktorú sme dostali do daru, vrchná časť sa rozbila, ale v tejto kovovej časti som hneď uvidela stolík vhodný pre bábiky.😀
A malú kožušinu pred krbom som dostala pred pár rokmi do daru od kamarátky Terky, ktorá už nezbiera bábiky.

Horúcou novinkou sú aj dve plastové mačky, ktoré som mala už od septembra "vykukané" v obchode Kik v ich hračkárskom regály. Teraz, keď sa obchody znovu otvorili, tak som sa rozhodla si ich rýchlo kúpiť sebe k Vianociam. Dokonca som si dopriala i druhý set s 2 psami, tie však už v tohtoročnom kalendári nebudú zahrnutí.
A aby som potešila nielen psíčkarov, pretože v kalendári sa ich objavilo už 5 druhov, bolo potrebné potešiť i mačkárov. Takže tu máme dve asi perzské mačky, v čiernej a hrdzavej farby. 
Na rýchlo som najskôr nevedela ako ich mám pomenovať. Neskôr počas spracovania týchto fotiek ma napadli mená Louis a Rómeou, podľa mojich dvoch kocúrov, ktorý majú u nás v rodine ako jediný dlhšiu srsť po babičke a huňaté chvosty. Louis je farebne tiež do hrdzava a Rómeo nie je úplne čierny, ale jeho srsť je farebne ladená najviac do čiernych tónoch.

Vianočnú pieseň pre dnešný deň som z nejakého neznámeho dôvodu roky obchádzala, takže v tomto kalendári ešte nikdy nebola. Ja si ju pamätám z vianočnej reklamy na kávu Jacobs, z čias môjho detstva. Reklama bola v tom duchu, že malý chlapec, chcel prilákať k sebe domov Santa Clausa, tak mu uvaril túto kávu. Následne otvoril okno a vystrčil kávu, aby ho prilákal s jej vôňou. Nakoniec to skončilo tak, že neprišiel ten "pravý" Santa, ale nakoniec na šálku kávy zavítali hneď traja (ak si dobre ešte pamätám). Vždy sa mi melódia tejto skladby veľmi páčila.
Pieseň sa volá Magic Moments (Magické momenty), ktorá je populárna pieseň s hudbou Burta Bacharacha a textom Hala Davida, jedna z prvých skladieb tohto dua.
Pieseň bola zverejnená v roku 1957 a v roku 1958 ju nahral americký spevák Perry Como. Táto verzia sa dostala na prvé miesto v Spojenom kráľovstve.
V priebehu desaťročí ju naspievalo viacero interpretov. Stále však má najväčšie kúzlo táto verzia s Perrym Comom, preto som aj ja vybrala práve ju.
Pieseň nemá samozrejme žiadny oficiálny videoklip, ale našla som taký tento rok vložený a je na ňom krátky film so Santom Clausom a vianočnými obrázkami.😊











8 komentárov:

  1. Pohoda u krbu s dobrým vínem a krásnou hudbou se do předvánočního času hodí. Napadlo mě, že by se desky dali vytisknout i na 3D tiskárně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ruženka, áno, ale podľa mňa dobré vínko a vianočná hudba sa má užívať cez celé adventné obdobie.😃
      Mňa už dlhší čas fascinuje😲, čo všetko sa dá samotnou 3D tlačiarňou vytlačiť. Najmä tie rôzne veci v malom merítku, čo vidím bežne už na Instagrame. Teraz mne však išlo o vonkajší obal platní viac ako o samotnú platňu. Tú by som robila buď z tvrdého čierneho papiera alebo z priehľadnej tvrdej fólie, ktorú by som namaľovala čiernym lakom na nechty. Tento nápad som videla minulý mesiac na Youtube.😎

      Odstrániť
  2. Opäť úžasná scéna, obe slečny mám veľmi rada :-) S vytlačením platní držím päste. Po prečítaní úvodu k pesničke, si hovorím, že to mi asi veľmi veľa nepovie, ale áno, motív poznám z nejakej reklamy.
    Po prečítaní tohto článku začínam mať pocit, že je potrebné prehovoriť očnú na okuliare, ja totiž v Kiku nič takéto krásne ako ružovkasté vločky nikdy nevidím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Nikky, aj ja ich obe veľmi ľúbiiim.🥰 No, kde a kedy mňa bez OP pustia, že???😥😤😠 No, mám tú známu, čo mi tlačila veci na jar, tak ju asi poprosím. Pred Vianocami som to s ňou nestihla dohodnúť, len ma mrzí, že nemá kvalitnú tlač.
      Musíš pozerať v regáloch, v ktorých majú hračky a tých veru nie je veľa.😉

      Odstrániť
  3. Super pohodička u krbíku s gramcem a vínečkem, se holky mají... Mě zaujaly ty vločky v okně, krása :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ten gramofon a víno, úžasný... a vůbec všechny detaily super.

    OdpovedaťOdstrániť