piatok 17. decembra 2021

17.adventný deň - Mama, dcéra a vianočný stromček


Sedemnásty adventný deň má názov - Mama, dcéra a vianočný stromček🎄. S názvom dnešného adventného dňa sme si nevedeli dať rady, s tým ako deň čo najvýstižnejšie pomenovať. Zdal sa nám príliš dlhý, ale nakoniec sme nechali túto podobu. V tomto roku sme kalendári síce nepiekli vianočné medovníčky či iné sladkosti a ani sme nebalili darčeky, ale jednu z najtypickejších vianočných činností sme si rozhodne nemohli odpustiť. Je ňou stavanie a zdobenie vianočného stromčeka.😊 Ako zvyčajne aj pri tomto dni prišiel námet v kombinácií pinteresových kreslených obrázkov a typických instagramových fotiek matky a malej dcérky.👩‍👧

V januári tohto roka som mala plnú hlavu, že budem potrebovať tri verzie vianočných stromčekov do troch adventných dní. Len som vedela, že máme len dva "klasické" s konármi a ten tretí je nedohľadne.😅
Totiž potrebovali sme práve konárové, lebo rôzne moderné ako je napr. hviezdičkový stromček, ktorý ste videli v 9.adventnom dni tohto kalendára, máme dosť dobrú zásobu, lebo sme zopár kúpili pre účely adventného kalendára 2018 s bábikami. Vtedy bolo spoločnou témou všetkých adventných dní "vianočné stromčeky".🎄
Vravela som si, že ak by som vhodný malý stromček nezohnala, budeme musieť ten jeden použiť dvakrát, ale bude v dvoch scénach odlišne ozdobený. Kandidátom v tom bol pôvodne vyše 30 cm vianočný stromček, ktorý sme vlani znížili pre účely vlaňajšieho adventného kalendára do 24.adventného dňa, kde bola téma chata. 
S mami sme sa zhodli, že menší rozmer bude pre nás viac výhodnejšie, pre menej ozdôb, lepšie pózovanie bábik a pod.😊

Nájsť vhodné čečinové stromčeky v rámci kamenných obchodov nie je v našej krajine úplne najľahšie.
Mami mi pílila uši, že potrebuje ešte jeden stromček, lebo bez neho nevie vyrobiť potrebné ozdoby.
Tie typické od "Číňanov" máme doma vo viacerých verziách. Dva stále nazdobené, jeden ste mohli vidieť v 15.dni tohtoročného adventného kalendára. Druhý je ozdobený do strieborného štýlu, tento rok v kalendári však nebude. Len aj tieto typy sú už dosť pre nás "krpaté".
Potom máme od "Číňanov" ešte menšie konárové.

V obchode Kik sa vyskytol jeden zaujímavejší, aj celkom fajn cene, len mne sa i ten zdal nízky a riedky. Videli sme ho v počte troch kusoch v Kiku, ktorý máme od ruky. Moja mama bola sklamaná, že sme ho nezobrali. Ja som však stále kúpou  váhala. Potom, čo som zhodnotila, že je už zbytočne čakať na iné vianočné ponuky a lepší stromček pre bábiky už nezoženieme, rozhodla som sa kúpiť nakoniec ten z Kiku. Mami však bola presvedčená, že v Kiku, ktorý je na našom sídlisku ho už vypredali.
Našťastie ja som bola v tomto prípade dosť optimistická a ešte jeden zapadnutý som "vylovila" spod regála a hneď kúpila.💪
Bol zasadený v takej polysterýnovej pene, ktorá mala okolo nejaký cement, aby stromček stál, lebo bol ľahký. A tento stojan bol zabalený v takej prírodnej celtovine.
Celý tento stojan sme hneď zmenili. Nalepila som ho do pevnejšej ružového polystyrénu na zateplovanie, z ktorého teraz tvorím projekty pre bábiky a následne som celý peň nasadila do zlatého košíka od menšieho konárového stromčeka.
Konečne sme mohli začať tvoriť naše ozdoby.😊

Našou víziou bolo už od januára ladiť túto scénu do čierno-zlatej kombinácii, ktorá je dosť elegantná.
Nie všetci čiernu farbu na Vianoce príjmu, ale v kombinácii so zlatou sa i mne celkom páči.
Posledné roky je to taký vianočný trend.😎
Keďže mám úžasný zlato-čierny svetrík, ktorý ma k celej scéne inšpiroval.

S mami sme sa dohadovali, lebo sme nevedeli dobre dlho s čím budeme stromček zdobiť. Najmä s čiernymi ozdobami sme mali problém. Nič vhodné som v kamenných predajniach ako je Kik, Pepco, Tesco či Tedi nenašla. Ani vo vianočných dekoráciách, ktoré by sa mohli rozobrať a ani v kreatívnych materiáloch.
Jedinou ešte schopnou vecou bol sáčok so šiestimi drôtenými korálkami, ktorý bol i v čiernej verzii. No, balenie stálo 1€ po šiestich kusoch korálkoch a tak som si povedala, že kvôli jednej scéne nebudem kupovať hneď 5 balíkov, keďže sme chceli rovnako ku stromčeku zladiť i čierno-zlatú girlandu.

Mami ma dosť dlho presviedčala, aby sme na stromček kúpili čierne ruže na kreatívnu tvorbu.😀
V Kiku ich predávajú v rôznych farebných verziách.
V každom sáčku sú 3 farebné typy ruží. Okrem čiernych boli ešte biele a strieborné.
Každá farba v počte 12 kusov.
Ja viem, že sa na moderné stromčeky dávajú i kvetiny, ale nejako som v tomto ohľade nebola s nápadom vysporiadaná.😕
Nakoniec ma mami prehovorila, keď som pri zdobení stromčeka zistila, že je stále taký "chudobný" a niečo mu chýba.
Tak sme ho ozdobili okrem zlatými starými gombíkmi rôznych druhov a veľkostí, aj čiernymi ružami.
Nakoniec sme pridali i tie biele. Strieborné sme využili a prerobili sme menší strieborný stromček už od vyššie spomínaných "Číňanov".

Okrem zlatých gombíkov sme použili čierne guľaté korálky, ktoré mami omotala zlatým žinilkovým drôtom. Mne sa podarilo objaviť také čierne oválne korálky, ktoré som z nejakej darovanej bižutérie tento rok rozobrala.
Najväčšou kreativitou bol spoločný nápad na jeden typ vianočných ozdôb.
Sú to biele komunistické gombíky na posteľné obliečky.😆
Dostala som počas leta od dvoch zdrojov zásobu rôznych typov gombíkov, viac-menej z čias komunizmu. A medzi nimi kopu týchto bielych.
Moja mami v nich videla od začiatku gule na stromček. 
Mne sa tento nápad veľmi nepozdával. Napadlo ma ich však ešte vylepšiť, nalepila som na gombíky čierne trblietky a mami aj tieto ozdoby zavesila na zlatý žinilkový drôt.
Asi 5 je tam pravých zlatých sklenených gulí, ktoré boli pôvodne na nejakej vianočnej ozdobe z komunistických čias, ktorá sa však musela poškodiť. Pôvod už neviem, ale aspoň sú gule krajšie a realistickejšie.
Nakoniec sme našli v našich kreatívnych vianočných zásobách ešte zbytky bielej mini girlandy. 
Voľakedy tieto mini girlandy v rôznych farbách predávali v Tescu. Veľkosťou boli perfektné pre bábiky Barbie.
Riešili sme ešte čo dať na samotný cíp stromčeka. Objavili sme zásobách zlatú kovovú hviezdu. Tá pochádza z malého vianočného stromčeka, ktorý mali každý rok na Vianoce vo svojom domčeku moje bábiky z detstva. 
Bola dosť ťažká, vrchný konár stromčeka sa kvôli nej prehyboval. Rozmýšľali sme, či vymeníme ozdobu alebo konár spevníme. Iná alternatíva ozdoby na cíp sa mi nepáčila, tak som kúsok zeleného drôtika nalepila na zadnú stranu cípu. Nie je to vidieť.
Nakoniec je tento stromček u našich bábik najväčší.😃

Girlandu nad okno sme okrem čiernych a bielych ruží a gombíkov s trblietkami ozdobili zlatými hlavami slnka. Tento rok už riešime, že máme nedostatok zlatých vianočných materiálov. Nejako sme ich posledné roky dosť minuli, ani sa nečudujem, používame dosť intenzívne zlaté prvky a dekorácie.
 Tieto slnká pochádzajú z vianočnej girlandy, sú samozrejme rozstrihané, aby boli ako samostatné kusy.
 
Papierové krabičky na vianočné gule, ostatné papierové 😍krabice a pod., tie som si vytlačila pred pár rokmi zo stránky od ľudí, čo sa venujú miniatúram domčekov.🏠
Zelené gule som Vám 15.adventnom dni už spomínala, keď tam boli v scéne s druhýmt stromčekom, že sa jedná o vianočné náušnice z Kiku, ktoré som kúpila po viacerých kusoch za 10 centov, raz vo výpredajoch.
Hnedá krabica je japonská miniatúra značky Re-ment.
Rovnakej značky je i stolička s motívom japonského medvedíka Rilakumma.
Obidve veci som dostala pred pár rokmi do daru len za poštovné od jednej pani, ktorá je dúfam stále návštevníčka môjho blogu.😊💛

Na parapete sa okrem čísla nachádzajú dve kovové zlaté slnká, sú to také odznaky, ktoré mi pred 2 rokmi známa podarovala v nejakej kope blbostí a materiálov, ktoré nepotrebovala. Jedno z nich bolo aj myslenou alternatívou na miesto kovovej prehýbajúcej sa hviezdy na cípe. Ale aj pri tejto verzii cíp klesal na bok.

Ako som vyššie písala, k tejto scénke ma inšpiroval nielen nádherný čierno-zlatý svetrík z dielne šikovnej zberateľky bábik Lenky (naurielpanenky.blogspot.com), ktorý mi vlani darovala k narodeninám.
Mala som veľkú víziu odkedy ho mám, že k nemu ušijem zo zlatého tylu tutu sukničku.
Lenže za ten rok sa ku mne nedostala žiadna vhodná látka. Kupovala som zlatý tyl pre vianočné šaty do 24.adventného dňa 2019, ale nebol najlepší. Dosť tvrdý, nedali sa z neho šiť úplne podľa mojich predstáv a prianí.
Chcela som tie šaty dať pod čierny svetrík, aby vytŕčala tylová sukňa, ale bolo by to hrubé a neforemné na bábike.😖
Tak som od tohto nápadu upustila, aj keď mami mi chcela ušiť čiernu tylovú sukňu, lebo čierny tenký tyl máme doma ešte z čias rodinného kvetinárstva. Rovnako i super celé balenie bieleho tylu, kvôli svadobným kytičkám a aj tmavofialový tyl, ten skôr kvôli pohrebným aktivitám. Mami však nakoniec nestihla niečo ušiť, tak som zostala pri verzii, že mi vo veľkom balíku oblečenia, ktoré som si kupovala na začiatku mesiaca prišla i táto púzdrová suknička, ktorú tiež šila super šikovná Elenka Motýľová.
Moje predstavy celkovo outfit splnil, len sa mi zdá príliš tmavý k Vianociam.... Čo už, nemôžem mať všetko úplné dokonalé.😜
Zlaté náušnice sú od našej dvornej šperkárky, kamarátky a zberateľky bábik zároveň, Katky G. (uzmrzlinky.blogspot.com).
Náramok je od Barbie Style/módnej ikony Raquelle z druhej série.
Zlaté topánky má od svojej "sestry" z rovnakej série James Bond Barbie podľa filmu Octopussy.

Malá Shelly má na sebe krémovú tylovú sukničku, ktorá sa ku mne dostala v balíku so starými oblečeniami a bábikami vlani na narodeniny od sesternici.
K nej som ušila svetrík v čierno-zlatej farbe, aby ladil k Barbie.
Dostal sa ku mne rozgajdaný čierno-zlatý sveter, hneď som vedela, že je to skvelý materiál pre tvorbu na Barbie. Len som nevedela, že sa mi bude takto skoro hodiť.
Žiaľ šiť pre veľkosť malej bábiky Shelly je zabijak a ešte z tohto úpletu, ktorý má väčšie "oká".😬
Tento sveter, ktorý teraz vidíte na fotkách je už tretia verzia, dva skončili v koši. A tento tretí je tiež ledva, ledva ušitý.😅

Ako mama sa predstavuje Soraya (zberateľská Barbie James Bond podľa filmu Dr.No, postavy Honey Rider) a ako dcérka malá Victoria (Shelly/Kelly Pet Pals Nikki).
Soraya zhodou okolností má na sebe ten istý sveter, ktorý mala pri vlaňajšom balení darčekov v 20.adventnom dni v kalendári. A vlani tiež vyšlo stavanie vianočného stromčeka na 17.adventný deň.

Ďalšou vianočnou skladbou, ktorú som Vám vybrala je It´s the Most Wonderful Time of the Year (Je tu najkrajší čas roka) z roku 1963 a napísaná Edwardom Polom a Georgeom Wyleom, nahraná a zrealizovaná s americkým popovým spevákom Andym Williamsom na jeho prvom vianočnom albume: Andy Williams Christmas album.
Pieseň je oslavou a popisom aktivít spojených s vianočnou sezónou, zameraných predovšetkým na stretnutia medzi priateľmi a rodinami. Medzi činnosti zahrnuté v piesni je rozprávanie o "strašidelných príbehoch duchov", viktoriánskej vianočnej tradície, ktorá väčšinou upadla do nepoužívania, ale prežíva v sezónnej popularite v početných adaptáciách Charlesovej Dickensovej "Vianočnej kolede".
Videoklip, je to skôr scéna z Andy Williamsovej vianočnej televíznej show, ktorá ukazuje speváka i všetkých aktérov v dobových oblečeniach z viktoriánskej doby. Je to milé a príjemné na pozeranie.
S každým rokom si túto vianočnú pieseň obľubujem viac a viac, pritom ešte pred 6 rokmi mi takmer nič nehovorila. Myslím, že i u nás v rádiách sa dostáva do povedomia a hráva sa cez vianočný čas.
Tento rok som pieseň však najviac počula aj tak na instagramových Reels videách.😁
A som veľmi šťastná, že konečne i tejto vianočnej skladbe spravili i kreslený videoklip.💗











8 komentárov:

  1. Mary, to je moc hezká scénka. Připomíná mi dobu dětství, kdy jsme na Štědrý den zdobili stromeček a po létech ho zdobili naši kluci s tátou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ruženka. Do mojich 11 rokov zdobila stromček len moja mami tajne, keďže som verila dosť dlho na Ježiška.😃 Potom sme stavali stromček vždy 1 týždeň pred Vianocami. A teraz, keď robíme aj adventný kalendár, tak staviame aj 24. alebo 23.decembra, čo ma mrzí😌, lebo by som si ho chcela skôr užiť. Má to i svoje výhody, aspoň mačky mu nemenia tvar skorej.🤣

      Odstrániť
  2. Nejdřív jsem mrkla na fotky a pak až "svůj" svetřík nepoznala :-D Moc jí sluší ;-) A vůbec tohle jsou takové luxusní Vánoce, to je jiná liga, když se všechno tak krásně zlatě třpytí :-) A dívenka na židličce je úžasně roztomilá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lenka🥰, tak dobre som ho v tomto kalendári zamaskovala, že?😃 Len mám stále k tomu svetríku sen, že chcem k nemu tylovú zlatú sukničku, aby bol look úplne elegantný.🙂

      Odstrániť
  3. Toto sú ozaj také luxusné Vianoce. Myslím, že ten tmavý outfit je práve taký krásny elegantný, takto si predstavujem rodinku niekde v bohatej vilke, elegantné, čierno-zlato-biele. Nádhera.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Nikky, to som rada, že sa Ti páčia čierno-zlatá kombinácia.🥰 Inak je v móde len čisto čierna kombinácia, to sa mi ozaj už nepáči. A dnes som v jednom časopise akurát videla vianočný stromček v takom "africkom" štýle, ten by sa nám hodil do našej africkej obývačky. Boli na ňom ozdoby typu monstera list, plyšový leopard, či vianočné gule tvare hlavy leva alebo zebry.😂

      Odstrániť