pondelok 17. decembra 2018

17.adventný deň


V ďalšom dni sa pozrieme na činnosť, ktorá už dnešnej dobe vymiera. Je ňou písanie klasických vianočných pohľadníc.
Soraya uznáva túto tradíciu Vianoc, preto sa rozhodla potešiť viacerých členov rodiny a priateľov.Úžasný

Táto vianočná aktvita do nášho adventného kalendára bola jasná hneď od začiatku, čo sme ju naplánovali.
Keďže sme chceli mať v kalendári rozličné druhy vianočných stromčekov v rôznych podobách, museli sme si nejaké aj vyrobiť. Plánovali sme ich aj viac, ale z časového dôvodu a nahromadenia stromčekov z rôznych kupovaných a aj domácich zdrojov sme sa tomu úspešne nakoniec vyhli. Smějící se
Tento poličkový stromček sme vyrábali spoločne s mami. Ja som vystrihla z kartóna dva trojuholníkové základy, ona si vystrihla ešte poličky, tie časti prelepila samolepiacou drevenou tapetou a ja som nakoniec nalepila tavnou pištoľou poličky, pretože mami sa odlepovali a nechceli držať.
Takýto typ netradičného poličkového stromčeka je v dnešnej dobe v interiéroch dosť moderný, máme ho napozeraný od Pinteresu až po Instagram.Usmívající se

Poličku v tvare stromčeka sme naaranžovali rôznymi vianočnými dekoráciami. Od miniatúrnych vianočných drevených postavičiek, ktoré sú pôvodne mini ozdoby na stromček. My sme ich pred rokmi kúpili v Kiku, aby sme mali základ tovaru do nášho vianočného obchodíka pre bábiky.
Je tam jeden svietnik, ktorý vyrábala mami. Zlatá hviezda na špici stromčeka pochádza z malého čínskeho stromčeka, ktorý mali moje bábiky v detstve vždy na Vianoce u mňa vyložený.Usmívající se
Všetky papierové pohľadnice, tašky a krabičky mám vytlačené zo stránok, ktoré sa venujú výrobe miniatúr ešte menších ako je mierka pre bábiky Barbie (1:6).
Tieto papierové veci som pred rokmi vytlačila tiež do vianočného obchodíka pre bábiky.

Písací stôl som si požila z diorámy - spálne v shabby chic štýle, kde slúži ako kozmetický stolík. Vyrábala ho moja mami. Biela časť je nejaká časť z drevenej krabičky namaľovaná na bielo. Vrch stola je strieborný plast, čo je vlastne odrezaná časť lišty na stenách. My sme ju kúpili vo veľkom výpredaji, keď pred dvomi rokmi u nás rušili Baumax a táto lišta tam bola jedna z posledných vecí, ktoré sme v posledných dňoch existencii nášho Baumaxu zohnali. Už pri nákupe sme vedeli, že ju dáme na vrchnú časť našich dvoch domov pre bábiky. Kúsok plastu ešte zostal a mami ho využila práve na tento stôl.

Pred rokmi mami vyrábala aj zápisník, notes, perá, stojan na perá a gumu, ktorú má v tejto scéne Soraya na svojom pracovnom stole. Guma je z plastelíny a perá sú kombinácia špendlíka, samolepiacich farebných tapiet a rôznych farebných malých korálkov.Usmívající se

Vianočná kvetina v črepníku je miniatúra s názvom Re-ment. A dostala som ju do daru s inými miniatúrami pre bábiky tejto značky od jednej milej a štedrej darkyne. Za čo je aj touto cestou veľmi pekne ďakujem.Usmívající se

Červenú dizajnovú stoličku som pred rokmi kúpila ešte s jednou, ale v čiernej farbe na E-bayi a prišla mi až z Portugalska.
Naše bábiky ju majú vo svojej červenej kuchyni, ktorej časť ste mohli vidieť v 15.adventnom dni tohto kalendára, kde Megan piekla vianočné pečivo.Usmívající se

Soraya je zberateľská Barbie podľa filmu James Bond Dr. No, Honey Rider, kde ju stvárňuje herečka Ursula Andress.
Má na sebe ružový prekrásny svetrík od veľmi šikovnej a talentovanej zberateľky Blanky (bianka78.blog.cz) z Čiech, ktorý som pred tromi rokmi dostala od nej na narodeniny. Čierno-biele nohavice sú od jednej Barbie ikony, nízke čierne čižmy od zberateľskej Barbie z kolekcie The Look Urban Jungle a šperky sú zase od druhej mojej kamarátky a veľmi šikovnej zberateľky Katky (zmrzlinka80.blog.cz) tiež z Čiech.

Ďalšou pesničkou, pri ktorej som si 100% istá, žeby ju mal každý z Vás poznať je stará klasika We wish you a Merry Christmas, ktorú som sa napríklad ja ako malá žiačka na prvom stupni základnej školy učila pred Vianocami na hodinách anglického jazyka. A myslím si, že aj iní, ktorí sa učili angličtinu majú podobné zážitky.

Je to koleda, ktorá vznikla v 16. storočí niekde na dnešnom juhozápade Anglicka. Táto koleda je jednou z tých tradičných kolied, ktoré v celom kresťanskom svete pripomínajú oslavy Vianoc a Nového roka.

Bristolský skladateľ, dirigent a organista Artur Warrell je zodpovedný za popularitu tejto koledy. Warrell zariadil zhudobnenie na jeho vlastnej univerzity bristolských Madrigal spevákov a nahral to s nimi v koncerte 6. decembra 1935
V rovnakom roku vypracoval štvorčasťové aranžmá publikované na Oxfordskej univerzite Press, pod názvom "Veselé Vianoce: Západná krajina tradičná pieseň".

Pozdrav "Veselé Vianoce a šťastný Nový rok" je zaznamenaný zo začiatku 18.storočia.

S touto skladbou som to pri výbere mala ťažké, pretože ju vo väčšine prípadov spievajú zbory, väčšinou detské alebo ich kombinácia. Taktiež nejaké menej známe skupiny v rockovom podaní a pod.
Spočiatku som sa potešila, že som konečne našla "normálnu" nahrávku s americkým spevákom Bingom Crosbym (známy so svojím hitom White Christrmas), ale sa mi jeho podanie veľmi nepáčilo. Našťastie to istí jeho kolega známy to americký spevák a herec Frank Sinatra.
Vyťukala som si jeho meno a názov tejto pesnička a objavila som túto verziu, ktorá sa mi páči oveľa viac.Usmívající se







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára