pondelok 23. decembra 2019

23.adventný deň


Už sa nám to ozaj kráti. Predposledný dvadsiatytretí adventný deň nám prináša vianočné koledy pred dverami.Usmívající se
Víziu na túto scénu sme mali už od samoého začiatku, keď sme si ju zaradili do svojho vianočného projektu - už cez tohtoročný január.
Dôležitou a základnou vecou pri zobrazení tejto "veľkej" scény bolo vytvoriť kulisy domu z vonkajšej strany.


Pre dom sme mali inšpiráciu opäť u My Froggy Stuff na Youtube, ktorá si takýto vianočný dom vytvorila už pred dvomi rokmi.Jediný háčik bol v tom, že ona pritom využíva geniálny kreatívny materiál s anglickým názvom "FOAM BOARD".
Toto slovo/materiál nám s mami niekedy nedá ani spávať.Smějící se Nie, žartujem, ale sme sklamané, že u nás sme v obchodoch nič takého nevideli. Pozerali sme i v Obi, ale tam je len normálny materiál na zateplenie a pod.
Tak sme si opäť museli potykať so svojim materiálom menom tvrdý kartón, ktorého my hromadu berieme bežne z Kauflandu. Špecializujeme sa hlavne na krabice od pečiva.
Mami sa dala na túto náročnú výzvu už v septembri. Vytvorila hlavnú prednú stenu domu, potom som ju ja nahovorila, že potrebujem i vrchné poschodie, ktoré sme nakoniec vôbec nepoužili.Nerozhodný
Vystrihávala si obdĺžniky z tvrdého papiera, ktoré nalepila na dom, aby mal efekt dreva. Potom ich všetky prefarbila na bielo. Okolo okien a zárubne dverí nalepila drevené "nanukové" paličky, ktoré predtým nafarbila na šedo.
Bočné steny, nemajú motív dreva, ale vlastne sú dôležité len pre udržanie stability stavby.
Dvere, strechu prístrešku a stĺpy som už dostala na starosti ja.
Pôvodne som ich mala dotvoriať a dom využiť pri tohtoročnom halloweenskom fotení.
Bola som maximálne demotivovaná, rovnako ako mami z celkového drťaniia stavby, poschodia a pod.
Preto som sa v októbri na to vykašľala a urobila som na Halloween vlastný projekt - cintorín s hrobmi, ktorý ma viac bavil.
Tieto veci sa však nahromadili nakoniec na úplny záver tohto adventného dňa. Mami v nedeľu pracovala usilovne ako fretka na dokončení tohto domu. Ja som jej nestíhala pomôcť, lebo som riešila outfity pre posledný adventný deň.
Mami nakoniec dostihlo to, že dom ona vtedy nedokončila, niekde sa vtedy zasekla a nevedela ako s ním pohnúť ďalej.
Keďže sme nezohnali v meste poriadnu samolepiacu tapetu motívom dreva, tie čo predávali, boli príliš predražené.
Takže sme skončili pri bielom kancelárstkom papieri na podlahe, našťastie môže zobrazovať sneh.Usmívající se
Mami mala zo mňa "radosť", lebo som pôvodné dvere, čo boli vystrihnuté zo steny, som omylom použila do halloweenského projektu, takže si musela vystrihnúť nové.
Šedú farbu na dverách má z tohto dôvodu tmavšiu ako je okolo okien a dverí.
Určite, čo ju náramne nebavilo bola tvorba štyroch stĺpov z vrstveného kartónu.
Tie obalila technikou trhania tenkého papiera, ktorý na kartóné stĺpy lepila. Nakoniec ich prefarbila hubkou na šedo. Tie medzery, to je naschvál, vraj to berte ako "mramor". Ja by som ich raz ešte prerobila. Rovnako ako podlahu a strechu domu.
Druhé poschodie ako som už predtým písala sme nevyužili, lebo bolo s oknami veľmi zbytočné, to by musela byť ešte väčšia scéna, čo je v tomto prípade absolútne nevyužité.
Ja som si to však uvedomila len pri víkendovej terajšej tvorbe.
Ďalej nastala už zaujímavejšia činnos, mami začala dom vianočne zdobiť.
Vianočne ozdobený stromček sme si požičali z nášho vianočného obchodíka pre bábiky. Postavičku anjela moja mami získala ešte niekedy v 90.rokov, keď v našom rodinnom kvetinárstve sa na niečom vianočnom objavil. Musela mu ešte reparovať oko, mal ho už zmazané.
Zelený lampáš pred dverami som vyrábala ja už pred dvomi rokmi do nášho prvého adventného kalendára.
Dotvorila opäť nové venčeky (akoby sme ich mali stále máloSmějící se) do dvoch okien. Na dvere sa jej už nepozdávalo vešať tretí veniec, tak tam nalepila takú vianočnú drevenú hviezdičku.
Do okien musela ešte vložiť i fóliu. Nechcelo sa nám už pritom všetkom kreatívno-vianočnom zhone hrabať medzi látkami typu organza, tyl a pod. Takže záclony okná nemajú. Preto sme sa báli, čo bude cez okná na foktách vidieť. Mami rozhádzala naše stále diorámy a všeličo do domu zvnútra vopchala. Nakoniec na samotných fotkách je vidieť akurát koberec Ikea pri dverách a vnútorná čierno-biela tapeta.Smějící se
Takže i za tento náročný projekt - dioramatistický dom, vďačím mami. Lebo ja ozaj nestíham, keďže som vyrábala i vianočné pohľadnice, ktoré väčšine ľuďom prídu až medzi sviatkami.Zamračený Čo ma ozaj veľmi mrzí, ale pri takomto náročnom projekte nemám, čas ani spávať....

Do tohto dňa nám ostalo až štyri dievčatá.
Takže je to Jacqueline (Barbie The Look Sweet Tea) vo vianočnom svetri z mojej dielne, v ušiach dámske vianočné náušnice s motívom stromčeka (ktoré opäť raz nevidíte) a nízke čierne čižmy má od kolegyne The Look Urban Jungle a rifle od Barbie Basic 002 Model No.04.
Za koledníčky som zámerne vybrala práve dve Holiday Barbie "vianočky). Prvá v pravo je Dalilah (Holiday Barbie 2016). Má na sebe súpravu šál a čiapka od kamošky Ivkyy (babakat.blog.cz) z Čiech, koženú bundu od Barbie Módnej ikony z prvej vlny, rovnako i tričko, rifle z Barbie staršej fashion sady doplnkov a čižmy od Barbie Shakiry Rocking concert a dámske "puťky" náušnice.
Druhá vianočka s drdolom je Milagros (Holiday Barbie 2017) má na sebe zlaté kruhy z dielne kamošky Katky g.(zmrzlinka.blog.cz) z Čiech, kabát od Barbie Dolls of the World England, šortky s čiernymi legínami od Barbie Módnej ikony z prvej vlny, károvaný šál z mojej dielne a vysoké čierne čižmy sú z doplnkovej Barbie fashion sady.

Musela som na záver vyrobiť ešte spevníky/koledy pre koledníčky. Mala som to stihnúť už včera, ale bola som taká unavená za posledné dva dni, že som všetko prespala. Tak som ich urobila až dnes, rovnako i fotenie sa uskutočnilo až dnes.Nerozhodný

Predposlednú vianočnú pieseň, ktorú som Vám pre dnešný deň vybrala, tá v kalendároch predchádzajúcich rokoch vôbec nebola. Pritom ide o najväčšiu vianočnú klasiku. Je ňou koleda, kolied - Silent Night, Holy Night, teda po slovensky "Tichá noc, svätá noc".
Ja som vybrala verziu od jedného z najznámejších amerických spevákov 20.stor. Franka Sinatru, ktorý sa v tohtoročnom adventom kalendári ešte neobjavil a to by bola obrovská chyba, pretože Frank naspieval množstvo vianočných pesničiek a kolied.Usmívající se
A aby bolo moje pesničkovo-vianočné okienko úplne v celku, napíšem Vám ako vznikla táto najznámejšia koleda všetkých čias. Aj keď si myslím, že ľudia so všeobecnou inteligenciou iste už počuli alebo sa aj učili o vzniku Tichej noci.
Tichá noc, svätá noc je jedna z najznámejších kolied vo svete. Po prvýkrát ju uviedli arnsdorfský učiteľ a organista Franz Xaver Gruber a kaplán Joseph Mohr v kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe pri Salzburgu 24.decembra 1818.
Text piesne napísal joseph Mohr už v roku 1816 vo farnosti Mariapfarr. Franz Xaver Gruber skomponoval pred Vianocami 1818 k jeho básni melódiu. Pieseň sa okamžite stala veľmi populárnou, hoci bola prvýkrát predstavená len v sprievode gitary. Dnes je preloženáá do 300 jazykov a nárečí. Stille-Nacht-Kapelle (Kaplnka Tichej noci) v Oberndorfe je dnes turistickou atrakciou.
Pôvodný text piesne má šesť strof. V súčasnosti sa spieva najmä prvá, šiesta a druhá strofa. V nemeckej verzii došlo aj k iným drobným jazykovým zmenám.















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára