sobota 1. decembra 2018

1.adventný deň


Po roku a po veľkom úspechu vlaňajšieho adventného kalendára 2017 s bábikami, prichádzame s mojou mami s novým adventným kalendárom.
Nápad ako ho urobíme sme už mali počas vlaňajšieho kalendára. Tento rok má kalendár aj motto: "Všade samé stromčeky".Úžasný


Vytvorenie kalendára pre tento rok bolo trocha v ohrození, pretože mi v auguste vypovedal môj starý PC a kým som sa dopracovala novému bol skoro december. Už mám konečne svoj vlastný notebook. Takže sa Vám hlásim v plnom vianočnom nasadení, aby tohtoročné vianočné šialenstvo mohlo začať.Smějící se
Okrem témy stromčeky nás už vlani s mami napadlo, aby to nebola nuda, že uvidíte bábiku a vedľa nejaký stromček, musí bábika niečo robiť. Vymysleli sme, že každý deň do Vianoc bude bábika vykonávať nejakú typicky vianočnú aktivitu.
Tie sme vymýšľali až teraz na začiatku novembra. Vlani sme boli vo väčšom predstihu, lebo som všetko (okrem 24.decembra) vyfotila už v polovici októbra. Musím však podotknúť, že scény boli omnoho jednoduchšie a menej prešpekulovanejšie.
Každý deň vtedy stála bábika pri nejakom nábytku, ktorý bol vydekorovaný s vianočnými dekoráciami v určitom štýle, ktorý ladil aj s bábikou. Okrem toho sa bábiky striedali vo vianočných rolákoch, ktorých mám len 11 a šila som ich už pred pár rokmi. Bábiky mali na hlavách aj čiapky v štýle Santa Claus, čelenky s parohami alebo boli oblečené v zimnom alebo elegantnom štýle. Podľa, ktorého sa ladila celková vianočná scéna.
Nesmiem zabudnúť, že pre každý deň v adventnom kalendári som prideli a odporučila vianočnú pesničku z nášho zoznamu obľúbených vianočných pesničiek, ktoré radi s mami cez vianočné obdobie počúvame.Usmívající se

Teraz uvidíte všetky bábiky Barbie z našej zbierky, ktoré majú pohyblivé telá a patria do našej "hracej partičky" bábik.
Niekedy sa Vám objavia aj dve bábiky v jednej scéne. Snažili sme sa ich nejako vystriedať. Obľúbené vianočné roláky sa musia proste vyskytnúť, ale nebudú sa už striedať ako v minulom roku, že vianočný rolák bol len každý druhý deň, objavia sa aj po sebe.Usmívající se
Čo je však isté je to, že v každom dni sa objaví jeden, niekedy viacero stromčekov, ktoré nemusia byť len veľké, môžu byť malé a v rôznych podobách.
V každom dni sa objaví samozrejme aj poradové číslo. Čísla pochádzajú z adventného štipcového kalendára naštipcované na bielom špagáte. Ten sme kúpili spoločne aj s číslami, ktoré sa objavili vo vlaňajšom adventnom kalendári. Pochádzajú z nášho obľúbeného obchodíka Kik a kúpili sme ich vo vianočných zľavách so zámerom vytvoriť adventný kalendár pre bábiky.

Tohtoročný kalendár nemám nafotení predstihuNerozhodný, máme napísané aktivity, vybraté bábiky, nie všetky prezlečené, ale snažíme sa postupne všetko rýchlo dotvoriť, ofotiť a pripraviť. Posledný novembrový deň sa mi podarilo ofotiť len štyri okienka, ktoré nie sú ani v poradí.Smějící se Tak držte palce, nech to všetko úspešne dokončíme.Usmívající se

S pesničkami je to zložitejšie, s nimi sme teraz nemali čas sa im venovať. Ale aby som Vás však neokrátila o zážitok, zopakujem prehodene tie z minulého roka a nejaké pridám/zmením na iné.

Pár slov k tejto scéne. Výroba takejto diorámy si vyžaduje určite čas, pevné nervy a nápady. Nechceli sme už vytvoriť len jednu "obyčajnú" stenu, ale celú miestnosť. Vedeli sme, že chceme miestnosť, ktorá bude mať taký výbeh/kútik/roh, proste tvar písmena "L".
Problém však nastal v tom, že sme nevedeli akú tapetu použijeme. Papier nie je vhodný, lebo v kombinácii s lepidlom sa vydúva a robí vzduchové bubliny. Z domácich zdrojov tapiet nebolo nič vhodné. Drevenú sme použili len na podlahu.
Mňa napadlo, že mami obdivovala v obchodíku Kik taký vianočný papier v rôznych farebných variantách, ktorý bol tvrdší a zo zadnej strany strieborný. Strieborný bol v zľave, mamu lákal ku kúpe i skôr ako vedela, že ho použije na novom vianočnom projekte.Smějící se
Mami sa ho nakoniec podarilo kúpiť aj v polovičnej zľave, lebo mal poškodenýc celofán, v ktorom bol zabalený.Smějící se Len sme nevedeli akú farbu kúpiť, či striebornú, zlatú, zelenú alebo červenú. Rozhodla tá zľava, strieborný už v zľave niekto kúpil. Ostal len červený. Zelený nebol vhodný, lebo to nebola tá typická tmavá vianočná zelená na akú sme pri Vianociach zvyknutí. Zlatý tiež, mal farbu takú bledšiu "vymytú" farbu zlatej.

Keď bol papier kúpený, išlo sa konečne tvoriť. Ja som si želala francúzske okno a vyrobiť krb, to bola moja podmienka.
Diorámu v celku však uvidíte až pri poslednom okienku.Usmívající se

V prvom dni otvára Hailey (Barbie Stardoll Bonjour Bizour) okienko na vlastnom advetnom kalendári.
Pôvodne mal byť adventný kalendár zobrazený na stromčeku vedľa. Malo na ňom vysieť 24 vrecúšok. Zistili sme však, že by sa všetky nezmestii a nebolo by to také estetické i jasne pochopiteľné ako adventný kalendár. Preto sme museli prísť na náhradný nápad. Mami povedala, že pôjdeme do "okienkovej" klasiky, ktorú každú pochopí.
Potrebovali sme na to len jeden obrázok s vianočným motívom. Veľa vianočných obrázkov nemám, pretože posledné roky veľa vianočných pohľadnicíc nedostávame a tie, ktoré prídu si buď odložím na pamiatku alebo po Vianociach vyhodím. Tento motív, z ktorého vznikol nakoniec kalendár som si uchovala z vlaňajška, lebo som v ňom videla možnosť pretvorenia do svojich vianočných pohľadníc. Je z kolekcie umelcov, ktorí maľujú nohami a ústami. Určite túto tvorbu v našich končinách poznáte, lebo je dosť rozšírená.
S mami sme obrázok zmenšili podľa rozmerov malej krabičky, mami okienka presne rozrátala, rozdelila a napísala na ne čísla, len to jedno "prvé" otvorila. Vtedy nastal menší problém, čo do okienka vložiť. Skúsili sme plno drobnejší vianočných dekorácií, až sme vyberali z dvoch verzií - malého dreveného anjelika a zlatého malého zvončeka. Náš konečný výber môžete vidieť na fotkách. Okolo okraja kalendára som nalepila ešte zlatú tenkú stužku.

Tento stromček bol našťastie len dočasný, po ofotení mi ho moje mačky zhodili dole a aj sa celý rozpadol.Smějící se
Mami pobrala pár konárov, ktoré pofarbila na bielo. Na miesto vreciek, urobila visiace malé šišky.

Hailey má na sebe Santovu čiapku a vianočný rolák z mojeje dielne. Vianočné náušnice v tvare stromčekov, nohavice a topánky od Barbie Style/Módnej ikony.

Prvú vianočnú pieseň, ktorú si zopakuje z predošlého roka a zároveň ňou otvoríme oficiálne adventný kalendár pre tento rok je O Tannenebaum (O vianočný stromček/jedľa). Táto pieseň je zvláštna tým, že má dve verzie. Je spievaná nemeckom i anglickom jazyke. Pôvodne sa jedná o tradičnú nemeckú pieseň/koledu z ranných 20.rokov 20. storočia a jej autorom je učiteľ, organista a skladateľ v jednej osobe Ernst Anschutz.
Ja som vybrala pre tentokrát nemeckú verziu, lebo moju obľúbenejšiu anglickú O Christmas Tree, ktorú mám omnoho viac napočúvanú z amerických vianočných rodinných filmov, ale tú ste už vlani mohli počuť. Chcelo to troška zmeny.Smějící se
Pesnička má rôzne veľa verzií ako napríklad so zbormi a pod. Ja som však vybrala staršiu verziu, ktorú naspieval afroamerický spevák, džezový pianista a hudobný skladateľ Nat King Cole.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára