nedeľa 1. decembra 2019

1.adventný deň



Srdečne Vás všetkých vítam na adventnom kalendári pre rok 2019! Zároveň Vám chcem zapriať krásnu 1.advetntnú nedeľu.
😍
Po roku prichádzame s mami opäť otváraním okienok za pomoci bábik, s ktorými Vám budeme spríjemňovať a odrátavať dni do Štedrého dňa.😊
Prvý deň adventného kalendára súvisí so zapaľovaním 1.adventnej sviečky na adventnom venci.
Keďže dva roky po sebe má tento náš vianočný projekt veľký úspech a plno obdivovateľov, rozhodli sme sa preto pokračovať s ním opäť po roku, boli sme aj dostatočne motivované na to, aby sme vymysli tému a vianočné aktivity pre naše bábiky.
Zopakujme a zaspomínajme si ako tento nápad vznikol. V roku 2016 som sa na Facebooku stretla so španielskou zberateľkou bábik, ktorá so svojimi bábikami na každý adventný deň vytvorila malú scénu s jednou bábikou a vo väčšine "okienok" mala scéna prvky/doplnky vo vianočnom štýle.
Nás to vtedy tak nadchlo, že za rok sme si vytvorili vlastný adventný kalendár s bábikami.😊 Nakopol nás vtedy i príležitosť, že sme vo výpredaji v Kiku kúpili po Vianociach kreatívne čísla - dva typy pre vlastnoručne vytváranie adventného kalendára.
Keďže máme nesmierne veľa drobných vianočných dekorácií a jeden vianočný obchod pre bábiky, nevideli sme v tom žiadny problém.
V roku 2017 mal kalendár jednu jednoduchú líniu. Tvorilo ho len 24 bábik, každý deň sa objavila len jedna a pri bielej "tehlovej" stene. V každá scéna obsahovala nejaký kus nábytku, ktorý bol vydekorovaný s vianočnými dekoráciami v určitom štýle, ktorý celý ladil aj s bábikou. Okrem toho sa bábiky striedali vo vianočných rolákoch, ktorých mám len 11 a šila som ich z detských a dámskych ponožiekuž v roku 2013 a 2014. Na hlavách mali aj k rolákom čiapky v štýle Santa Claus, čelenky s parohami alebo boli oblečené v zimnom alebo elegantnom outfite podľa, ktorého ladila nakoniec i celá scéna daného adventného dňa.

Minulý rok sme poňali adventný kalendár viac akčnejšie a postáv bolo viac ako 24. Kalendár dostal i vlastnú tému: "všade samé stromčeky". Bábiky vykonávali každý deň určitú akčnú činnosť týkajúcu sa Vianoc.
V dňoch sa striedali jedna bábika s dvomi bábikami a zároveň sa striedali vnútorné scény s vonkajšími (vytvorené v interiéri).
Rovnako ako v roku 2017 sa i v roku 2018 objavilo mojich 11 ručne šitých vianočných rolákov, ktoré sa tiež každý druhý deň s bábikami striedali.
Tento druhý adventný kalendár bol oproti našej "prvotine" viac zaujímavejší i krajší.🎄😊

Nesmiem zabudnúť, že v oboch predchádzajúcich rokoch sa na konci článku každého dňa objavila i jedna vianočná pesnička s popisom ako vznikla a kto ju spieva. Pri druhom adventnom kalendári som niektoré pesničky zopakovala z toho prvého alebo som vymenila speváka, keďže niektoré známe vianočné pesničky prespievalo viacero spevákov. Taktiež som pridala samozrejme i nejaké nové, ale z roka na rok je to ťažšie, keďže tých vianočných pesničiek na úrovni, ktoré sa nám s mami páčia je už po menej.😕

Tohtoročný adventný kalendár má taktiež vlastnú tému: "Všade samé venčeky". Prečo práve venčeky?
Lebo sú druhou najpočetnejšou vianočnou dekoráciou, ktorú doma máme. Väčšinu z nich, ktoré postupne uvidíte vytvorila v priebehu rokov moja mami. Dva-tri kusy aj ja a asi štyri kusy sú kupované.
Aj tento rok pokračujeme vo vianočných aktivitách, ktoré vykonávajú naše bábiky.
Pre tentokrát sme sa rozhodli zapojiť skoro všetky naše bábiky v zbierke. Výnimku tvoria tie bez kĺbových tiel a na stojanoch z kolekcie Dolls of the World, ktoré stoja každá vo svojom obchodíku so suvenírmi.
Uvidíte presne 34 Barbie/žien, 6 Kenov/mužov a 15 detí (13 malých a 2 tíndedžerky).

Celý projekt je ešte viac veľkolepejší na scény a miniatúry. V tejto chvíli mám nafotených len 7 scénok, čo je málo, mala som naplánovaných viac, len ten čas vo väčšine prípadov hrá proti nám. Plno rekvizít si ešte dorábam, priebežne zisťujeme, čo nám všetko ešte chýba.😕
A najmä nemáme dokončenú to najpodstatnejšie - hlavnú diorámu, ktorej sa má odohrávať väčšina interiérových scénok.
Interiérové scénky sa budú aj pri tohtoročnom kalendári striedať s exteriérovými.
Počet bábik sa bude v jednotlivých scénkach líšiť. Raz uvidíte dve, inokedy len jednu, tretíkrát Barbie s dvomi deťmi alebo i nejaký párik. Všetko je pekne vystriedané, najmä Kenovia musia byť, pretože ich dosť málo v našej zbierke.
Uvidíte i svetoznáme vianočné roláky, ale dva som nevyužila.
Moja mami dostala tento rok obrovskú úlohu. Keďže sa v kalendári budú objavovať i malé detičky, známe ako Shelly, museli sme na ne niečo ušiť. Väčšina týchto malých bábik pochádza z môjho detstva a majú svoje originálne outfity. Firma Mattel sa však viac špecializuje na letné kúsky, preto i moje majú všatníku vo väčšine prípadov len letné oblečenie.😔


Činnosti, ktoré budú vykonávať sme mali väčšinu z nich vymyslených už v začiatkom januára, pretože sme boli ešte v inšpirácií toho vlaňajšieho. Presný formát kalendár dostal niekedy na jar v apríli. Niektoré sme sa rozhodli zmeniť, dokonca i na poslednú chvíľu.👀

Musí napísať, že takýto kalendár je pred sviatkami dosť veľký nápor a nikto si nevie predstaviť, že nakoľko je to časovo náročné a treba na to poriadna sebadisciplína s motiváciou, aby všetko vyšlo ako sme si to pôvodne naplánovali.
Kalendár publikujem okrem blogu aj na osobnom Facebooku, dvoch skupinách na Facebooku, na Instagrame a Flickri. Novinkou je, že sa chystám obnoviť svoju Facebook stránku, ktorú som takmer pred 4 rokmi založila a odvtedy je v mŕtvom režime.😔

Prvé okienko tohtoročného adventného kalendára otvára Keiko (Barbie Basic 001 Model No.05).
Scéna je zapaľovanie adventného venca. Takže sme spojili dve témy do jednej - veniec a adventnú nedeľu.😊
Pôvodne sme mali na pláne veniec, ktorý bude stáť na nejakom stolčeku/nábytku.
V deň fotenia sme hľadali správnu alternatívu na stolček, jeden bol nízky, druhý vysoký a tak sme si provizórne vyrobili stôl z miniatúrnych paliet, ktoré som v septembri zohnala v obchode Tedi. Dlho som po podobných túžila, zahraniční zberatelia ich využívajú pri fotení svojich bábik.
Pôvodne slúžia ako tácky pod poháre.
Adventný veniec je dekoračný venček okolo sviečky a pochádza z komunistických čias. Druhý bol rozobratý a tvorí v tejto scéne mini girlandu. Aby miesto pod stolčekom nebolo také prázdne, zobrali sme do scény i pudla menom Korinka, ktorú mám ešte zo svojho detstva.
Hľadala som niečo, čo by pripomínalo zápalku a našla som v jednej ceruzke a krabičku od zápaliek zase v krabičke na karty.😀 Mami mi síce ponúkala rôzne verzie, ktoré by mohli pripomínať zapaľovač, ale pre mňa boli divné.
Červené štvorcové sviečky sme si pred dvomi rokmi vyrábali samé pre účely sviatku zamilovaných - sv.Valentína. Roztápali sme tortové sviečky, ktoré sme dávali do štvorcovej formy.
Pri prvom dni, keď som kalendár začala fotiť sa mi stala taká nehoda, ako pozadie som mala vybraté drevo, ale pozadie bolo ťažké, fúkal silný vietor, celá scéna mi padla, našťastie tam ešte nebola bábika.😕
A ja som pri zdvíhaní omylom na jednu z tých štyroch sviečok stúpila a zničila ju.
Museli sme preto fotenie odložiť na nasledujúci deň, našťastie svietilo i na druhý víkendový deň slniečko.😍
Najprv sme riešili, že sme si nepamätali akú formu sme na tento typ sviečok použili. Keď sme to zistili, tak nám zase odtekala sviečka preč mimo formy. museli sme uvažovať, čo sme použili ako podstavec. kým sme to zistili, sviečky sme liali i na 3 pokusy, kým sme boli s výsledkom absolútne spokojné.😊

Biele pozadie/stena a Keiko sa nám počas fotenia zdalo prázdne, tak sme využili ešte i vlaňajší adventný kalendár s okienkami. Je to pôvodne obrázok z vianočnej pohľadnice, ktorý je nalepený na malú krabičku, mami krabicu oddelila okienkami, ktoré na ne nakreslila a pre účely vlaňajšieho kalendára sa len prvý otvára, v ktorom je i prekvapenie v podobe mini zlatého zvončeka.😊

Keiko má na sebe outfit pani Santa Clausovej, ktorý som šila pred dvomi rokmi za účelom posledného adventného dňa v roku 2017. Topánky sú značky Mattel a vianočné náušnice tzv. "puťky" som kupovala pred tromi rokmi v Kauflande.
Každá bábika, ktorá má typicky vianočný outfit, má i k nemu typické vianočné náušnice, ktoré žiaľ nie pri všetkých fotkách sú aj poriadne vidieť.😊

S kvalitnými pesničkami ako som Vám už vyššie písala je to ťažké. I tejto dnešnej pesničke som sa úpešne vyhýbala. Nepatrí medzi moje obľúbené. Moja mami ju síce v mladosti mala tiež nahratú medzi vianočnými zahraničnými piesňami na svojich MC kazetách, ale tiež nepatrí do jej najobľúbenejších.
Je od britskej rockovej skupine Slade z roku 1973 s názvom Merry Christmas Everybody (Šťastné Vianoce všetkým).
Pieseň napísal hlavný spevák Noddy Holder a basista Jim Lea.
Pesnička bola vydaná na vrchole popularity skupiny a pri svojom prvom vydaní sa ho predalo viac ako 1 milión kópií.
V roku 2012 v britskej televízii, ktorej hľadali "obľúbenú vianočnú pieseň národa", získala pieseň tretie miesto.
Vybrala som ju aj preto, že mi ju predchádzajúce dva roky moja mami predkladala ako vianočný song v anglickom jazyku a i pretože má pieseň i videoklip.😊







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára