štvrtok 2. decembra 2021

2.adventný deň - Maliarka a vianočný obraz


Druhý adventný deň má názov - Maliarka a vianočný obraz. Tento nápad na fotku má tiež základ z kreslenej "fashion" skice z Pinteresu.
Keď som obrázok ešte pred rokom uvidela, vedela som, že ho i zrealizujem do nového kalendára.😊😊

V tomto dni sme sa preniesli do prvej interiérovej scény a zároveň Vám predstavujem môj druhý veľký projekt po vchodových červených dverách a je ním elegantná izba s veľkým štvorcovým oknom.🌟
Podľa svojich pinteresových inšpirácií som mala plán, že potrebujem nutne urobiť kvalitnú diorámu krásnej izby s oknom.👀
Okno - biely drevený rámik, ktorý som pred 15 rokmi dostala od susedky k Vianociam, aby som na ňom robila vtedy "novú" modernú servítkovú techniku. 
A aj som po čase urobila obrázok s egyptským motívom. Stred som však po rokoch dala preč a ostal mi už len biely rám namaľovaný na bielo, čo mi aj vyhovovalo.
Na Veľkú noc 2019 sa mami rozhodla urobiť diorámu s výklenkom, ktorá zahrňovala toto okno.
Kto by si chcel výklenok s oknom pripomenúť, tak tu som ho použila ešte vlani do A-Z fotografickej súťaže s bábikami na Flickri.😊
A tak asi od októbra tohto roka som si lámala svoju hlavu, z čoho urobím steny svojej novej diorámy???
Na kartón som už vôbec nemala náladu, aj keď som si ho vedela rýchlejšie zohnať.
Keďže som chcela vložiť/vsadiť do steny okno, vedela som, že do kartónu vôbec nemôžem ísť.😕

Boli sme s mami po rôznych nákupoch s cieľom pozerať vianočné dekorácie a ozdoby pre inšpiráciu ešte na našu tvorbu. Už sme boli na odchode z OC Max, kde vedľa neho stojí i obchod OBI, bývalý Baumax a tak ma nahovorila, či sa neotočíme a nepozrieme ešte stavebné materiály.
Ešte v roku 2019 sme v OBI raz boli robiť prieskum trhu aké typy tvrdých dosiek existujú.
Zistili sme, že okrem klasického polystyrénu majú i tie klasické ružové dosky, ktoré sa používajú na zateplovanie domov a bytov.
Nejako som vtedy neriešila, koľko tie dosky stoja a ani som nemala predstavu ako s nimi pracovať.
Teraz však po 2 rokoch a čo som vytvorila celý vchod s červenými dverami, som vedela, čo mám od tohto materiálu očakávať. 😏
Najprv sme v OBI nevedeli tie dosky nájsť, potom, čo sme ich našli sme si neboli isté cenou.
Mali dva typy - tenšiu a hrubšiu dosku.
Dala som si dosku oceniť a priaznivá cena do 4€ ma pozitívne ovplyvnila. Zobrala som len jednu, vedela som, že do tejto diorámy mi bude stačiť. Spätne to ľutujem, mala som ešte zobrať ešte druhú na tvorbu, keď bola možnosť. Teraz neviem, kedy sa k materiálu dostanem.

Dosku som rozdelila na dve časti - väčšiu a menšiu, aby som vytvorila miestnosť do tvaru písmena "L".
S miestnosťou mám rovnaké plány do budúcich fotení ako i s červenými dverami aj mimo fotení kalendára.😀
Vyrezala som do väčšej steny dieru na okno. Potom sa rozhodla, že vyskúšam otapetovanie stien.
Tento rok raz na jar, keď som sa vracala peši domov z Kauflandu, som našla vyhodenú/položenú celú rolku pravej papierovej tapety. Samozrejme mi to nedalo a musela som ju zobrať. Už som v nej videla ten super materiál, z čoho všeličo pre bábiky vyrobím. 
Táto biela tapeta má krásne vzory a pôsobí veľmi elegantne.👑
Začala som tapetovať. Kúpila som si v Kiku veľké balenie bieleho lepidla. Tapetami však nedržala. Myslela som, že sa mi nápad na otapetovanie tohto materiálu/dosky nepodarí.
Vrhla sa mi do práce mami, ktorá povedala, že sa nemám z tým proste "srať" a musím na niesť oveľa viac lepidla, aby to najskôr papierová tapeta do seba "nasala". 
Má skúsenosti a spomienky, keď náš bývalý dom v minulosti tapetoval pravý tapetár. 
Obalila som obe steny, zaťažila ich ťažkými knihami a časopismi, aby sa lepidlo nasalo. Pomohla som si na okrajoch so špendlíkmi, s ktorými som okraje tapety okrem nalepenia i napichala.
Nakoniec sa mi tapeta na dosky nalepila, tak som bola šťastím bez seba.
Vznikol maličký problém s dierou okne. Omylom som otapetovala väčšiu stranu z druhej strany ako som pôvodne plánovala. Zvažovala som dve možnosti. Či otapetujem aj druhú stranu alebo okno na miesto ľavej strane bude na pravej
Nakoniec pri zvážení svojich budúcich fotení som zistila, že okno mi viac vyhovuje na ľavej strane a tak som sa musela premôcť a otapetovať stenu i z druhej strany.
Steny som nakoniec spojila do naplánovaného tvaru "L".
Ďalšou etapou tvorby bolo okno, ktoré som po maminej veľkonočnej dioráme musela prerobiť.
Zmenila som počet štvorcov rozdelenia okna na väčšie časti a celkovo som ho prerobila.💪
Vytvorila som aj širšiu parapetu, ktorú som nemala pôvodne na pláne, ale viem, že lepšie som urobiť ani nemohla.
Za oknom musím dávať ešte i pozadie  - výhľad z okna. Tentokrát sú to oblaky, ktoré mi mami vlani namaľovala pre účely našej zimnej rozprávkovej krajiny s brezami. Pridávam pred okno ešte dva ručne vyrobené biele zasnežené stromčeky.

Túto miestnosť v kalendári ešte viackrát uvidíte.😄😃
Pôvodne tento deň mal byť fotení pri zlatej bodkovej stene, ktorú som robila do kalendára pred 2 rokmi.
Tá je urobená len z kartónu a bola by to len "jedna" stena.
Takže teraz pred fotením sme museli troška scénu prispôsobiť novej dioráme.
Mami na okno vyrobila tri tipy girlánd ozdobených do troch odlišných štýlov.
Teraz v tomto dni vidíte variantu v klasickom červeno-zelenom duchu.💓💚

Na parapete sa okrem čísla nachádzajú naše nové mini rozkošné stromčeky. Sú ešte menšie ako tie z Kiku. Keď som ich tento rok v obchode Tedi uvidela, vedela som, že ich musím proste mať do tohto nášho projektu. V balíčku boli po šiestich kusoch.
Ďalej tam je položená tabuľka s nápisom Merry Christmas, mám takýchto ceduľkových tabuliek 4 kusy. Pôvodne by sa s nimi mali zdobiť darčeky, my sme ich pred pár rokmi kúpili v Kiku vo výpredaji za 10 centov.
Motív hviezdy je v tomto prípade drevená biela hviezda s motívom nôt. Raz som si kúpila pred rokmi pre moje účely tvorby ručne vyrábaných pohľadníc.
Hojdací drevený koník je dekorácia kupovaná pred pár rokmi v Kauflande za 2€, ktorú som už vtedy kupovala pre bábiky do detskej izby.
 
Nevedela som, že obraz a jeho stojan kúpim v Kiku. Pôvodne som myslela, že použijem svoj, ktorý som pred pár rokmi vyrobila s nanukových paličiek, keďže bol na rozdiel od tohto vysoký.
Veľmi sa mi však páčilo na tom z Kiku pravé plátno, čo by som inak ja doma nevyrobila. Tak som rada, že som sa dobre nakoniec rozhodla a mini stojan s plátnom v Kiku kúpila.
Potrebovala som vyrobiť ešte ku stojanu barovú stoličku.☝
Dosť dlho som jej výrobu odkladala, preto som túto scénu fotila len včera podvečer a nie počas denného svetla.
Rozhodla som sa, že vyrobím dve také barové stoličky, pretože zabijem dve muchy jednou ranou.
Stoličky potrebujem do prerobenej Barbie kuchyne a pritom využijem jednu z nich na toto fotenie.
Je vyrobená z plastového vrchnáka od kávy, obalená filcom a koženkovou látkou z rozobratej starej kabelky.
Nohy sú z drevených mikádových paličiek, ktoré som okrem narezania potrebnej dĺžky, nafarbila na bielo.😊

Mami mi vyriešila problém s nízkym stojanom. Vytvorila mi provizórny stolík. Biela noha pochádza z rukoväte na svadobné kytice, ktoré pred rokmi využívala naša rodina v rodinnom kvetinárstve, ktoré už žiaľ viac ako 10 rokov neexistuje a ostali len po ňom takéto blbosti.
Nohu mami pred pár rokmi ešte vyzdobila so zlatou fixkou.
A šedý vrch stola je z takej drevenej jednej krabičky kupovanej pred pár rokmi v Kiku.

Bolo ešte okrem stoličky potrebné na ten obraz i niečo vianočné namaľovať.💫
Inšpiráciou mi bolo od začiatku práve ten už spomínaný obrázok z Pinteresu, na ktorom modelka maľovala nápis "MERRY MERRY EVERYTHING" (veselé veselé všetko).
Buďte na mňa zhovievaví, je to môj prvý obraz namaľovaní na pravé plátno.
Ja rada kreslím a maľujem od malička. A jedným z mojich absolútne najobľúbenejších predmetov v škole bola práve výtvarná výchova. Vždy som však nielen v škole i doma maľovala maximálne na tenší kartón či skicár. Som rada, že sa mi obrázok podaril namaľovať podľa predstáv, keby som mala lepšie a najmä tenšie štetce, určite by to bolo ešte lepšie. Možno na budúce.😎

Štetce a červený pohár sú značky Mattel, z môjho detstva od malých Shelly bábik, ktoré boli taká "škoslá" séria s názvom School bunch.
Tempery a bielu paletu som si pred pár rokmi vyrobila podľa návodu od youtuberky My Froggy Stuff.

Modelku do dnešného sme zvolili Blanché (Barbie Lady Tremaine, podľa filmu Cinderella).
Dostala krásne vypracované červené šaty od zberateľskej Barbie Natalii Vodianovej.
K tomu čierne lodičky od Barbie The Look Red Carpet z prvej série, ktorá mala modrý overal.
Do uší som jej dala dlhé visiace biele perly z dielne kamarátky Katky G. (uzmrzlinky.blogspot.com).

Pre dnešný adventný deň som Vám vybrala vianočný song, ktorý je už v poradí piaty rok súčasťou našich adventných kalendárov, pretože obe s mami túto skladbu máme vo veľkej obľube💓, museli sme ju zaradiť i do tohtoročného.
Pieseň sa volá Merry Christmas everyone (Veselé Vianoce každému) od známeho britského rock&rollového speváka a skladateľa Shakina´Stevensa z roku 1985.
Pieseň je veľmi hravá, milá a pohodová, z tohto dôvodu sa hodí aj pre menšie detské publikum, čo je i vidieť zo samotného videoklipu, v ktorom hrajú i deti.😊
Aj tento videoklip si prešiel úpravou do 4K verzie.👍








10 komentárov:

  1. Jsem dobrá, opět jsem si přečetla celý článek. Holky jste moooc šikovné, tohle bych asi nedala. Taky tvořím, ale takhle vypracované to nemám. Mě se nejvíce líbí jak popisuješ oblečení u panenek. Tentokrát nemají moje holky ani boty, ani naušnice (nemají dírky v uších).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Věrka, to som rada, že niekto moje články i celé číta.😁 My sme na to dve a tiež to ledva s odretými ušami dávame.
      Aj ty máš krásny kalendár, veď to nie je jednoduché, čo robíš, narobila si sa naň rovnako ako my. Veď nafotiť to, vymyslieť ho, vyrobiť rekvizity a miestnosti... Je to kus dobrej práce.😉😊

      Odstrániť
  2. Opět hezký nápad a krásné fotografie. Obě vás obdivuji jak všechno promýšlíte a vytváříte.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádhera <3 Blanché je nádherná a červené šaty od Natalie jej pristanú :-) Túto pesničku mám veľmi rada :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Nikky, že Blanche tie šaty od Natalii pristanú?😍 Aj ja mám túto pozitívnu vianočnú pieseň vo veľkej obľube.😊

      Odstrániť
  4. Originální nápad, pěkné zpracování :-)

    OdpovedaťOdstrániť